TBMM'de 'katliamcı' gerginliği!

TBMM'de 'katliamcı' gerginliği!

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, 'Sizin tarihiniz katliam tarihidir' sözleri, TBMM Genel Kurulu'nda gerginliğe neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Sakık'a, "Milletin tarihine laf söylemek, 30 yıldan beri katliam yapan terör örgütü

TBMM Genel Kurulu'nda BDP'nin, nefret suçlarındaki artışın belirlenmesine ilişkin araştırma önergesi gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler sırasında tartışma yaşandı. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, batıda birçok il ve ilçede Kürtlere karşı saldırıların devam ettiğini iddia ederek, "Bu politikalar devam ederse, bizim tasvip etmediğimiz politikalar, olaylar gündeme gelirse sorumlusu biz değil, iktidardır" dedi.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun, "Siz sürekli Kürt diyorsanız, karşınıza birileri çıkar Türk demeye başlar" sözleri üzerine yeniden söz alan Sakık, "O zaman hep birlikte 1920'lere doğru gidelim. Kimin kime ihanet ettiğini, kimin bütün halkları tek kimliğe getirdiğini, diğer halkları nasıl katlettiğini hep birlikte tartışalım. Sizin tarihiniz katliamlar tarihidir. O tarihlerde bugün mücadele edenlerin atalarının nasıl katledildiğini siz çok iyi bilirsiniz. 'Dersim katliamı, Mustafa Muğlalı olayında ne dersiniz? '1937-1938'de Aleviler, Kürtler katledildi' diyeceksiniz, siyaseten de buradan nemalanacaksınız" sözlerine diğer partilerden tepki geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Milletin tarihine laf söylemek kimsenin, hele sizin hiç haddiniz değildir. 30 yıldan beri katliam yapan bir terör örgütünü destekleyen sizlerin hiç haddi değildir" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, "Bu kürsüde bizatihi nefret suçunu ifade eden bir milletvekili, Türk milletine, tarihine nefretle bakan birinin nefret suçlarından bahsetmesi ne kadar büyük paradoks. Nefretle belediye otobüsünde Serap'ı öldüren, Antep, Kumrular, Güngören'de bombaları atanlar, o tetikleri çektiren tetikçiler, bu nefret suçlarıyla, ırkçılıkla siyaset yapanlardır. Bugüne kadar kardeşçe birlikte yaşayan insanlar arasında fitne fesat yerleştiremeyenler, birtakım olayları bahane ederek kin ve nefret kusuyorsa, aslında aynaya dönüp kendilerini suçluyorlar demektir" sözleriyle tepkisini gösterdi.

Sakık ise, tepkilere, "Dersim, Ağrı, Zilan, Uludere'ye kadar gelin. Kimler, nerede katliam yapmış görürsünüz. Bu savaş bizim tercihimiz değil, bu savaş sizin ret ve inkar politikalarınıza karşı Kürt çocuklarının onurlu bir duruşudur. Bir yerde ret ve inkar politikaları varsa onların çocukları da buna karşı dik duruş sergiler. Sorun Kürtler olursa hepiniz yumruk, Osmanlı Bankası olursunuz" dedi. Sakık'ın bu sözleri de tepkilere neden oldu.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, kapsamlı bir Nefret Suçları Yasası çıkarılması gerektiğini belirterek, "Türkiye, çağdaş demokratik hukuk devletiyse, AKP ileri demokrasi dersleri vereceğine nefret suçları kavramını mevzuata yerleştirmelidir" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.