TBMM İsrail Dostluk Grubu ne durumda?

TBMM İsrail Dostluk Grubu ne durumda?

İsrail kaynaklı diplomatik krizler, iki ülke parlamentoları arasındaki dostluğu da bitirdi. Peki TBMM'de durum ne?

İsrail kaynaklı diplomatik krizler, iki ülke parlamentoları arasındaki dostluğu da bitirdi. Geçen seneye kadar Türk milletvekillerinin en çok ilgi gösterdiği gruplardan biri olan TBMM Türkiye-İsrail Dostluk Grubu, yaşanan olaylar sonrası feshedildi. Aralarında Onur Öymen, Şahin Mengü ve İlhan Kesici'nin bulunduğu 7 CHP'li ve 1 DSP'li milletvekili dışındaki tüm parlamenterler gruptan istifa etti. Grubun daha önce 300'ü aşkın üyesi bulunuyordu.

TBMM'nin İsrail'le ilişkilerinin kötüleşmesi, geçtiğimiz yılın başında bu ülkenin Gazze'ye yönelik saldırılarıyla başlamıştı. Yaşanan insanlık dramı karşısında Türkiye-İsrail Dostluk Grubu Başkanı AK Partili Nursuna Memecan başta olmak üzere çok sayıda milletvekili tepki amaçlı olarak bu gruptan istifa etti. Grupta sadece 7 CHP'li, 1 DSP'li milletvekilinin üyeliği devam ediyor. Ancak grup yönetiminin istifa etmesi nedeniyle grup da feshedilmiş sayılıyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesi ve dostluk grubunun da tekrar faaliyete geçmesi beklenirken, bu son kriz patlak gösterdi. Bunun üzerine dostluk grubunun yeniden kurulması başka bir bahara kaldı.

AK Partili Nursuna Memecan, grubun lağvedilmesinin 'dostluğun bitmesi' şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirtti. "Dostluk Grubu yok diye, dostluk bitmiyor. Grubun lağvedilmesinin nedeni Gazze olaylarıydı. Bu konudaki tepkiler gösterildi." diyen Memecan, İsrail hükümetinin şu anda karmaşık bir yapıda olduğuna dikkat çekti. İlişkilerin düzelmesi durumunda dostluk grubunun da yeniden faaliyete geçeceğini umduğunu söyledi.

TBMM'de halen 100 ayrı dostluk grubu bulunuyor. En kalabalık gruplar Küba, ABD, Azerbaycan ve Almanya. Bu grupların üye sayısı 380'in üzerinde. Dünyanın tek komünist ülkesi, Castro'nun lider olduğu Küba Dostluk Grubu'nun 390 milletvekili üyesi var. Bu grubun kurulmasına BDP'li Ufuk Uras öncülük yapmıştı. Yine Uras'ın başkanı olduğu Venezuela Dostluk Grubu'nun ise 370 üyesi bulunuyor.ZAMAN

Etiketler :