TEOG sınavında paralel sabotaj

TEOG sınavında paralel sabotaj

Paralel Yapı'nın sinsi bir planı daha ortaya çıktı: Gözü dönmüş çete, dershaneler kapanmasın diye 1.3 milyon öğrencinin kaderiyle oynamış

17-25 Aralık darbe girişimleri boşa çıkan Paralel Yapı'nın, 28/29 Kasım 2013'te yapılan ve milyonlarca aileyi etkileyen Temel Eğitimden Ortaeğitime Geçiş 1. dönem sınavını sabote ettiği ortaya çıktı.

BİLEREK 9 HATALI SORU HAZIRLANDI

MAHKEME tarafından sonuçları yeniden hesaplanmasına karar verilen TEOG sınavlarında, Soru Hazırlama Daire Başkanlığı'ndaki Paralelciler bilerek 9 hatalı soru yayınlayarak sınavın iptal edilmesine yol açtı.

20 KİŞİ GÖREVDEN ALINDI

SINAVIN sabote edildiğini fark eden Milli Eğitim Bakanlığı, hemen 20'ye yakın personeli görevden aldı. Bu sayede TEOG 2. dönem sınavında tek bir hata ya da sabotaj girişimi gerçekleşmedi.

Temel Eğitimden Ortaeğitime Geçiş sınavındaki hatalı soruların arkasından paralel yapının sinsi planı çıktı. Amaç, MEB'i karalama kampanyasıyla cemaat dershanelerinin kapanmasını önlemekti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) dershane ihtiyacını azaltmak için geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde uygulamaya koyduğu 'Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş' (TEOG) sınavı 1.dönem testindeki hatalı soruların arkasından paralel yapı çıktı. Paralel yapı, MEB'i kamuoyunda küçük düşürüp dershanelerin kapanmasını önlemek için 1.3 milyon öğrencinin kaderiyle oynayan sinsi bir plan hazırladı.
İlki 28-29 Kasım 2013'te yapılan sınavın sorularını 12 yıldır SBS sınavlarını hazırlayan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Soru Hazırlama Daire Başkanlığı belirledi.
Ancak, MEB tarihinde ilk kez bir sınavda 9 soruda "komik" hatalar yapıldı. 4 farklı uzman ekibinin denetiminden geçen sorularda hatanın nasıl olabileceği araştırılınca sınava yönelik sabotaj girişimi tespit edildi.
Olaya karışan yetkililer görevden alınınca, 2'nci sınav hatasız yapıldı. Bakanlık yetkilileri, sınavdan önce kendilerine bu sınavın yapılamayacağını, sınavda çıkabilecek hataların bakanı zor durumda bırakacağına yönelik şantajlarda bulunulduğunu ve o dönemde sınav sorularının çalınacağına ilişkin birçok söylentinin çıktığını söyledi.

GÖREVDEN ALININCA...
MEB yetkilileri, "12 yıldır SBS sınavında hata yapmayan uzmanlar 9 soruda komik hatalar yaptı.
Hatalar arasında kimi müfredat dışı, kimi yanlışlıkla üçgene ekleme yapmışız şeklinde açıklaması mümkün olmayan sorular da yer alıyor. Bu kişiler görevden alındıktan sonra 2. dönem sınavlarında hiçbir hata ortaya çıkmadı" dedi.
MEB, sınavların şaibesiz yapılabilmesi için Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğünü kurdu.

AVCI: SABOTAJ GİRİŞİMİ VAR
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da TEOG sorularının yeniden hesaplanması kararının ardından yaptığı açıklamada, son 1 yıldır Türkiye'de ÖSYM ve MEB'in yaptığı sınavlara yönelik bir takım girişimler olduğunu ifade etti.

İŞTE O KOMİK HATALAR

Sınavı n ardından MEB, iptal edilen soruları ve hataların nedenlerini incelemeye aldı. Buna göre şöyle bir hatalar tablosu çıktı:
Dönem sonu olan 16. haftanın konuları 4. haftada yapılan sınavlarda sorulmuş.
Müfredat içerisinde olmayan ve farklı yayın evlerinin kitaplarında müfredat dışı bulunan kelimeler seçilmiş.
Üçgenin bir köşesi yanlışlıkla 2 küçük üçgen çizilmiş.
Soru köküne yanlışlıkla "X" yazılmış.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.