TBMM'de Tarihi 4 Gün

TBMM'de Tarihi 4 Gün

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turunun dördüncü gününde, teklifin 6 maddesi daha kabul edildi.

 

4 günlük Anayasa maratonda neler yaşandı?

Genel Kurul, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin 2. tur
görüşmelerinin dördüncü gününde saat 12.00'de toplandı. Anayasa mesaisinin 4. gününde, değişiklik teklifinin 18, 19, 20, 21, 22 ve 23. maddeleri kabul edildi. Teklifin görüşmeleri sırasında Genel Kurulda, üç kez tartışma yaşandı.



Tartışmanın ilki, 18. maddenin görüşülmesi
sırasında meydana geldi. AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında yaşanan karşılıklı sataşma sırasında, her iki partinin bazı milletvekilleri ayağa kalkarak birbirlerine laf attı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin
konuşmasını tamamlayıp yerine doğru geçtiği sırada, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, arka sıralardan ön sıralara gelerek laf atmayı sürdürdü.

Arka
sıralardaki AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt da ön sıralara doğru hareket ederek, Öztürk'e doğru yürüdü. Ali Rıza Öztürk ''Gel buraya'' diye bağırarak, AK Parti sıralarına doğru yöneldi. Kurt da el hareketiyle Öztürk'ü dışarıya çağırdı. Öztürk ve Kurt'u, araya giren milletvekilleri durdurdu.

Genel Kurulda, AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında, 20. maddenin
görüşmeleri sırasında da ''Hitler benzetmesi'' tartışması yaşandı. Her iki partinin bazı milletvekilleri, birbirlerinin üzerine yürüdü. AK Parti ve CHP'li milletvekillerini, araya giren grup başkanvekilleri ve diğer milletvekilleri sakinleştirmeye çalıştı.

Genel Kurulda, üçüncü tartışma da 22. maddenin
görüşmeleri sırasında, yine AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında meydana geldi. Birbirlerinin üzerine yürümek isteyen ve birbirlerine ''buraya gel'' diye bağıran CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ile AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz'ı araya giren milletvekilleri engelledi.

CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak'ın yumruklaşmasını, araya giren Katip
Üye, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün önledi. Bu sırada, her iki partinin diğer milletvekillerinin de ayağa kalkması üzerine, salonda arbede yaşandı.

TBMM Genel Kurulunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mal varlığı tartışması da yaşandı.

Her maddede yaklaşık 50 değişiklik önergesi verildi. İçtüzük gereğince çekilen kura
sonucu belirlenen 7 önerge işleme alındı, milletvekilleri bu önergeler üzerinde konuşma yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oy sırası illerine geldiği zaman oylarını kullandı.

Milletvekilleri, teklifin
görüşmeleri sırasında kuliste, Fenerbahçe-Trabzonspor ile İnter-Roma maçlarını izledi.

Kuliste, Afyon'dan getirtilen kaymaklı ekmek kadayıfı ile simit-kaşar dağıtıldı.

-OYLAMA SONUÇLARI-

Genel Kurulda, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin 2. turda görüşülen maddeler ile gizli oylamalara ilişkin
sonuçlar şöyle:

-İÇTÜZÜK HÜKÜMLERİ-

TBMM İçtüzüğüne göre, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur
görüşmelerinde, maddeler üzerinde konuşma yapılamıyor. Ancak, maddeler üzerinde değişiklik önergesi verilmiş ise o önerge üzerinde milletvekillerinin konuşma hakkı bulunuyor. 2. turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte toplam 31 gizli oylama yapılacak.

Teklifin kabulü, Meclisin üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyuyla mümkün oluyor.

Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebiliyor. Meclis, geri gönderilen kanunu,
üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoylamasına sunabiliyor.

Meclisin
üye tamsayısının beşte üçü (330) ile üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanınca Meclise iade edilmediği takdirde, halkoylamasına sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanıyor.

Anayasa hükümlerine göre, ''Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iade üzerine, Meclis
üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından'' halkoyuna sunulabiliyor. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giriyor.

TBMM Genel Kurulu,
saat 12.00'de toplanarak, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerine 24. maddeden itibaren devam edecek. Alınan karar gereğince Genel Kuruldaki görüşmeler
gece yarısına kadar sürecek.


Etiketler :