Suriye Koridoru'nun amacı petrol

Suriye Koridoru'nun amacı petrol

Türkiye'nin Suriye sınırında son zamanlarda konuşulmaya başlanan Kuzey Suriye Koridoru'nun asıl amacı petrol ticareti. Erdoğan’ın ‘oradan ticaret yaptırmayız’ diyerek tepki gösterdiği koridordan K. Suriye petrolünün taşınması mümkün görünmüyor.

Böyle bir koridorun asıl amacının Suriye’yi parçalamak ve bölgeyi istikrarsız hale getirmek olduğuna dikkat çeken stratejistler, Türkiye güçlü olduğu müddetçe bunun mümkün olmayacağını kaydetti.

 

Suriye'de devam eden kirli savaş her gün onlarca masumun canına ve binlercesinin de yerlerinden olmasına devam ederken, bu gelişmelerin Türkiye'ye etkisi de Türkiye'nin sıcak gündem başlıklarından biri olmayı sürdürüyor. “Asıl amacı Suriye'yi parçalamak” olduğu ifade edilen Suriye'deki kaos ortamından yararlanan PYD ve IŞİD gibi örgütlerin alan hakimiyeti kurma planları Türkiye tarafından yakından takip ediliyor. Son zamanlarda iyice konuşulmaya başlanan 'Kuzey Suriye Koridoru'na ise büyük tepki var.

 

KUZEY IRAK PETROLÜ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Türkiye asla müsaade etmez” dediği ancak Suriye'nin kuzeyi için düşünülen planları stratejistlere sorduk. Hayal edilen koridorla Irak petrolünün Akdeniz üzerinden uluslararası piyasalara sunulmaya çalışıldığının altını çizen uzmanlar, Erdoğan'ın 'Ticaret yaptırmayız' çıkışını doğru buluyor. Türkiye'nin enerji üssü olma yolunda TANAP ve Türk Akımı projeleriyle somut adımlar attığına dikkat çeken uzmanlar, siyasi istikrarın korunması halinde planlanan koridorun anlamsızlaşacağını belirtti.

 

KORİDOR MANİPÜLASYONA AÇIK VE GÜVENSİZ OLUR

 

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Ekonomi Direktörü Doç. Dr. Sadık Ünay, “Oradaki kantonları birleştirip bölgedeki Kerkük petrollerinin Türkiye bypass edilerek Akdeniz'e ulaştırılması gibi uzun dönemli bir proje olabilir. Bunun yapı taşları döşeniyor gibi. Suriye'nin kuzeyi çok karışık. Orada IŞİD'in, PYD'nin ve YPG'nin arasında geçen tozlu dumanlı savaşın içinde görmek çok kolay değil ama biraz yukarıdan baktığınız zaman böyle bir eğilim var” dedi. Türkiye'nin enerji merkezi olması yolunda Kuzey Irak'taki kaynakların önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Üney, “Böyle bir koridor kurmak o kadar kolay değil, Güvensiz olur. Sürekli olarak uluslararası güçlerin manipülasyonuna açık bir alan haline gelebilir. Suriye'nin bu iş için orta ve uzun vadede parçalanması gündeme gelebilir” diye söyledi.

 

"SİYASİ İSTİKRARIMIZ DEVAM EDERSE KORİDOR BİTECEKTİR"

 

Uzun vadede Irak petrollerinin Akdeniz üzerinden uluslararası piyasalara taşınmasının planlandığına dikkat çeken Erdem, şunları kaydetti: “Siyasi istikrarımız ve etkin dış politikamız belli bir seviyeye ulaşmamızı sağladı. Güçlülüğümüz devam eder ve siyasi istikrar devam eder ise koridor anlamsız kalır.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.