Suriye'li kürtler PYD'ye karşı harekete geçti!

Suriye'li kürtler PYD'ye karşı harekete geçti!

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD bayraklarının bazı yerleşim birimlerinde dalgalanması, Suriye ordusundan ayrılan Kürt gençlerini rahatsız etti.

Suriyeli Kürtler, kendilerine kimlik dahi vermeyen Esed rejimiyle ortak hareket eden PYD'ye karşı silahlı güç kurdu. Erbil'de 3 aylık askeri eğitim alan 3 bin kişilik silahlı yapılanma dün 'Kürt Savunma Güçleri' (HPK) adıyla resmen kurulduğunu açıkladı.

Suriyeli Kürtler, kendilerine kimlik bile vermeyerek vatandaş saymayan Esed rejiminin bekçiliğini yapan terör örgütü PKK uzantısı PYD'ye karşı harekete geçti. Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerleşim birimlerinin kontrolü, Özgür Suriye Ordusu karşısında zor duruma düşen Esed tarafından PYD'ye bırakılmıştı. PKK uzantısı PYD bayraklarına ülkenin kuzeyinde yer verilmesi, Suriye ordusundan ayrılan Kürt gençleri rahatsız etti. 3 bin kişiden oluşan silahlı milisler, ülkenin kuzeyini terör örgütü PKK'ya bıkamamak için 'Kürt Savunma Güçleri' (HPK) adı altında bir araya geldi. HPK, kuruluşunu dün resmen ilan etti.

ERBİL'DE 3 AY EĞİTİM

Üniformalı birlikler şeklinde yapılandırılan ve rütbe sistemi uygulanan HPK güçlerinin Erbil'deki Zeyton kampında 3 ay eğitim gören milislerden oluştuğu ve son bir haftadan buyana Irak sınırından Suriye'ye giriş yaptığı belirtildi. Suriye'de PKK'nin siyasi uzantısı PYD'nin oluşturduğu milis gücüne paralel olarak, yeni oluşturulan silahlı HPK, Kürt Ulusal Konseyi yönetimi denetiminde görev alacak. HPK'nın oluşturulma amacının özellikle savunma amaçlı olduğu iddia edildi. HPK, kuruluşunu ilan ettiği saatlerde yeni flama ve bayrak sembollerini de tanıttı.

PYD SESSİZ KARŞILADI

Suriye'de yaşanan çatışmalar 16. ayı geride bırakırken, Kürt bölgelerinde kontrolü elinde tutmaya çalışan PYD'ye bağlı milis güçlerine alternatif bir güç oluşması şimdilik oluşumun yetkilileri tarafından sessizlikle karşılandı. Kürt Ulusal Konseyi yetkililerinin yarın PYD ile silahlı milislerin görev alanları ile ilgili bir toplantı yapacağı bildirildi.

PKK İLE MÜCADELE İÇİNDE

Çeşitli Kürt örgütlerinden oluşan Kürt Ulusal Konseyi'nin, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin ev sahipliğinde 9-10 Temmuz tarihlerinde Erbil'de toplanmasının ardından askeri eğitim verilmesine başlanan bir grup milisin daha Suriye'nin kuzeyine geçtiği iddia edildi. Erbil'deki toplantıda Kürt gruplar 'ortak hareket etme kararı' almış ve Suriye'nin kuzeyinde hakimiyeti ele geçirmeye başlamıştı. Konuyla ilgili Barzani ve PYD arasında yapılan uzun pazarlıkların ardından varılan uzlaşmaya göre, Suriye kökenli Kürt silahlı milisler, bu ülkenin kuzeyinde Kürtlerin yoğunlukta yaşadıkları yerlerde görev alacak. Ancak bölgede Barzani ile hareket eden partiler ve PKK ile hareket eden gruplar arasında ciddi alan mücadelelerinin olduğunda dikkatlerden kaçmıyor.

BDP'den provokatif çağrı

BDP, PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'yi Ankara'daki kongresine davet etti. Suriye'nin kuzeyinden devlet yapılanmasına gittiği için Türkiye'nin tepkisini üzerine çeken PYD'ye, BDP sahip çıktı. BDP 14 Ekim Pazar günü Ahmet Taner Kışlalı Kapalı Spor Salonu'nda yapılacak 2. Olağanüstü Kongresi'ne PYD temsilcilerini de çağırdı. Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak başkanlığında oluşturulan Kongre Hazırlık Komisyonu'nu yaptığı toplantıyla kongrenin programını netleştirdi ve bir dizi karar aldı. Suriye'deki çatışmalardan yararlanan PYD, Suriye'deki bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmiş ve Türkiye buna sert tepki göstermişti. Kongreye PYD'nin yanı sıra başta Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani olmak üzere dünyanın diğer ülkelerindeki Kürt gruplarının temsilcileri de davet edilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.