Tandoğan meydanının adı değiştirildi

Tandoğan meydanının adı değiştirildi

Ankara'da yıllardır Tandoğan Meydanı'nın adının değiştirilmesiyle ilgili tartışmalara son nokta konuldu. Meydanın ismi Anadolu Meydanı olarak değiştirildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Başkent’in sembol meydanlarından biri olan Tandoğan Meydanı’yla ilgili önemli bir karar alındı. AK Partili 5 meclis üyesi önerge vererek, Tandoğan isminin kaldırılmasını ve ‘Anadolu Meydanı’ isminin verilmesini istedi. AK Partili üyelerin oylarıyla önce İsimlendirme Komisyonu’ndan, ardından da Meclis’te geçen kararla meydanın adı resmen değişmiş oldu. İsim değişikliğine MHP grubu ‘halka sorulmalı’ diyerek çekimser kalırken, CHP grubu 'hayır' oyu verdi.
 
Ankara’da valilik ve belediye başkanlığı yapan Nevzat Tandoğan’ın isminin verildiği meydanın adı değiştirildi.  "Türkiye'ye komünizm gerekirse onu da biz getiririz." sözüyle bilinen Tandoğan, sert politikalarıyla da biliniyor.
 
Başındaki ‘Nevzat’ kelimesi 2012 yılında alınan kararla atılan meydan için yeni bir karar alınarak ‘Tandoğan’ da atılmış oldu.
 
Hamdi Kesgin, Fethi Avcı, Selçuk Yılmaz, Ali Şişman, Ahmet Ceylan ve Ahmet Öztürk’ün verdiği önergede 'Tandoğan Meydanı' olarak bilinen meydanın 'Anadolu Meydanı' olarak değiştirilmesi hususunda önergemizin görüşülmesini arz ederiz.” ifadeleri yer aldı.

BBP’Lİ UYAR: ANADOLU HALKINI HAKİR GÖRDÜ, DEĞİŞMESİ İYİ OLUR 

Tandoğan Meydanı’nın isminin değişmesi için yapılan görüşmelerde Büyük Birlik Partisi (BBP) Meclis Üyesi İbrahim Uyar, Nevzat Tandoğan’ın halkı küçümseyen, hor gören biri olduğunu söyledi. Tandoğan’ın bazı sözlerinden örnekler veren Uyar, “Bir Ankaralı olarak, bir Anadolu evladı olarak halka ‘öküz’ diyerek hakaret eden Tandoğan isminin değişmesini olumlu buluyorum.” dedi.

MHP GRUBU: ANKET YAPIP HALKA SORALIM 

İsim değişikliğine karşı olmadıklarını belirten Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Belediye Meclis Grup Başkanvekili Ramazan Şimşek, “Evet halka hakaret etmiştir, vatandaşı küçümsemiştir, Kızılay’a almak istememiştir ama Tandoğan ismi Ankaralıların diline yerleşmiştir. Biz Anadolu Meydanı ismine karşı değiliz. Eğer bir değişiklik olacaksa vatandaşlara başvuralım, düşüncelerini soralım. Sürekli anket yaptırıyor belediyemiz, bu konuyu da soralım.” diye konuştu.

GÖKÇEK: TELEVİZYONDA MHP KARŞI ÇIKTI DİYECEĞİM 

MHP’li üyelerin konuşmaları üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,“CHP grubu ideolojik olarak karşı çıkıyor, bunu anlıyorum. Ama MHP grubu neden karşı çıkıyor anlamıyorum. Çıkacağım televizyonlarda ‘MHP Tandoğan isminin değişmesine karşı çıktı’ diyeceğim.” şeklinde konuştu. Gökçek’e tepki gösteren MHP’li üyeler, değişikliğe karşı çıkmadıklarını, seçim sonrasına ertelenip halka sorulması gerektiğini savunduklarını vurguladı.

MHP ÇEKİMSER KALDI, BAĞIMSIZ ÜYELER EVET DEDİ 

Konuşmaların ardından isim değişikliği için oylama yapıldı. Cadde, sokak, meydan isimlerinin değişmesi için üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğu şartı aranıyor. 3 eksiklikleri bulunan AK Parti grubuna, bağımsız üyelerin yanı sıra, BBP’li İbrahim Uyar da destek verdi. MHP grubu çekimser kalırken, CHP grubu 'hayır' oyu verdi. Oylama sonucu 99 üyenin oyuyla Tandoğan Meydanı’nın ismi değiştirilerek ‘Anadolu Meydanı’ oldu. 

İNTİHAR ETTİ

1929 yılında Ankara Valiliği'ne atanan ve aynı zamanda Ankara Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Nevzat Tandoğan, 18 yıl görevde kaldı. Valilik yaptığı dönemde halk ve kendi istediklerini yazmayan gazeteciler üzerinde baskı kuran Tandoğan ile ilgili en akılda kalan en önemli sözü ise "Türkiye'ye komünizm gerekirse onu da biz getiririz." oldu. Ankara'da 1945 yılında işlenen ve o dönem 'Ankara cinayeti' olarak anılan olayda adı geçen Vali Tandoğan, cinayeti kasten ve bilerek örtbas etmekle suçlandı. Yaşananların ardından çevresindeki yakın dostlarının kendine sırt çevirdiğini düşünen Nevzat Tandoğan, 9 Temmuz 1946'da tabancası ile intihar etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.