Sincar dağlarından kaçamadılar

Sincar dağlarından kaçamadılar

Terör örgütü IŞİD'den kaçan 50 Yezidi, 3 günlük yürüyüşün ardından Türkiye'ye sığındı

Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar (Şengal) bölgesinden, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı silahlı grupların saldırılarından kaçan 50 Yezidi, Suriye üzerinden Viranşehir ilçesine yürüyerek geldi. IŞİD'in saldırıları nedeniyle iki gün önce ilçeye bağlı Burç köyündeki akrabalarına sığınan 50 Yezidi, buradaki geride bıraktıkları yakınlarının hayatından endişe ediyor.

3 GÜNDÜR TÜRKİYE'YE YÜRÜYORUZ

3 günlük yürüyüşün ardından Türkiye'ye giriş yapan misafirler, hayatta kaldıkları için kendilerini şanslı hissediyor. Gevri Kasım, yaptığı açıklamada, IŞİD'in saldırıları nedeniyle günlerce ölüm korkusuyla yaşadıklarını söyledi.

ÇOCUKLARIMIZ AÇLIKTAN ÖLDÜ

Binlerce Yezidi'nin aç susuz dağa kaçtığını anlatan Kasım, şöyle konuştu: 'Ölümle baş başa kalan kardeşlerimiz yardım bekliyor. Bizler 3 gün yol yürüdükten sonra Türkiye'ye ulaşabildik. Peşmerge silahımızı aldığı için savunmasız kaldık. IŞİD bölgemizi ele geçirmeye başlayınca dağlara sığındık. Bazı çocuklar açlıktan öldü. Ben de 6 çocuğumla önce Suriye'ye geçtik oradan da Türkiye'deki akrabalarımıza sığındık.'

ERKEKLER İNFAZ EDİLİYOR

Şeref Kerim ise bölgedeki birçok kadını kaçırdığını anlattı. Evini akrabalarına açan Zozan Özgür ise binlerce Yezidi'nin ölümü beklediğini dile getirdi. Yezidilere yardım edilmesi gerektiğini vurgulayan Özgür, 'Sadece Yezidiler değil oradaki birçok kesim tehdit altında. Kadınlarımızı kaçırıyorlar, erkekleri öldürüyorlar' ifadelerini kullandı.

Akrabaları evlerini açtı

Irak'ta IŞİD'in saldırıları sonucu yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Yezidilerin, Şırnak'ın Silopi ilçesini yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçişi sürüyor. Sincar bölgesindeki köylerini terk eden Yezidilerden 80'e yakını, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Güven köyüne sığındı. Kaçanların bir kısmı Mardin, Batman ve Şırnak'taki Yezidi köylerine sığındı. Midyat ilçesine bağlı Yezidi köyü olan Güven köyüne gelen Yezidilerden bazıları akrabalarının evine bir kısmı da köydeki taziye evine yerleşti. Muhtar Ebuzet Atalan, köylerine gelenlerin akrabaları olduğunu, onlara sahip çıktıklarını söyledi.

Müslümanlar bu vahşete karşı çıksın

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Irak'ın kuzeyinde IŞİD'in saldırılarına maruz kalan Yezidilere ilişkin, insanları inancından dolayı kıyıma uğratanların, yaşadıkları toprakları terke zorlayanların ve bu vahşeti yaşatanların İslam'dan onay alma imkanı olmadığını söyledi. Görmez, Irak'ta IŞİD tarafından Yezidilere yönelik vahşete karşı çıkılması gerektiğini söyledi.

ASLA KABUL EDİLEMEZ

Görmez, 'Ne olursa ve kim olursa olsun bu bölgede kadim tarihlerden bu yana beraber yaşadığımız bir dine, inanca, mezhebe, anlayışa ve kavmin mensuplarının her türlü insan hak ve onuruna aykırı muameleye tabi tutulması asla kabul edilemez' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.