Artık Suriye'den Türkiye'ye geçiş yok!

Artık Suriye'den Türkiye'ye geçiş yok!

Baas Rejiminden kaçan Suriyelilerin sayısın 80 bini geçince, Hatay sınırından geçişler durduruldu. Kamp olarak kullanılan yurt ve okullar doldu.

Suriye sınırına yakın birçok şehirde, öğrenci yurtları ve okullar Beşşar Esed zulmünden kaçanlara tahsis edildi. Yetkililer yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi hem öğrencilerin hem de mültecilerin mağdur olmaması için acil yardım beklerken, sınırdan girişlerin geçici olarak durdurulduğu açıklandı.

Baas rejiminin zulmünden kaçan Suriyelilere kucak açan Türkiye, mültecilerin rahat etmesi için bütün imkânlarını seferber ediyor. Ancak son rakamlara göre sığınmacıların sayısı 80 bini aşınca Hatay sınırından girişler geçici olarak durduruldu. Yetkililer, çadırkent inşaatlarının tamamlanmasının ardından mülteci kabulünün yeniden başlayacağını açıkladı.

Öte yandan yaz tatili sebebiyle okul ve öğrenci yurtları da Suriyelilere tahsis edildi. Adana, Osmaniye, Adıyaman, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya'da toplam 15 bin mülteci bu şekilde barındırılıyor. Bu durum yaklaşan eğitim sezonu öncesi yetkilileri kara kara düşündürüyor. Özellikle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda büyük sıkıntı yaşanacağı belirtiliyor. Eylül başında boşaltılması beklenen yurtların tadilatı bir yana temizliğinin bile sezona yetişmesinin güç olduğu ifade ediliyor. Öğrencilerin mağdur olacağına işaret eden yurt müdürleri, kamu kurumlarından acil destek bekliyor. Diğer yandan bu yurtlarda kalan Suriyeli mültecilere de yeni yerler bulunması gerekiyor.

Esed rejiminin vahşetinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, kurulan onlarca çadır ve konteynerkentlerde barındırılmaya çalışılıyor. Mevcut kamplar tıka basa dolunca, gelenler okul ve yurtlara da yerleştirildi. Ancak eğitim ve öğretim sezonunun açılmasına kısa bir süre kalması Suriyelilerin kaldıkları okul ve yurtların yeni döneme yetiştirilemeyeceği endişesini ortaya çıkardı. Bu arada Türkiye, gelenlerin sayısının 80 bini aşması üzerine Hatay sınırından geçişleri geçici olarak durdurdu. Suriyelilerin yerleştirilebileceği yer kalmadığını belirten yetkililer, çadırkent inşaatlarının sürdüğünü ve bunların tamamlanmasının ardından gelenlerin kabulünün yeniden başlayacağını söyledi. Reuters'e konuşan yetkililer, sınırın öbür tarafında bekleyen Suriyelilere gıda ve insanî yardımın yapıldığını belirtti.

Sınırı geçen 80 bin Suriyeli, Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 1 olmak üzere toplam 8 çadırkent ve Kilis'teki 12 bin kişilik konteynerkentte misafir ediliyor. Son günlerde sınırdan girişlerde artış olunca sığınmacılar için kamp merkezlerinin dışında Adana, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman'da bulunan yatılı bölge okulları, öğrenci yurtları ve spor salonlarına yerleştirildi.

Kredi Yurtlar Kurumu Adana Bölge Müdürü Abdulkerim Arıkan, Adana'daki Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu kapasitesinin 2 bin 799 kişi olmasına rağmen etüt salonlarına yapılan yataklarla birlikte 3 bin 144 sığınmacının barındırıldığını söyledi. Arıkan'ın verdiği bilgiye göre Osmaniye'deki yurtta ise bin 4 Suriyeli kalıyor. Gaziantep'te 3 bin 112, Kilis'te bin 957, Kahramanmaraş'ta 3 bin 21, Adıyaman'da 983 ve Malatya'da 2 bin 68 Suriyeli geçici olarak okul, yurt ve spor salonlarında barındırılıyor. Ancak 1 Eylül'de yeni öğrenciler için kayıt yapmaya hazırlanan yurt ve okullarda sıkıntı yaşanıyor. Bugüne kadar yapılan bazı tadilatların boşa gittiğini ifade eden Yurt-Kur yetkilileri, yurtları yeni sezona yetiştirmelerinin neredeyse imkansız olduğunu söylüyor. Tadilat bir yana yurtlardaki temizlik işlerinin bile yetişmesinin çok zor olacağını kaydeden Yurt-Kur yöneticileri, valiliklerin koordinasyonu ile kamu kurumlarından kendilerine destek verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Yurt müdürleri, öğrencilerin mağdur edilmemesi için aynı anda her yerde boya-badana ve tadilata başlanması gerektiğini vurguluyor.

Kahramanmaraş'ta yatılı bölge ilköğretim okullarında kalan Suriyelilerin çok kısa sürede kurulacak çadırkente yerleştirmeyi planladıklarını kaydeden Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü İhsan Karadutlu da, çadırkent çalışmalarının devam ettiğini, bir hafta içinde altyapı çalışmalarını bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Adıyaman'da ise valiliğin gelenler için yer tahsisi çalışmaları devam ediyor. Yetkililer, öğrenci ve velilerin mağdur edilmeyeceği, Suriyelilere en kısa sürede yapılacak yer tahsisinin ardından Yurt-Kur ve Yibo'daki sığınmacıların tahliye edileceği belirtiliyor. Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, "Karkamış'ta bir çadırkent kuruyoruz, yaklaşık 8 bin kişiyi barındıracak kapasitede. Hafta sonundan itibaren üniversite yurtlarında, ilköğretim ve orta öğretim pansiyonlarında kalanları taşıyacağız." diyor. Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre yurt ve okullardaki Suriyeliler, eylül ayı başından itibaren Gaziantep Karkamış, Gaziantep Nizip, Kahramanmaraş merkez ve Osmaniye Cevdetiye'de kurulan çadırkentlere aktarılacak.

ULUSLARARASI YARDIMLAR YETERSİZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz günlerde, sığınmacı sayısının 100 bini aşması durumunda kapasitenin üstüne çıkılacağını belirterek BM'nin Suriye sınırı içerisinde 'güvenli bölge' kurmasını önermişti. Komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin toplam sayısı 200 bini geçerken, Türkiye'ye gelenlerin yerleştirildiği yurt ve spor merkezlerinin okulların açılmasıyla beraber boşaltılmak zorunda olması acil yardım ihtiyacını büyütüyor. Şu an bile sığınmacı akınıyla baş etmekte zorlanıldığının altını çizen yetkililer, diğer bazı ülkelerin kısmî yardımları çıkartılırsa uluslararası toplumun ihtiyaca cevap vermekte yetersiz kaldığını belirtti. Söz verildiği halde henüz malî bir yardımın da yapılmadığının altı çizildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.