Tepki yağıyor, Esad durmuyor

Tepki yağıyor, Esad durmuyor

Suriye, “Hayırlı Cuma” adlı protesto gösterilerinde ölenlerin toprağa verildiği dün yine kan gölüne döndü. Başta ABD ve Rusya olmak üzere Esad rejimine tüm dünyadan tepki yağarken, sayıları 100’ü bulduğu ifade edilen eylemcilerin cenazelerine katılanlara

SURİYE 48 yıllık olağanüstü halin kalktığı geçen perşembeden bu yana Esad rejimine karşı isyan doruk noktasına çıktı. Önceki gün “Hayırlı Cuma” adı altında ülkenin dört bir yanında düzenlenen gösterilerde, insan hakları örgütlerine göre en az 100 protestocu güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu öldü. Dün ölen protestocular için düzenlenen cenaze töreni yeni bir katliama dönüştü. Güvenlik güçlerinin yine gerçek mermiyle göstericilere ateş açması Devlet Başkanı Beşar Esad’ın otoriter rejimden en ufak bir taviz vermeyeceğini gösterdi.  Suriye’de dünkü gösteriler “Suriye Devrimi 2011” adlı grubun Facebook’taki sayfasına “Yas” afişi koymasıyla başladı. Güneyde isyanın doğduğu Deraa iline bağlı İzraa’da cuma günü hayatını kaybeden 18 muhalifin cenazesi için onbinlerce kişi kente otobüslerle hareket etti. Suriye güvenlik güçleri muhaliflerin kente girmesini engellemek için ateş açtı. Bir görgü tanığına göre kente giden cenaze kortejinin başındaki iki kişi vurularak öldürüldü. Suriye’de “Şehitler Komitesi” adlı bir grup cuma günü 82 kişinin öldüğünü ancak bu rakamın 100’ü bulabileceğini açıkladı. Dün ayrıca Suriye rejiminde çok nadir görülen bir şekilde iki milletvekili istifa etti. Deraa Müftüsü  Rızk  Abdürrahman Abazeyd’in  de göstericilerin  öldürülmesini protesto için  istifa ettiği açıklandı.

Dünyayı kızdırdı

FRANSA, Rusya, Yunanistan ve İtalya Suriye’deki olayları kınarken ABD Başkanı Barack Obama, Suriye yönetimine, göstericilere karşı şiddet kullanımına “hemen son verme” çağrısında bulundu ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ı, “halkına baskı uygulamak için İran’ın yardımını almaya çalışmakla” suçladı. İran, bu açıklamayı derhal reddederken “Dış politikamız gayet açıktır; başka devletlerin içişlerine karışmayız” dedi. Suriye ise, “Bu açıklamayı üzüntüyle karşıladık, çünkü bölgenin gerçeğini yansıtmıyor” dedi. Türkiye ise, Dışişleri Bakanlığı açıklamasıyla, olaylardan “derin endişe ve üzüntü duyduğunu” bildirdi, Suriye’den aşırı şiddetten kaçınmasını ve reformlara devam etmesini istedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.