TBMM Başkanı Şahin'den korkutan uyarı

TBMM Başkanı Şahin'den korkutan uyarı

"Boğazlarda er ya da geç bir tanker kazası meydana gelmesi büyük olasılık"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Karadeniz bölgesinde siyasi sorunlar çözülmeden büyük projelerin hayata geçirilemeyeceğini söyledi. KEİPA Genel Kurul'unda bir konuşma yapan Şahin, alınan tüm önlemlere rağmen boğazlarda er ya da geç bir tanker kazasının meydana gelmesinin büyük olasılık olduğu uyarısında bulundu.

Yılda yaklaşık 145 milyon tehlikeli madde ve 10 binin üzerinde tankerin İstanbul Boğazı'ndan geçtiği bilgisini veren Şahin, "Türk boğazlarının seyrüsefer güvenliğinin artırılması konusunda ciddi önlemler alındı. Bunlara titizlikle uymak tüm tarafların yükümlülüğü. Alınan tüm önlemlere rağmen boğazlarda er ya da geç bir tanker kazasının meydana gelme ihtimali büyük bir olasılık." dedi. Şahin, İstanbul Boğazı'nda meydana gelebilecek bir tanker faciasının, milyonlarca insanın hayatını, çevreyi ve İstanbul'un milyonlarca yıllık tarihi ve kültürel dokusunu tehdit etmekle kalmayacağını, aynı zamanda dünya petrol arzının da ciddi şekilde kesintiye uğramasına neden olacağını belirtti.
Çözümün petrol taşımacılığında Türk boğazlarını by-pass eden boru hattı tasarıları olduğunu kaydeden TBMM Başkanı, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesine uluslar arası şirketlerin ilgisinin giderek arttığını kaydetti. Şahin, projenin geliştirilmesindeki temel hedefin Türk boğazlarının adeta bir petrol boru hattına dönüştürülmesine engel olmak olduğunu söyledi.

SİYASİ ANLAŞMAZLIKLARI ÇÖZMEDEN BÜYÜK PROJELERİ HAYATA GEÇİREMEYİZ

Karadeniz bölgesinde bir çok anlaşmazlıkların, hatta sıcak çatışma noktalarının bulunduğunu kaydeden Şahin şu şekilde konuştu: "KEİ çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalarda siyasi konulara girmeme, daha çok ekonomik ve teknik düzeyde iş birliği yapma eğilimindeyiz. Ancak ulaşım ve enerji gibi konular sadece ekonomik ve teknik alanda çözebileceğimiz konular değil. Siyasi anlaşmazlıkları çözmeden büyük projeleri hayata geçirmemiz oldukça zordur. Bu açıdan siyasi anlaşmazlıkların dolaylı ekonomik maliyetinin tüm KEİ ülkeleri için çok büyük olduğunu düşünüyorum."
Bölgede yıllanmış sorunların çözümü için Türkiye olarak büyük bir gayret içinde olduklarını ifade eden Başkan, Avrupa Birliği'nin ekonomik entegrasyon konusundaki tecrübelerinden istifade edilmesini önerdi. Şahin, Avrupa Parlamentosu ile başlatılan diyalogun KEİPA'ya yeni bir sinerji kazandıracağını umduğunu vurguladı.

Azerbaycan Parlamento Başkanı Oktay Asadov yaptığı konuşmada, enerji ulaşım yollarına önem verdiklerini, 2010 yılından itibaren Rusya üzerinden doğalgaz sevkiyatına başlayacaklarını ifade etti. Azerbaycan'ın enerji rezervlerinin büyüklüğüne işaret eden Asadov, çözülmemiş çatışma alanları olduğu sürece bu kaynakların sevkiyatında sorun yaşanacağını vurguladı. Azerbaycan parlamento başkanına göre, Bakü çatışma alanların çözülmesi konusunda çabalarında ısrarcı olacak.

Ermenistan Parlamento Başkanı Horik Abrahamyan da ulaşım ve enerji alanında üretilecek toplu projelere büyük önem verdiklerini, ekonomik iş birliği, enerji ve diğer alanlardaki projeleri desteklediklerini ifade etti. KEİPA toplantısına katılan parlamento başkanları ve milletvekilleri toplu aile fotografı çektirmelerinin ardından belirli konularda oluşturulan grup çalışmaların geçti.

Etiketler :