Telekulakta 1 numara Akyürek!

Telekulakta 1 numara Akyürek!

2007-2011 arasında 48 kişinin yasadışı dinlenmesiyle ilgili olarak HSYK müfettişlerinin tespitlerinin ardından operasyon başlatıldı. 16 ilde 34 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, yasadışı dinleme çetesinin bir numarası olarak Ramazan Akyürek gösteri

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un da aralarında bulunduğu birçok siyasetçi, işadamı, gazeteci, mühendis, yargı ve emniyet mensuplarını 2007 ve 2011 yılları arasında terör, İBDA-C, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi iddialarla sahte isimler üzerinden dinleyen istihbaratçı polislere yönelik operasyon için düğmeye bastı. 16 ilde başlatılan eş zamanlı operasyonda, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek “bir numara” gösterilirken, halefi Ömer Altıparmak, Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Recep Güven, Erbakan'ın hakkında dinleme talep eden Bitlis eski Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç'ün de aralarında bulunduğu 34 şüpheliden 25'i gözaltına alındı. Şüphelilere, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak”, “Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek”, “Belgede sahtecilik”, “Görevini kötüye kullanma” suçlamaları yöneltiliyor.

HSYK MÜFETTİŞLERİ DÜĞMEYE BASTI

HSYK Başmüfettişleri Ali Rıza Karakan ile şu an HSYK 2. Daire Başkanı olan Mehmet Yılmaz'ın, Ankara 11. ve 12. ağır ceza mahkemelerinde geçen yıl yaptıkları araştırma sonucu ihbarda bulunması sonucu başlatılan ve Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Alparslan Karabay'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Ankara merkezli 16 ilde gerçekleşen operasyonda hakkında gözaltı kararı bulunan 34 şüpheliden 25'i gözaltına alındı. Usulsüz dinlendiği belirlenenler arasında, eski EGM Yardımcısı Emin Arslan, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun ile Gafur Cem Cehdioğlu, Mustafa Aral, Murat Nemutlu, Cihangir Ulusoy'un da aralarında bulunduğu birçok emniyet mensubu bulunuyor.

ÇETENİN BİR NUMARASI AKYÜREK

Dinlemelerin yoğun olarak gerçekleştirildiği 2008-2009 yıllarında İstihbarat Daire Başkanı olan Akyürek, dinleme soruşturmasının “bir numarası” olarak gösterildi. Gözaltı listesinde ayrıca, Akyürek'in halefi Ömer Altıparmak, Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Recep Güven, Bitlis eski Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı, eski İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcıcı Coşkun Çakar'ın da aralarında bulunduğu 17 birinci sınıf emniyet müdürü ile emniyet amiri, başkomiser, komiser ve polis memurları bulunuyor. Gözaltı listesinde bulunun emniyet amiri Yılmaz Angın da Van'daki “paralel yapı” soruşturması kapsamında gerçekleştirilen operasyon kapsamında tutuklu.

48 kişinin hayatına girdiler

Yasadışı dinlemeye imza atan istihbaratçıların, kamuoyunda ön plana çıkan isimlerin arasından özenle seçtiklerini kayda aldıkları tespit edildi. Bunların arasında en dikkat çekici isimler ise eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, eski emniyetçiler Sabri Uzun ve Emin Arslan ile eski bakanlar Şevket Kazan ve Ömer Vehbi Hatipoğlu, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, gazeteciler Fikret Bila, Abdulkadir Selvi, Mehmet Akif Beki, Ertuğrul Özkök, Zeynep Koç. Aylarca dinlenen Mustafa Destici, Yılmaz Ateş, Zuhal Topçu, Koray Aydın, TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Memduh Dizdar, Hüsamettin Cindoruk, Namık Kemal Zeybek, Süleyman Demirel'in doktoru Aylin Cesur'un, şikayetçi olmadığı öğrenildi.

Milli projeleri hedef aldılar

Paralel çetenin, Aselsan, TÜBİTAK, TAİ gibi savunma sanayiinin kalbi olan kuruluşları da takibe aldıkları belirlendi. Bunlardan birisi de İnsansız Hava Aracı Projesi Müdürü Mehmet Demir Çiğdemoğlu. Çiğdemoğlu, alınan mahkeme kararıyla organize suçtan aylarca dinlendi. Söz konusu dinlemeler, paralel çetenin, Türkiye'yi savunma liginde sınıf atlatacak önemli projeleri hedef aldığını otaya koydu.

 

İSTİHBARAT-MAHKEME EL ELE

Emniyet ve yargıyı adeta ağ gibi saran paralel yapı, VIP dinlemelerinde de bu yolla onlarca ismi kayıt altına aldı. Kararların büyük çoğunluğu paralel yapının etkili olduğu mahkemede yani Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alındı. Söz konusu mahkemede en kararlarda imzası bulunan hakimlerin arasında ise Gürcan Acar, Selahattin Türkeli, Rüstem Çiloğlu, Süleyman İnce ile Yargıtay üyesi Kadir Kayan bulunuyor. Usulsüz dinleme kararlarında imzası bulunan hakimlerle ilgili HSYK müfettişleri ise inceleme yürütüyor.

Uçağa binerken yakalandı

Konya'da düzenlenen “Paralel Yapı” operasyonunda hakkında yakalama kararı çıkarılan avukat Memduh Oğuz yurtdışına çıkmak üzereyken havalimanında gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne getirilen avukatın işlemleri burada sürüyor. Öte yandan avukatın hukuk bürosunda arama başlatıldı. Cumhuriyet savcısı ile İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Memduh Oğuz'un Musalla Bağları Mahallesi'ndeki hukuk bürosuna geldi. Büroda, Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleriyle arama yapıldı. Polis bürodaki bilgisayarların imajlarını alırken bazı belgelere de el koydu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.