Yeni kabine Köşke sunuluyor

Yeni kabine Köşke sunuluyor

Başbakan Erdoğan, bugün saat 12.00'de yeni kabine listesini Cumburbaşkanı Gül'ün onayına sunacak. Başbakan'ın yeni bakanlarını saat 13.00'te açıklaması bekleniyor.

Türkiye'nin yemin krizine kilitlendiği bir ortamda, yüzde 50 oyla iktidarını sürdüren AK Parti'nin kuracağı hükümette görev yapacak bakanlar bugün belli olacak.

 Başbakan Erdoğan, yeni kabine listesini Cumburbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunacak.

Gül, Erdoğan'ı saat 12.00'de kabul ederken, Başbakan da yeni bakanlarını saat 13.00'te düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacak.

YENİ KABİNEYE İNCE AYAR

12 Haziran’da yapılan milletvekili seçimleri öncesinde kamuoyuna açıklanan kabine reformuna çevre ayarı yapıldı. Reform kapsamında ‘Çevre ve Orman Bakanlığı’ ile ‘Bayındırlık Bakanlığı birleştirilerek, ‘Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’ oluşturulmuştu. Hükümet, bakanlığın iş yükünün ağır olacağı gerekçesiyle, bakanlığın ikiye bölünmesini kararlaştırdı.

Yetki kanunu çerçevesinde dünkü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan iki kararname ile bakanlık ikiye bölündü. Yayınlanan kararnameyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su Bakanlığı kuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerdeki yapılaşmalara, Orman ve Su Bakanlığı ise içme ve sulama projelerine ağırlık verecek.

6 yeni bakanlık geliyor

Kabinede son yapılan değişikliklerle birlikte, 6 yeni icracı bakanlık kurulması kesinleşti. Yeni kurulan bakanlıklar ise şöyle: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Orman ve Su Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.”

Söz konusu bakanlıkların dışında bazıekonomibakanlıklarının da faaliyet alanları ve isimleri değişti. Bu bakanlıkların başında ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı geliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ‘Bilim, Sanayi veTeknolojiBakanlığı’ olarak hizmet verecek. Yine yapılan değişiklik ileTarımve Köyişleri Bakanlığı da, yeni dönemde ‘Gıda, Tarım veHayvancılıkBakanlığı’ ismiyle faaliyet gösterecek.

İcracı bakanlık 21’e çıktı

Başbakan Erdoğan tarafından seçimler öncesinde açıklanan kabine reformunda, 20 icracı bakanlık, 4 başbakan yardımcılığı olması öngörülmüştü. Son yapılan düzenleme ile birlikte icracı bakanlık sayısı 21’e çıktı. Ayrıca daha önce yayınlanan kararnamede, başbakan yardımcılığı sayısı 5 olarak belirlendi. Ancak başbakan yardımcılığı koltuklarının sadece 4’üne atama yapılması bekleniyor. Bir koltuk ise yedekte tutulacak.

Yeni kurulan bakanlıklar

EKONOMİ BAKANLIĞI: İhracat, ithalat, AB, teşvik, serbest bölgeler.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI: Gümrükler, iç ticaret, risk yönetimi, tüketici, esnaf, kooperatifçilik.

KALKINMA BAKANLIĞI: Yıllık programlar, ekonomik modeller, bölgesel gelişme, dış ekonomi, yatırım müdürlükleri.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKA BAKANLIĞI: Aile, çocuk, kadın, özürlü, sosyal yardımlar genel müdürlüğü.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: Çevre müdürlüklerinden oluşacak.

ORMAN VE SU BAKANLIĞI: Çevre ve Orman Bakanlığı’ndaki su ve orman genel müdürlüğü birimlerinden oluşacak.

AA-Star Gazetesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.