Tarihten Günümüze Mevlid-i Şerif adlı sempozyum düzenlendi.

Tarihten Günümüze Mevlid-i Şerif adlı sempozyum düzenlendi.

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl 7. kez düzenlenen "Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" kapsamında gerçekleştirilen...

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl 7. kez düzenlenen "Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" kapsamında gerçekleştirilen "Tarihten Günümüze Mevlid-i Şerif Sempozyumu" başladı.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumun birinci oturumunda "Mevlid-i Şerif'in Tarihi ve Kaynakları" konusu ele alındı.

Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevzat Erkan, "Mevlid Geleneğinde İki Önemli Şahsiyet: Muzafferüddin Kökböri ve İbn Dihye el-Kelbi" başlıklı sunumunda, Selahaddin Eyyübi'nin önemli komutanlarından Kökböri'nin, Kerek Kuşatması ve Hıttin Muharebesi'ne katıldığını anlattı.

Erkan, Kökböri'nin birçok hayır hizmetinde bulunduğunu dile getirerek, o dönem yapılan Mevlid-i Şerif programlarından söz etti. Kökböri'nin Sünniler arasında mevlit merasimi yapan ilk isim olduğunu belirten Erkan, mevlit geleneğinde ikinci bir önemli ismin de İbn Dihye el-Kelbi olduğunu söyledi.

El-Kelbi'nin 40'tan fazla eseri bulunduğunu ancak bazılarının günümüze kadar gelmediğini ifadeden eden Erkan, el-Kelbi'nin "Et Tenvir fi Mevlidi's Siracil Münir" eserinde Kökböri'ye şiirler olduğunu, içeriğinde Hz. Peygamberin soyuyla ilgili geniş bilgiler bulunduğunu, bazı kitaplarla olmayan çok detayın yer aldığını anlattı.

- Mevlit merasiminin tarihini anlattı

Yemenli akademisyen Dr. Seyf Ali el-Asri de "Mevlid-i Şerif Merasiminin Tarihi" konulu sunumunda şunları dile getirdi:

"Mevlid-i Şerif dediğimizde şüphesiz bu zamanları hürmetle anmalıyız. Bugünlerde Allahu Teala'nın esintilerini aramalıyız. Müslümanlar Mevlid-i Şerif'i kutladığında bu onlar için çok büyük bir nimet ve keramettir. Her ne kadar Mevlid-i Şerif kutlamayanlar olsa bile onlar için bile büyük bir nimettir. Allah Resulü'nün dünyaya gelişi büyük bir nimettir. Mevlid-i Şerif'i kutlamak demek sadece mevlit kitabından bazı paragrafları okuyup sonra bazı ilahileri okumak gibi değildir. Mevlit kutlamasından maksat bu günü anmaktır. Mevlit kutlamaları, ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Kutlama için alimlerimiz herhangi bir sınırlı çerçeve çizmemiştir."

Sempozyum, "Mevlidi Şerif muhtevası", "İmam Busiri ve Arapça Mevlidler", "Süleyman Çelebi ve Vesiletün Necat" oturumlarıyla devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.