Çözüm için yeni anayasa şart

Çözüm için yeni anayasa şart

Türkiyeli Ermeniler ve başörtüsü yasağı üzerinde çalışma yapan TESEV raporuna göre bu iki sorunun çözümü için de siyasi uzlaşma ve yeni Anayasa yapımı zorunlu olarak görülüyor.

Yeni anayasa öncesi toplumdaki grupların taleplerini dinleyerek raporlaştıran TESEV, ‘Türkiyeli Ermeniler’i Duymak’ ve ‘Başörtüsü Yasağı’ raporlarını kamuoyuyla paylaştı.

Başörtüsü sorununa çözüm bulmak için siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının kapılarını çaldıklarını söyleyen Eğitim Reformu Girişimi’nden Ebru İlhan ve TESEV Demokratikleşme Programı’ndan Özge Genç, “Maalesef  MHP ve sendikalardan randevu bile alamadık” dedi. Raporun,”Yasal dayanağı olmamasına rağmen hızla yayılan, derinleşen ve karmaşıklaşan sorun” olarak tarif ettiği başörtüsü sorununa ilişkin çözüm için yeni anayasa adres gösterildi. Siyasi partilerin bu konuda uzlaşması gerektiği vurgulanan raporda kısa vadede çözüm için “Devlet memurluğu ve siyasi partiler kanunlarına değişiklik yapılması ve referandumda kabul edilen anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru ve ombudsmanlığın uygulamaya geçirilmesi”önerildi. TESEV Demokratikleşme Programı’nın geçtiğimiz sene hazırladığı “Başörtüsü Yasağı ve Ayrımcılık: Uzman Mesleklerde Başörtülü Kadınlar” raporu başörtülü kadınların çalışma hayatına katılmaya karar verdikleri andan itibaren uğradıkları ayrımcılık ve hak ihlallerini açığa çıkarıyordu. Bu çalışmanın devamı niteliğindeki yeni çalışma ise, toplumsal, mesleki, eğitim ve kamu hayatının çeşitli alanlarında tezahür eden başörtüsü yasağını kaldırmaya yönelik tespit ve çözüm önerileri içeren bir yol haritası sunmayı hedefliyor.  “Ermenileri Duymak” başlıklı rapor için Marmara Üniversitesi’nden Günay Göksu Özdoğan ve Bilgi Üniversitesi’nden Ohannes Kılıçdağı, farklı sosyo-ekonomik statülerden Ermeni vatandaşlarla görüştü. Cumhuriyet tarihi boyunca özellikle devlet nazarında ve bunun uzantısı olarak toplum içinde Ermeniler’in dışlandığını söyleyen Kılıçdağı, “Buna mukabil de isim değiştirmeler, okuduğu okulun adını söyleyemediği için bir okul adı uydurmalar söz konusu oluyor” diye konuştu. AK Parti’nin, gayrimüslimlerin haklarını genişletme çalışmaları ile Cumhuriyet tarihi içinde farklı bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kılıçdağı, “Ancak genele sinmiş bir önyargılar bütününü silmek için yeterli değil. Ayrımcılığı tümüyle ortadan kaldırmak için ayrımcılık yasası hayata geçirilmeli. Ermeniler’in yabancı, dışarlıklı değil eşit haklara sahip vatandaşlar olduğu anayasada yer bulmalı” dedi.

Ali topu artık Agop’a atabilmeli

Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Rober Koptaş da Ermeniler’in haklarının yasal düzenlemesi için yeni bir sözleşme gerektiğini işaret etti ve şöyle konuştu: “Lozan’ı yeniden düzenleyebilecek bir metin gerekli. Yani anayasadaki ilişkilerimizi Lozan üzerinden tarif etmeyelim. 80-90 yıl önceki bir algının metni Lozan ama çok şey değişti. Lozan eninde sonunda yabancılarla imzalanmış bir metin, biz kendi ilişkilerimizi kendi aramızda düzenleyebiliriz. Yani artık Ali, topu Agop’a da atabilir!”  ELİF TUNCA İSTANBUL

ÇÖZÜM İÇİN İLK YAPILACAKLAR

Referandum yasaları hayata geçirilmeli

TESEV’in başörtüsü sorununda çözüm yolları ile ilgili hazırladığı detaylı raporu ise Salı günü yayınlayacak. TESEV’in geçtiğimiz sene hazırladğı başörtüs raporunda başörtülü kadınların daha çalışma hayatlarına katılmaya karar verdiklerin andan itibaren öngürülen ve öngütrelemeyen pek çok sorun ve baskıyla karşılaştığı tespiti yapılmıştı. Raporun; “Yasal dayanağı olmamasına rağmen hızla yayılan, derinleşen ve karmaşıklaşan sorun” olarak tarif ettiği başörtüsü sorununa ilişkin bazı önerileriyse şöyle:

- Yeni anayasada başörtülü kadınların hakları önündeki engellerin kaldırılması

- Bu konuda çalışılırken siyasi partilerin uzlaşmayı sağlaması

- Kısa vadede çözüm için Devlet Memurluğu ve Siyasi Partiler kanunlarında değişiklik yapılması,

- 12 Eylül’de yapılan referandumda kabul edilen Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru ve  ombudsmanlığın uygulamaya geçirilmesi,

- Siyasi partilerin başörtülü milletvekili adyı gösterebilmesi

- İş dünyası ve sendikalar, başörtülü kadınların sorunlarına duyarlı ve destek olmalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.