Türkiye, "Top 100 En İyi Tasarımcı Ülkeler" listesinde ikinci!

Türkiye, "Top 100 En İyi Tasarımcı Ülkeler" listesinde ikinci!

Türkiye, Avrupa Birliği'nin uluslararası tasarım yarışmasında en çok derece yapan ülkelerin sıralandığı ''Top 100 En İyi Tasarımcı Ülkeler'' listesinde, ABD'den sonra ikinci sıraya yerleşti.

Tasarımın başkenti Milano'da açıklanan sıralamada Türkiye, aldığı 40 ödülle en iyi puanı alan ülke oldu.

Türkiye'nin 2. seçilmesi tesadüf değil
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin uluslararası tasarım yarışmasında en çok derece yapan ülkelerin sıralamasında, ABD'den sonra ikinci sırayı almasını değerlendirerek, ''Türkiye'nin, dünyanın en iyi tasarım yapan ikincisi ülkesi seçilmesi tesadüf değil. Hükümetimizin tasarıma verdiği destekler meyvelerini vermeye başladı'' dedi.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağlayan, yüksek katma değerli ürün ürütmenin yolunun inovasyon ve tasarımdan geçtiğine işaret etti. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmasında yüksek katma değerli ürün ihracatının büyük önem taşıdığını, yeni teşvik sisteminin de bunda önemli bir yer tutacağını belirtti.

Türkiye'nin dünyanın en iyi tasarım yapan ikinci ülkesi seçilmesinin tesadüf olmadığını, hükumetin tasarıma verdiği desteklerin sonuçlarını vermeye başladığını ifade eden Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

''2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefimizi, bugünkünün 3 katı kadar mal satarak yakalayamayız. Yapmamız gereken şey ürünlerimizin katma değerini artırmak. Bizi ileri götürecek şey, ürünlerimizin fiziki değeri değil, içeriğindeki tasarım ve teknoloji olmalı. Geçen yılın ilk 6 ayında ihraç ettiğimiz ürünlerin kilogram fiyatı yaklaşık 1,56 dolardı. Bu yılın ilk yarısında bunu 1,68 dolara çıkardık. Bunu asla yeterli göremeyiz. Hedefimiz 3-4 dolar seviyesine çıkmak olmalı. İşte bu yüzden tüm sanayicilerimizin, üreticilerimizin, ihracatçılarımızın yapması gereken ürünlerin katma değerini artırmaktır. Ekonomi Bakanlığı olarak biz, diğer Bakanlıklar, TÜBİTAK ve ilgili kurumlar destekler veriyoruz. Yeni teşvik sistemimizde bunu dikkate alarak düzenlemeler yaptık. Gereken başka ne varsa yapmaya hazırız.''

Bakan Çağlayan, son zamanlarda gündeme gelen 'Orta Gelir Tuzağı' konusuna da değinerek, ''Birkaç yıl sonra yeniden ihracatımızın omurgasını Avrupa oluşturmaya başlayacak ve biz Türkiye olarak katma değeri daha yüksek ürünlerle AB pazarında, ABD pazarında olmalıyız. Orta Gelir Tuzağına düşmemek ancak bu yolla mümkün'' dedi.

Ar-Ge'nin, tasarımın, inovasyonun yüksek katma değerli ürün yaratmada önemli olduğunu işaret eden Bakan Çağlayan, Türkiye'nin hızla Ar-Ge merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

Açıklamada, Bakan Çağlayan'ın Türkiye'yi listenin üst sıralarına taşıyan kuruluşlar sıralamasında 22 ödülle ilk sırada yer alan ekibin başkanlığını yapan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Gürsu'yu telefonla arayarak başarılarından dolayı tebrik ettiği ve Gürsu'nun inovasyon ve tasarım şirketinin Ekonomi Bakanlığı'nın tasarım programı kapsamında desteklenmeye hak kazandığı ifade edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.