Terminatör böcekler işbaşında

Terminatör böcekler işbaşında

Ormanlara yangınlar kadar büyük zarar veren kabuk böcekleri, laboratuvar ortamında üretilen terminatör böceklerle yok ediliyor.

Bolu ve Trabzon'da ağaçlara zarar veren böceklere karşı laboratuvarda avcı böcekler yetiştiriliyor. Son yıllarda ormanlarda hızla artan 'Köknar kabuk böceği' özellikle doğa harikası Abant'ta köknar ağaçlarının kurumasına neden oldu. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada da kırmızı renkli 'Thanasimus formicarius' adlı böceğin ağaçları kurutan böceği yediği belirlendi. Bunun üzerine Abant yolunda bulunan Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait tesislerde kurulan laboratuvarda 'Terminatör' böcek yetiştirilmeye başlandı. İlk terminatör böcekler de geçtiğimiz aylarda ormana bırakıldı. Köknar kabuk böceğinin yıllardır ormanlara zarar verdiğini söyleyen Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, "Bu böcekler Abant bölgesinde 300 bin metreküpten fazla, ülke genelinde ise 1 milyon metreküp dikili köknar ağacında tahribata neden oldu. Bunun yıllık kaybı ise 150 milyon TL" dedi.

KARADENİZ'DE AVCI BÖCEK

Gürcistan'dan Türkiye'ye girdiği tespit edilen 'Dendroctonus Micans' adlı kabuk böceği de son 20 yılda Karadeniz ormanlarında yaklaşık 2 milyon ağacın kurumasına neden oldu. Özellikle ladin ağacına zarar veren bu böceğe karşı da Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'ndeki laboratuvarda 1999 yılından bu yana Dendroctonus Micans'la beslenen 1 milyon 118 bin predatör (yırtıcı-avcı) böcek yetiştirilip doğaya bırakıldı. Böylece yaklaşık 400 bin ağaç kurtarıldı. Ormanlara yangının verdiği zarardan 5 kat fazla zarar veren kabuk böceklerinin en geç 8 yılda yok edileceği belirtildi. Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, 100 bin faydalı böcek üretecek kapasitede yeni bir laboratuvar oluşturduklarını ve bu yıl kullanıma açılacağını bildirdi.

Etiketler :