Sınırın ötesi can pazarı

Sınırın ötesi can pazarı

Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan göçmenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Sığınmacıların akıbetinin ne olacağı ise belli değil. Şiddetin giderek tırmandığı Suriye'de halk sınıra akın ediyor. Türkiye sığınmacıları ev sahipliği yaparken, bu sayının ar

Kalıcı çözümler üretilmeli

Suriye'den gelen göçmenlerin ağırlandığı Hatay'ın Yayladağ ve Altınözü ilçelerinde bekleyiş sürüyor. Yayladağ Belediye Başkanı Kemal Dağıstanlı, durumun ciddiyetine dikkat çekerek "Şu an 3500 kişiyi ağırlıyoruz. 5000 kişilik yeni bir çadır kent kuruluyor. Gerekli alt yapı çalışması yapılıyor ama bir belirsizlik süreci yaşıyoruz. Yetkililerin bir an önce kalıcı çözümler için adım atması gerekiyor" dedi.

Türkiye kapıları kapamamalı

Uluslararası Af Örgütü Mülteciler Masası Sorumlusu Volkan Görendağ da sınırın kapatılmaması uyarısında bulundu. Görendağ "Tüm insanların, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne göre  şiddet ortamından kaçma ve sığınma hakkı var. Bu yüzden Türkiye kapılarını kapamamalı.  Sınırdan gelenleri de geriye çevirmemeli. Şiddet sona ermeden bu insanlar ülkelerine geri gönderilmemeli" şeklinde konuştu.

Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan göçmenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Hem sığınmacılar hem de Türk yetkililer durumun nereye varacağı konusunda bilgi sahibi değiller. Bölgeden gelen haberlere göre Türkiye sınırındaki insan yoğunluğunun sürekli artıyor. Sığınmacı sayısının 10 bine ulaşması bekleniyor. Sığınmacıların geleceğinin ne olacağı ise muamma.

Belirsizlik süreci yaşıyoruz

Suriye'den gelen göçmenlerin ağırlandığı Hatay'ın Yayladağ ve Altınözü ilçesinde bekleyiş sürüyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Yayladağ Belediye Başkanı Kemal Dağıstanlı, durumun ciddiyeti hakkında bilgi verdi. Dağıtanlı "Şu an 3500 kişiyi ağırlıyoruz. 5000 kişilik yeni bir çadır kent kuruluyor. Gelenlerin yaşam konforu açısından bir sıkıntısı yok. Göçmenlerle Türk Kızılayı ilgileniyor. Her türlü ihtiyaçları Kızılay tarafından karşılanıyor. Biz rakam artmasından endişe ediyoruz. Gerekli alt yapı çalışması yapılıyor ama bir belirsizlik süreci yaşıyoruz. Bu insanların geleceği konusunda bir şeyler söylemek zor. Geri dönmeleri mümkün değil. Yetkili makamların biran önce kalıcı çözümler için adım atması gerekiyor" dedi.

Göçmenlerle görüştürülmüyoruz

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'da gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Türkdoğan "İlk kafile geldiğinde Hatay Şubesi'ndeki arkadaşlarımız bir heyet oluşturdu. Bu heyet maalesef gelen grupla görüştürülemedi. Biz de Vali ve Kaymakam'dan bilgi aldık. Gelen kişilerin barınma, beslenme ve giyinme ihtiyaçları karşılanıyor. Fakat sayının artması kuvvetle muhtemeldir. Göç edenler Hatay'ın belli bir bölgesine doğru göç ediyor, fakat sınırın uzunluğu hayli geniş, ilerleyen günlerde sınırın farklı yerlerine de göçler olabilir. Bu hafta yeni bir heyet oluşturup, incelemelerde bulunmayı düşünüyoruz. Hatay'da yaşayan ve Suriye'de akrabaları bulunan kişilerle de irtibata geçtik. Buradan bilgi alamıyorsak oradan bilgi almaya çalışıyoruz. Kısa zaman içinde konuya ilişkin detaylı bir rapor yayınlayacağız" şeklinde konuştu.

Sınır kapatılmamalı

Uluslararası Af Örgütü Mülteciler Masası Sorumlusu Volkan Görendağ' da sınırın kapatılmaması uyarısında bulundu. Görendağ "Tüm insanların, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne göre  şiddet ortamından kaçma ve sığınma hakkı var. Türkiye'nin izlediği tutum  çok olumlu. Bu durumun devam etmesi gerekiyor. Suriye'deki durumun ne zamana kadar süreceğini bilmiyoruz. Bu yüzden Türkiye kapılarını kapamamalı. Gelenleri geriye göndermemeli. Sınırdan gelenleri de geriye çevirmemeli. Gelen herkes yaş, ırk, ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin buyur edilmeli. Türkiye bu yönde takdiri değer bir tutum sergiliyor. Özellikle Antakya halkı da öyle. Antakya halkı sığınmacılara çok sıcak davranıyor, ihtiyaçlarını karşılıyor. Şiddet sona ermeden bu insanlar ülkelerine geri gönderilmemeli" şeklinde konuştu. Birçok ülkenin Türkiye'ye yardım konusunda taahütte bulunduğunu da kaydeden Görendağ, Suriye sıcak gelişmelerin yaşanabileceğini söyledi.

Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sayısı 8 bin 500 oldu

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Yayladağı ve Altınözü'nde oluşturulan geçici çadırkentlere yerleştirilen Suriyelilerin bin 740'ı yetişkin erkek, 2 bin 242'si yetişkin kadın, 4 bin 556'sı ise kız ve erkek çocuk olmak üzere toplam 8 bin 538'e ulaştı.

Sınıra gelen Suriyeliler, görevliler tarafından birer birer kayıt altına alınırken, bazı geçici çadırkentlerin de kapasitesi doldu. Yeni geçici çadırkentler kurulmasının düşünüldüğü öğrenildi. Bu arada, bilgi kirliliğinin önüne geçmek için Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu'dan Sorumlu Müşteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik'in başkanlığında 6 kişilik bir ekibin Hatay Valiliği'nde ''İletişim Bürosu'' oluşturdukları, Valilik ile eş güdümlü çalışacakları bildirildi.

Yasa gereği mülteci olarak kabul edilmiyorlar

İnsan Hakları Araştırma Derneği Başkan Mehmet Sağlam'da bölge duruma ilişkin bir rapor yayınladıklarını söyledi. Sağlam "Yaptığımız görüşmelerde, sığınmacılar Suriye'den ayrılmalarına gerekçe olarak baskı ve şiddeti gösteriyor. Görüştüğümüz sığınmacılar fotoğraf çektirmekten ve isimlerini söylemekten kaçınıyor, Suriye ordusunun gelip kendilerini öldürecekleri ve polislerin intikam alacaklarını düşünüyorlar. Gelen bilgilere göre Suriye sınırında toplanmalar var.3 bin 4 bin kişinin sınıra yakın bölgelerde kaldığını biliyoruz. Göçe edenlerin 10 bini bulmasını tahmin ediyoruz. İnsanlar korku ve endişe içindeler" ifadelerini kullandı. Sağlam sığınmacıların hukuki durumuna ilişkin olarak da "Türkiye yasaları gereği Avrupa dışından gelenleri mülteci olarak kabul etmiyor. Haliyle bu insanlar şimdilik sığınmacı yani misafir konumundalar dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.