Suriye'de tanklar Türkmen mahallesine girdi

Suriye'de tanklar Türkmen mahallesine girdi

Suriye ordusunun önceki gün 4 bin askerle kuşatma altına aldığı Humus şehrinde dün en az 50 kişinin öldüğü öne sürüldü.

Suriye'deki isyanın merkezi Humus, Arap Birliği gözlemci heyetinin bugün yapacağı ziyaret öncesinde iddialara göre kan gölüne döndü. Heyetten bir üyenin yaralandığı, Türkmen mahallesinin tanklarla vurulduğu, 50 kişinin öldüğü öne sürüldü. Arap heyetinin başında ise tartışmalı bir isim var.

Suriye Ulusal Konseyi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Dr. Halit Hoca, Suriye ordusunun 4. Tugay 138. Alayına bağlı tankların Humus'un Türkmen mahallesi Bab-ı Amr'a sabaha karşı bir saldırı düzenlediğini, 50 kişinin öldüğünü, enkaz altında kalanlar olduğunu iddia etti.

Uluslararası ajanslara açıklama

yapan muhalifler ise Bab-ı Amr'da roket ve ağır makineli tüfekler kullanıldığını, en az 14 kişinin öldüğünü savundular.
Ülkenin diğer bölgelerinde de dün biri çocuk 9 kişinin güvenlik güçlerince öldürüldüğü bildirildi.

Türkiye sınırına gelecekler

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın medyaya getirdiği yasak nedeniyle ülke dışarıya tamamen kapalı. Şam'ın, ağır yaptırımlar uygulamaya başladıktan sonra kapılarını açtığı Arap Birliği ise bugün gözlem misyonuna başlayacak. Geçen hafta öncü bir delegasyon gönderen Birlik'in 50 kişilik delegasyonu dün Suriye'ye ulaştı. Sadece askeri tesislere girmelerine izin verilmeyen heyetin, Türkiye sınırındaki İdlib'e de gitmesi planlanıyor.

Dün olanlardan sonra muhaliflerin "Önce Humus'a gelin" talebinin Arap Birliği tarafından kabul edildiği bildirildi, ancak Şam'ın buna hemen izin verip vermeyeceği bilinmiyor. DPA'ya konuşan bir muhalif, Arap Birliği heyetinin dört üyesinin dün gizlice Humus'a girdiğini ve bir üyenin yaralandığını öne sürdü. Bu üyenin Müsteşar Mahub olduğu belirtiliyor. El Arabiya kanalına telefonla bağlanan Mahub bu iddiayı yalanlamadı, "Suriye'de olup biten bir soykırımdır. Bu rejim, kendi halkından intikam alıyor" dedi.

Darfurcu general gözlemci

Heyetin başkanlığını ise tartışmalı bir isim yapıyor. Sudanlı askeri istihbarat uzmanı General Muhammed el Dabi (63), bugün Güney Sudan adıyla bağımsız olan bölgede 3 yıl boyunca Sudan ordusuna komuta etmişti. ABD merkezli "Enough Project" adlı insan hakları örgütü, Dabi'nin askeri istihbaratın başında bulunduğu dönemde El Beşir rejimine bağlı Sudan ordusunun Darfur'da soykırım yaptığını, Dabi'nin de buna göz yumduğunu savundu.

Kurtarılmış bölge

Der Spiegel, isyancıların oluşturduğu 'Özgür Suriye Ordusu'nun Bab-ı Amr'ı "Suriye'nin kurtarılmış ilk bölgesi" haline getirdiğini geçen hafta bu fotoğrafla duyurmuştu. Dün yayınlanan amatör bir videoda ise Suriye ordusunun Humus'un yerleşim bölgelerine tanklarla ateş açtığı, sokaklarda parçalanmış cesetler olduğu görülüyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum