Tartışma üç görüş üzerinde yoğunlaşıyor

Tartışma üç görüş üzerinde yoğunlaşıyor

Prof. Dr. Halil Berktay’ın 34 kişinin öldüğü ‘Kanlı 1 Mayıs’ için “solcuların işiydi” iddiası alevlenerek devam ediyor. Olaydan 35 yıl sonra şiddetlenen tartışma üç görüş üzerinde yoğunlaşıyor.

1. DİSK ile Taksim’e almak istemediği sol gruplar çatıştı, Intercontinal Otel ve Sular İdaresi’nden ateş edilmedi.

Prof. Dr. Halil Berktay: TKP ve DİSK’in tavrı, başka hiçbir siyasi eğilimi Taksim’e sokmama yönündeydi. Taksim Meydanı’nda Sular İdaresi’yle Gezi Parkı’nın merdivenleri arasında bir noktadaydım. Birden Sular İdaresi tarafından ardı ardına silah sesleri gelmeye başladı. Halkın Kurtuluşu, TİKKO, Halkın Yolu gibi gruplar o taraftan meydana girmeye çalışıyorlardı. DİSK barikatına tosladılar, çatışma başladı. Birileri silahlarını ya hedef gözeterek ya da havaya ateşlemeye başladı. Meydandaki on binlerin üzerine direkt kurşun gelmedi. Intercontinal Otel ile Sular İdaresi’nin çatısından ateş edilip kitlenin panikletildiği şeklindeki 35 yıllık iddia palavra, şehir efsanesi.

1 Mayıs 77 tertip komitesi üyesi Gün Zileli: Maocu ve Sovyetçi grupların şiddetli rekabet ve düşmanlığının provokasyon ortamını hazırladığı ve başlattığı doğrudur. Ben doğrudan görmedim ama anlatılanlardan, Tarlabaşı tarafında Maocu “üçlü blok”la Sovyet yanlılarının güdümünde bulunan DİSK’liler arasında silahlı çatışma çıktığını biliyorum. Buraya kadarki safhada devletin gizli güçlerinin nasıl bir rol oynadığına ilişkin somut bir bilgi ortaya çıkmış değildir. Solcu muhayyelimizin (ya da masal üretme yeteneğimizin diyelim isterseniz) sonradan yarattığı gibi, Intercontinental otelinden ya da Sular İdaresi’nden ateş edilmesine gerek yoktu. Tarlabaşı’ndaki silahlı çatışma “bir kıvılcım”ın bütün ormanı tutuşturmasına yetmişti. Bundan sonra devreye polis panzerleri girmiş, doğrudan kendilerinin ezip öldürdüğü birkaç gösterici bir yana, yarattıkları sıkışmayla ölümleri gerçekleştir.

Dönemin İstanbul Valisi Namık Kemal Şentürk: Mitingin sona erdirilmesini istedim. Fakat o saatte DİSK Başkanı Kemal Türkler konuşuyor kesmek istemedi. Konuşması sırasında hadise patladı. Gruplar birbirine girmişti. Efendim aşırı sol bir grup birbirine girdiler. Tabii polis o arada dağıtmak için devreye girdi. Su sıktı havaya ateş açtı. 2 polis yaralandı.

2. DİSK ile alana almak istemediği sol gruplar çatıştı ve Intercontinal Otel ile Sular İdaresi’nden ateş edildi.

İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan: DİSK yetkili olarak bazı fraksiyonların meydana girmesini yasaklamıştı. Grupların isimlerini bilemiyorum ama genel olarak Maoculardı. DİSK tabii onları meydana sokmamaya çalıştı ve bu iki grup arasında silahlar atıldı. Onun başlamasıyla birlikte Sular İdaresi’nin üstünden-Pamuk Eczanesi-Intercontinental Oteli olmak üzere bir yarım daireden ateş açılmaya başlandı. Korkup kaçan insanların üzerine polis panzerleri sürüldü. Sular İdaresi’nin tepesindeki adamlar solcu fraksiyonlardan biri değildi. Polis mi bilmem ama birileri o katliama iştirak etti.

3. DİSK ve alana almak istemediği sol gruplar çatışmadı, Intercontinal Otel ve Sular İdaresi’nden ateş edildi.

DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi: Intercontinal Otel’in üst katlarından açılan ateş söz konusu. Onun canlı tanıkları var. İçinde devlet var. Amerika var. Sular İdaresi’nden, otomobillerden ateş edilmesi var.

Gazeteci Rıdvan Akar: Sular İdaresi’nden ateş edildiğini Halil Berktay görmemişti. Alandakilerin neredeyse tamamına yakını görmüştü. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 1 Mayıs davası bize çok çarpıcı bilgi ve belgeler sunuyor. İşte telsiz konuşmaları: “Su deposunun üstünde silahlı kimseler olduğu söyleniyor. Merkez 176, müdürüm; Sular İdaresi’nin üstünde. Müdürüm oraya gittik, bir kısım kimseler yakalandı, tamam.”

Gazeteci İpek Çalışlar: Şiddet havası, solun kendi fraksiyonları vardı ...Mahkemede bir film izlenmiş ve Sular İdaresi üzerindeki reklam panolarının ayakları önünde Thompson makineli tüfekli görülen beş sivili tespit etmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.