Esed destekçisi Hizbullah Türkmenleri öldürüyor

Esed destekçisi Hizbullah Türkmenleri öldürüyor

Suriye'de muhaliflerle birlikte Esed'e karşı direnen Türkmenler, sadece Esed'e karşı değil, İran ve Hizbullah'a karşı da savaşıyoruz diyorlar.

 

22 milyonlu Suriye'de 3,5 milyon Türkmenin de yaşadığını hatırlatan Türkmen Teğmen Aslan Laz, Hizbullah'ın Esed'i desteklediğini ve Türkmenlere saldırdığını söyledi. Laz, Hizbullah üyesi yüzlerce terörist ve Rus asıllı keskin nişancılar bize kurşun sıkıyor. İki hafta önce bir Rus keskin nişancıyı etkisiz hale getirdik" diyor...

2011 Mart ayından bu yana Suriye'de bir iç savaş var. Esed Yönetimine bağlı güçlerle Özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Genelde Suriye'nin demografik yapısı hakkında bilgilerimiz medyanın verdikleriyle sınırlı olduğu için gerçek tablo bilinmiyor.

SURİYE'DE 3,5 MİLYON TÜRKMEN VAR

Suriye'nin nufusu 22 milyon. Ve genelde biz muhalif araplar ve son dönemde Kuzey bölgesinde Kürtleri biliyoruz ama Suriye'de bir de Türkmen gerçeği var. Örneğin Halep bir Türkmen şehri ve Suriye genelinde tam 3,5 milyon civarında Türkmen bulunuyor. Kürtlerin sayısı ise 1 milyon civarında...

Türkiye, Suriye'deki Türkmen varlığını ilk kez geçtiğimiz günlerde Kilis'teki Suriye kampında çıkan kavgadan sonra duymuştu. O kampa 1500 kişilik Türkmen grubunun geleceği haberleri sonrası yer sıkıntısından dolayı ufak çaplı olaylar çıkmıştı.

Medyadan yansıyan bilgilere göre ülkenin kuzeyi tamamen Kürt bölgesi olarak lanse ediliyor ama ülkenin kuzeyinde örgütlenen Türkmenler yaklaşık 500 km'lik bir alanın kontrolünü ele geçirdiği belirtiliyor.

Dün Milliyet Gazetesi'ne konuşan Suriyeli Türkmenler hem bölgede son durum hakkında hem de Esed'in destekçileri hakkında önemli açıklamalarda bulundular.

Esed'in devrilmesi sonrası "Arap, Türkmen ve Kürtlerin oluşturduğu bir yönetimle yeni bir Suriye yönetimi kurulacak" diyen bölgede Türkmenleri eğiten eski polis müdürlerinden General Abdulrezzak Laz ve yeğeni Teğmen Laz çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Teğmen Aslan Laz “Bu savaşta sadece Suriye yönetimine karşı savaşmıyoruz, İran ve Rus askerlerine karşı da mücadele ediyoruz. Hizbullah üyesi yüzlerce terörist ve Rus asıllı keskin nişancılar bize kurşun sıkıyor. İki hafta önce bir Rus keskin nişancıyı etkisiz hale getirdik” diyor.

İşte Milliyet'teki o röportajdan ilgili bölüm;

Suriye’de Esad ordusu ile Özgür Suriye ordusu arasında çatışmalar Halep’te yoğunlaşırken ülkenin kuzeyinde örgütlenen Türkmenler de, yaklaşık 500 kilometre karelik alanın kontrolünü ele geçirdi. İlk kez görüntülenen Türkmenlerin hakim olduğu bölgede Özgür Suriye ordusu bayrakları asılıyor. STDP kontrolündeki “Fatih Sultan Mehmet” ve “Sultan Abdülhamit” kışlalarında Özgür Suriye Ordusuna katılmak üzere yaklaşık 300 kişiden oluşan bir birlik kuruldu. Sivil ordu mensuplarının çoğunlukta bulunduğu direnişçiler Azaz bölgesi ve Kilis Kapısı, Telrafat, Mari ve Karkamış Cerabulus gibi bölgelerin kontrolünü ele geçirdi. Türkmenler, sınıra yerleştirilen PKK ve Esad’ın ordusundan korunmak için silahlanarak gençleri eğitimden geçiriyor.

‘Zalim yönetim artık düşecek’

Türkmenleri eğiten eski polis müdürlerinden General Abdulrezzak Laz, “Kırk yıldır başımızın belası olan bu zalim yönetim artık düşecek ve yerine Arap, Türkmen ve Kürtlerin oluşturduğu bir yönetimle yeni bir Suriye yönetimi kurulacak” dedi. Laz’ın yeğeni Teğmen Aslan Laz da, “Bu savaşta sadece Suriye yönetimine karşı savaşmıyoruz, İran ve Rus askerlerine karşı da mücadele ediyoruz. Hizbullah üyesi yüzlerce terörist ve Rus asıllı keskin nişancılar bize kurşun sıkıyor. İki hafta önce bir Rus keskin nişancıyı etkisiz hale getirdik” diye konuştu.

HİZBULLAH ESED'E ASKER GÖNDERDİ

Kuzey Irak'ta yayın yapan Peyamner Haber Ajansı'nın Lübnan El-Nehar Gazetesi'ne dayandırdığı habere göre Hizbullah, muhaliflere karşı katliama girişen Baas rejimine destek amacıyla 910 kişiden oluşan bir gücü, Suriye'ye gönderdi.

HİZBULLAH'IN ANA LOJİSTİK KAYNAĞI

Gönderilen askerlerin, El Kusayr, Humus ve Rastan şehirlerine konuşlandırıldığı kaydedildi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah daha önce yaptığı açıklamada kendi geleceklerinin Esed'in akıbetine bağlı olduğunu ifade etmişti. İran tarafından finanse edildiği belirtilen  Hizbullah, Esed'in düşmesi halinde ana lojistik kaynağını kaybetmiş olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.