"Tehlikeli oyunlara GİRİŞME!"

"Tehlikeli oyunlara GİRİŞME!"

Suriye’nin geçmişte olduğu gibi PKK’yı destekleyeceğini zannetmediğini belirten Gül, “Yine de gelişmeleri yakından izliyoruz. Böyle bir tehlikeli oyuna girişmemelerini şiddetle tavsiye ediyorum” dedi.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yaptığı mülakata dünkü sayısında yer vererek, Gül’ün “Türkiye’nin özellikle geçen 10 yıldaki başarısı Arap dünyasını etkiledi” dediğini okuyucularına aktardı. FT’nin Türkiye muhabiri Daniel Dombey’in, Cumhurbaşkanı Gül’le yaptığı mülakata “Ankara, bölgesel konumunun keyfini sürüyor” başlığıyla gazetenin dünya haberleri bölümünde yer verildi. Dombey, Abdullah Gül’ün demecinde “Türkiye’nin dünya sahnesinde artan rolünü vurguladığını, şu anda büyük bir iç karışıklık yaşanan ve halkına karşı şiddet kullanan Suriye’yi PKK’yı Türkiye’ye karşı kullanmaması için uyardığını, ABD ile ilişkilerin hiç olmadığı kadar sağlıklı olduğunu söylediğini” yazdı.

Türkiye’nin bölgedeki rolü büyük

Dombey, Gül’le yaptığı mülakatı, Türkiye’nin Ortadoğu ve daha ötesindeki diplomatik etkinliğini ve Washington ile Ankara arasındaki yeni yakınlığı anlatan bir “ufuk turu” olarak nitelendirdi. Dombey, ABD ile Türkiye arasında geride kalan anlaşmazlığın “Arap Baharına” ilişkin farklı tepkilerden kaynaklandığını kaydetti. Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaklaşım farklılıkları olduğunu yazan Dombey, ancak her ikisinin de Türkiye’nin bölgesinde büyüyen rolüne dikkat çektiğini bildirdi.

Arap Baharı’nda Ankara etkisi

Röportajda Gül’ün “Türkiye’nin özellikle geçen 10 yıldaki başarısı Arap dünyasını etkiledi” dediğini kaydeden Dombey, Gül’ün Türkiye’nin laik, demokratik, serbest piyasaya sahip, Müslüman çoğunluğun yaşadığı bir ülke olduğunu söylediğini bildirdi. Gül’ün bu nedenle Arap dünyasının Türkiye’yi yakından izlediğini ve Türkiye’nin Arap dünyasına dolaylı bir etkisi olduğunu söylediği kaydedildi. Dombey, Suriye’nin geçmişte olduğu gibi PKK’ya destek vermek gibi tehlikeli bir oyuna girişeceğini zannetmediğini kaydeden Gül’ün, yine de gelişmeleri yakından izlediklerinin altını çizdiğini belirtti. FT Gül’ün konuya ilişkin, “Böyle bir tehlikeli oyuna girişmeyeceklerini umuyorum ve girişmemelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Böyle yapacaklarını düşünmüyorum ancak konuyu yine de yakından izliyoruz” sözlerini aktardı.

Durumumuz AB ülkelerinden iyi

Cumhurbaşkanı Gül’ün, Ankara’nın AB üyeliği için çalışmalarını, birliğin bazı üyelerinin olumsuz tavrına karşın sürdüreceğini söylediğini kaydeden FT, Gül’ün ülkenin düşük bütçe açığı ve kamu borçlarını kastederek, “Şu anda Maastricht kriterleri açısından birçok AB ülkesinden daha iyi durumdayız” dediğini bildirdi. Daniel Dombey Gül’ün Washington ile ilgili sözlerinin Brüksel’le ilgili sözlerinden daha sıcak olduğunu yazarak, Abdullah Gül’ün “ABD ile ilişkilerin hiç olmadığı kadar sağlıklı olduğunu” ifade ettiğini kaydetti. Türkiye’nin füze kalkanı projesi kapsamında NATO radarlarına ev sahipliği yapmayı kabul etmiş olmasına dikkati çeken FT, Gül’ün bu projenin Tahran’a yönelik olmadığını söylediğini bildirdi. FT Gül’ün, “Hiçbir ülke düşman olarak gösterilmemeli. Bu sistem füzelere karşı bir sistemdir” dediğini aktardı. Türkiye ile İsrail arasındaki gerilime de değinilen haberde, FT muhabiri Dombey, Amerikalı üst düzey yetkililerin iki ülke arasındaki sorunlar konusunda Türk liderleri değil, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu suçlama eğiliminde olduklarını kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.