'Tayyip uyan ülke elden gidiyor lan'a dava

'Tayyip uyan ülke elden gidiyor lan'a dava

"Dört tarafta yaksınlar sancak, kastın var alçak. Batılaşırsın devam et!" Pit10'un bu şarkısına kamu davası...

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bir internet sitesinde yayınlanan rap şarkısıyla Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan öğrencinin "hakaret suçunu" işlediğine karar verdi.

Edinilen bilgiye göre, üniversite öğrencisi bir gencin "www.youtube.com" adlı internet sitesinde yayınlanan "Ses çıkarma" isimli müzik parçasında geçen sözler hakaret sayılarak, 11. Sulh Ceza Mahkemesi'ne kamu davası açıldı.

Açılan davanın gerekçesinde, şarkı sözlerinde eleştiri ve tenkit sınırlarının aşıldığı, kişisel değer yargılarında bulunularak eserin hakaret içerikli, hukuka aykırı duruma getirilerek küçültücü değer yargılarında bulunulduğu, şikayetçi Recep Tayyip Erdoğan'ın… görevinden dolayı yazılmıştır” denildi.

Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi şarkının Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da meydana gelen ve PKK tarafından gerçekleştirilen eylemlerde hayatını kaybeden şehitler ve gazi olan askerler için duyulan üzüntünün ülkedeki yürütme organının başı olan Başbakan'a karşı olan tepkiyi ortaya koymak ve duyarlılığa davet etmek amacını taşıdığı belirtildi ve “Hakaret içerir sözlerin doğrudan Başbakan'a yönelik olmadığının açıkça belli olduğu" gerekçesiyle sanığın beraatına karar verildi.

Bunun üzerine, Başbakan Erdoğan'ın avukatı tarafından karar, Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde temyiz edildi. Daire tarafından verilen temyiz kararında, söz konusu "rap" parçasında Erdoğan'a "Tayyip uyan ülke elden gidiyor l..." diye hitap edilmesi ve nakaratın defalarca tekrarlanmasının, eleştiri ve sitem sınırlarını aşan, küçültücü değer yargıları içerdiği ifade edildi ve Daire yerel mahkemenin beraat kararını bozdu.

-YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN "RAP" TANIMI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz etti. Başsavcılık, bozma kararının kaldırılmasını istedi. Başsavcılığın itirazında, sanık Server Uraz tarafından "Ses çıkarma" isimli müzik parçasının www.youtube.com adlı internet sitesinde, klip şeklinde yayınlandığını hatırlattı ve parçanın müzik terimleri sözlüğüne göre "rap" adı altında adlandırıldığı ifade edildi. Başsavcılık “Bu tür müziğin belli ölçülerde abartmayı, hatta kışkırtmaya başvurmayı da içerdiğinin kabul edilmesi gerektiği”ni ifade ederek, sanığın nakaratta kullandığı "l.." kelimesinin de yaptığı müziğin niteliğinde kullanıp kimseyi hedef almaya yönelik olmadığı belirtti. Başsavcılık, bu gerekçelerle, Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin kararını yerinde bulmayıp, Dairenin yerel mahkemenin beraat kararını bozmasının yasalara aykırı olarak niteledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı tarafından "rap" şöyle tanımlandı:

“Rap, kökenleri 1970'lerin getto Amerika'sına dayanmaktadır (Gangsta rap). Amerika'nın bazı varoş eyaletlerindeki çetelerin birbirlerini ıslah amaçla buldukları Hiphop kültürünün müzik koludur.

Rap'in "Rhytm and Poem (Ritim ve şiir ya da Ritmik Şiir) veya Rytmic American Poetry (Ritmik Amerikan Şiiri)" sözcüklerinin kısaltması olduğu bilinir. Rap kısaltma olmadan kelime anlamı olarak ağır sözlü eleştiri demektir.

Rap, müziğin temposuna uyarlanarak söylenen sözlerdir. Rap hızlı söylenen bir müzik türüdür. Rap'ı 'ritmik şiir' olarak açıklamak mümkündür. Müziğin temposuna uygun olarak kafiyeli sözler söylemek Mc'lik olarak adlandırılır. Rapte şiirin ölçüsü ritme dayalıdır. Aliterasyon, asonans, kinaye, mecaz, benzetme ve diğer söz sanatlarını görmek mümkündür. Secilere yer verilir ve genellikle yarım uyak kullanılır. İlk ortaya çıktığında ele alman konular eğlence ve aşk iken yıllar sonra bazı Afro-Amerikan ozanların etkisiyle 'politik Rap' ortaya çıkıp ırkçılığa, faşizme, emperyalizme karşı sözler içeren sosyo-politik eleştirilere yer verilmiştir. Battle Rap, rap müziğinin bir alt koludur. İsim vererek ya da üstü kapalı biri ya da birileri sözlerde iğnelenir... Altyapılar genellikle sert olur ve iğneleme yapıldığı için sert sözler kullanılır. Ülkemizde en çok örneğine rastlayabileceğimiz rap türüdür.”

İŞTE MAHKEMELİK SÖZLER

Bu senin benim değil hepimizin savaşı
Bazı olaylar vardır ki kimse dile getiremez
Kimse bir şey yapamaz insanlar korkar
Ama ben değil
Ben derinden gelen haykırışları duyurabilecek tercüman
Hangi biriniz ülkesi adına dua ediyor her Cuma
Ses çıkarmayın bravo yansın bayrak
Gazetelerde baş sayfa kansız ahmak
Köstebekler toprak altı kalmaz artık onlar aramızda nefes aldı
Yollar arabamızla daralır içim misali
Başbakanın has mürettebatı p.ç ihtilali
Elleriyle hazırlar pis istikbali
Herkes el kol bağlı duruyor
Ne yapalım biz içtik abi
Siz bir tarih almak adına büyüttünüz bir ihtimali
Olmadıysa ikinci tarih bir daha gir aman ha ses çıkarma
Ülken elden gitsin ses çıkarma
Tek bir damla suyla sönecek yangın var ancak ses çıkarma
Dört tarafta yaksınlar sancak kastın var alçak batılaşırsın devam et
Bir o��u. çocuğu İmralı”da yatsın lan asma..

Tayyip uyan ülke elden gidiyor lan
Aferin ses çıkarma bizi savaşa itiyorlar
Biraz daha cesaret baş kaldır ülken için
Sağlanamazsa adalet taş vardır ülken için

Hata kürt yurttaşlarda değil beynini yıkayan i.nelerde
Huzur , barış vesaire artık yalan istesen de
Bizde perde var ve eğer açıp bakarsak ters olur
Kurcalanmaya izin vermeden kapanır her konu
Böyle giderse bir iki seneye doğru doğu kan dolu
İyi niyetse kaybolur içimizdeki saykodur
Bu askerler koparlar
Ermenistan toparlan
İnsanlıksa onlardaki ben bir insan olamam
İnanmak istemedik size
Allah Kahretsin” dedik
Akıllı olun olmayan soykırımı var ettirmeyin
System Of a Down ya da Jöntürk müzikte kalırken
Bizse silahlarla geliriz kör kütük
Tehdit değil gerçek tek bir hareketinizle kan çıkar
Bunu da gördü Dolapdere”de kürt kancıklar
Herkes yerini bilecek artık hıncım meyil ürkün
Barış savaşla kazanılır
Irkçı değil TÜRKÜM .

Tayyip uyan ülke elden gidiyor lan
Aferin ses çıkarma bizi savaşa itiyorlar
Biraz daha cesaret baş kaldır ülken için
Sağlanamazsa adalet taş vardır ülken için

Etiketler :