"Teminatı nakde çeviririz"

"Teminatı nakde çeviririz"

Maliye'nin vergi cezasına karşılık Doğan'dan (DYH) talep ettiği 4.8 milyar liralık teminatta geri sayım başladı. Geçerli veya yeterli teminat büyük önem taşıyor

Doğan Yayın Holding'e (DYH) bağlı ortaklıklarına kesilen ve gecikme faiziyle birlikte 4.8 milyar liraya ulaşan vergi cezasının ardından, teminat için geri sayım başladı. DYH, yeterli ve geçerli teminatı veremezse Maliye, nakdi ve gayri nakdi varlıklar üzerine ihtiyati haciz uygulayacak. Ayrıca ileride oluşacak mali haklar da teminat açığının kapatılması için tedbir kapsamına alınacak. Uzlaşma veya yargı yoluna gitme hakkı bulunan Doğan Grubu, bu haklardan birini kullanırsa nihai sonuç çıkıncaya kadar teminatları nakde dönüştürme riskinden kurtulacak. Ancak, açılacak dava grup aleyhine sonuçlanırsa Maliye, gösterilen teminatın yanı sıra, dava süresince işleyen gecikme faizini de talep edecek.

İKİ AYRI VERGİ DAİRESİ
Gecikme faiziyle birlikte 4 milyar 823 milyon lirayı bulan vergi cezası ve teminat talebi gruba bağlı şirketlere ilgili vergi daireleri tarafından ayrı ayrı tebliğ edildi. Halkalı Vergi Dairesi, Doğan TV Holding AŞ, Alp Görsel İletişim Hizmetleri AŞ'ye, Kocasinan Vergi Dairesi Müdürlüğü de Doğan Prodüksiyon Hizmetleri AŞ ve Doğan TV Holding AŞ'ye 24 Eylül 2009'da tebligat gönderdi.

ŞİMDİLİK TAHSİLAT YOK
Vergi dairelerinin teminat talebinin ardından gözler Doğan Grubu'nun nasıl bir yol haritası izleyeceğine çevrildi. DYH'nin vergi cezası raporunu kabul ederek vergi aslı ve cezada indirim talep ederek Gelir İdaresi Başkanlığı'ndaki Merkezi Uzlaşma Komisyonu'na başvuru imkanı bulunuyor. Grup, ceza raporlarının tebliğ edildiği 24 Eylül 2009 tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açma hakkını kullanabiliyor. Vergi mahkemelerinde dava yaklaşık iki yıl sürüyor. Temyiz süreciyle dava 4 yıla kadar uzayabiliyor. Bu süreçte 4.8 milyar liralık vergi cezası tahsilatı duruyor ancak gecikme faizi işlemeye devam ediyor.

HALKALI VERGİ DAİRESİ: TEMİNAT PARAYA ÇEVRİLİR
HALKALI Vergi Dairesi'nde yapılan tebligatların sonunda, Doğan Grubu'na bir de mesaj verildi. Tebligatta, "Gösterilecek teminatın, amme alacağının tahakkuk ve tahsil tarihine göre hesaplanacak gecikme zammı içinde paraya çevrilebileceği tabiidir" denildi. Bu ifade, hukuki sürecin sonunda Doğan Grubu, haklılığını ispatlayamazsa, teminat olarak sunulacak menkul ve gayri menkullerin satılacağı anlamına geliyor.

PARA CEZASININ BÜYÜĞÜ DOĞAN TV HOLDİNG'E
VERGİ cezasında en ağır fatura 2 milyar 121 milyon lira ile Doğan TV Holding'e kesildi. Bu şirketi, 1 milyar 197 milyon lira ile Doğan Prodüksiyon, 1 milyar 459 milyon lira ile D Yapım Reklâmcılık izledi. Alp Görsel İletişim'e 2 milyon 693 bin lira tebligat ulaştırıldı.

Etiketler :