İsyancıların merkezi artık Ürdün

İsyancıların merkezi artık Ürdün

Suriye muhalefetinin siyasi ve askeri kanadı İstanbul'da aynı masaya oturdu ve isyanın yapısal düzenini baştan aşağı yeniledi

Albay Riyad el Esad'ın 29 Temmuz 2011'de Youtube'dan yayınlanan bir videoyla Hatay'da kurulduğunu ilan ettiği Özgür Suriye Ordusu'nun merkezi Ürdün'e kaydırıldı.
 
Mahmut GÜRER'in haberi
 
Adı Suriye Ulusal Ordusu olarak değiştirilen yapının başına da Tuğgeneral Muhammed El Hac Ali geçti. Merkezin değiştirilmesine gerekçe olarak Hac Ali'nin Ürdün'e yaşaması gösterildi. Hac Ali, bir ay önce taraf değiştirip Ürdün'e sığınana kadar 2008'de atandığı Suriye Ulusal Savunma Konseyi'nin başındaydı. ÖSO liderleriyle aynı masaya oturan Suriye Ulusal Konseyi yetkilileri AKŞAM'a değişikliğin nedenlerini; çok daha üst düzeyde subayların direnişe katılması, isyancıların büyük oranda birbirinden habersiz hareket etmesi, emir komuta sisteminin sekteye uğraması ve El Kaide gibi marjinal örgütlerin direnişte etkisini artırması olarak sıraladı.
 
ANKARA: KARAR ONLARIN
 
Ankara konuyla ilgili kararın 'Suriyeli muhaliflerce alındığını' ve 'onların takdiri olduğunu' belirtirken, Suriye Ulusal Ordusu'nun kuruluşunu silahlı muhalifleri bütünleştirecek bir adım olarak değerlendiriyor. SUK yetkilisinin verdiği bilgilere göre yeni yapılanma doğrultusunda, her silahlı gücün başına SUO tarafından askeri isimler görevlendirilecek. Böylece emir komutada yaşanan sıkıntı ortadan kaldırılarak, El Kaide'nin etkisi kısıtlanacak. Yetkili, Hac Ali'nin Türkiye ile ilişkisini de koparmayacağına dikkat çekerken, SUK yetkilileri ile görüşmek üzere sık sık Türkiye'ye gelip gideceğini vurguladı.
 
Geçtiğimiz günlerde Özgür Suriye Ordusu'nun internet sitesinde ordunun 'ana üssü' olarak Hatay'ın gösterilmesi ve iletişim adresi olarak da Türkiye hatlı bir telefon numarası verilmesi kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuş, daha sonra internet sitesindeki Hatay ifadesi 'Şam' olarak değiştirilmişti.
 
Kaynak: AKŞAM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.