Bakan Yıldız'ın uçağı neden geri gönderildi?

Bakan Yıldız'ın uçağı neden geri gönderildi?

Bağdat Yönetimi'nin Bakan Yıldız'ın uçağının inişine izin vermemesi ABD'nin ünlü gazetesi Washington Post gazetesine de konu oldu.

Bakan Taner Yıldız'ın uçağının Irak hava sahasından geri dönüşünü araştıran Washington Post gazetesi, “Kürtlerle Türkler bir petrol anlaşması yapacaktı. Bu da Irak'ın bütünlüğünü tehlikeye atacak bir gelişme olacaktı. ABD bundan çekindi” diye yazdı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, 4 Aralık tarihinde Erbil'e gitmek üzere yola çıkan Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın uçağına Irak hava sahasını kapatarak, bakanın uçağının Kayseri'ye inmesine neden olmuştu.

Olayın perde arkasını araştıran Amerikan The Washington Post gazetesi, Bakan Taner Yıldız'ın Erbil ziyaretinde yapmaya hazırlandığı bir petrol anlaşmasının bu rota değişikliğine neden olduğunu yazdı.

Gazetenin 4 Türk üst düzey yetkiliye doğrulattığı habere göre, devlet destekli Türk şirketleri, Kuzey Irak'ta petrol ve doğalgaz, arama çıkarma ve bu petrol ve doğalgazı boru hatlarıyla Türkiye üzerinde uluslararası pazara ulaştırma konusunda görüşmelere başladı. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani de Türkiye ile yapılacak petrol anlaşmasını doğrulayarak, “Türk şirketleri ile çok ciddi görüşmeler yapıyoruz. Umarım bizim bölgede ortağımız olurlar” diye konuştu.

Washington Post'un haberine göre Maliki gibi ABD yönetimi de Türkiye ve Bölgesel Kürt Yönetimi arasında imzalanacak olan bir petrol ve doğalgaz anlaşmasının Irak'ın bütünlüğünü tehlikeye atmasından endişe duydu.

Konunun hassaslığı yüzünden adının gizli tutulmasını talep eden üst düzey yetkili, “Bölgesel Kürt Yönetimi ile yapılacak her türlü iki taraflı enerji anlaşması Irak'ın birlik ve beraberliğini, tehdit edecek nitelikte olacaktır ve (Başbakan) Maliki'nin İran'a yanaşmasına yol açacaktır. Olaya bu gözle bakmak gerekir” şeklinde açıklama yaptı.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.