Mekke'deki o gökdelenler yıkılacak!

Mekke'deki o gökdelenler yıkılacak!

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz'in talimatıyla başlatılan Kâbe'yi genişletme projesi kapsamında, 10 yıl önce Osmanlı eseri Ecyad Kalesi yıkılarak yerine yapılan Al Baid kuleleri de yıkılacak.

Her yıl milyonlarca Müslüman'a ev sahipliği yapan Mekke'nin, hayata geçirilecek yeni proje ile çehresi değişiyor. Yeni proje beraberinde yeni tartışmaları da başlattı.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in talimatıyla başlatılan Kâbe'yi genişletme projesi kapsamında, 10 yıl önce Osmanlı eseri Ecyad Kalesi yıkılarak yerine yapılan Al Baid kuleleri de yıkılacak. Mekke belediyesi başkanvekili Dr. Semir Tevekkül, yapımı tartışmalara konu olan zemzem kuleleri adı verilen Al Baid kuleleri tamamen kaldırılacağını belirtti. 1 milyon 500 bin metrekarelik bir inşaat alanı olan Safa, Merve, Zemzem, Kıble, Hacer, Sara ve en yüksek binası Bayt Otel'den oluşan 7 gökdelenli Al Bait kuleleri de bu değişim kapsamında 20 yıl sonra kaldırılacak.

Dünyanın en zengin Müslümanlarının konakladığı Al Bait kulelerinin yıkımını da içine alan proje kapsamında, Hilton'un olduğu yerin arkasına kurulacak yeni şehrin projesine Cebeli Ömer adı verildi. Bu arada Mekke'de tarihi dokunun değişmesi ve yeni imar projesine Diyanet İşleri Başkanlığından tepki geldi. Mekke'de bulunan Mehmet Görmez, Kabe'nin çevresindeki gökdelenlerin varlığı eleştirdi:

İlk ziyaretlerimizden birinde sarayda kaldık. 20. katta bize bir oda ayırdılar. Ben de bilmiyorum, pencereyi bir açtım, dizlerim titremeye başladı. Kabe orada duruyordu, aşağı indim yer katında bir yer buldum. Sonra da bunu hac bakanına anlattım. 'Bizim kültürümüzde mümkün olduğu kadar böyle Kabetullah'ı tepeden izlemek yok' dedim. O da 'o zaman uçakla nasıl geçiyorsunuz' dedi. Bu, işte bakış açısından da kaynaklanıyor. Mekke ve Medine arasında yapılacak raylı sistemin de yer aldığı ve bin ladin grubu tarafından yürütülen projeyle Mekke sil baştan yenileniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum