140 Ülkeden 250 Oda Başkanı 12 Eylül'de İstanbul'da

140 Ülkeden 250 Oda Başkanı 12 Eylül'de İstanbul'da

DEİK Başkanı Yırcalı, yabancı CEO’ların teşvik sistemini tercüme ettirerek, masalarının üzerine koyduğunu söyledi.

Türk işadamlarının ‘mucize’ olarak nitelendirdiği teşvik paketi yabancı şirketlerin CEO ve patronlarının başvucu kitabı oldu.

Yatırımlarda SGK primi muafiyetinden büyük vergi indirimlerine kadar geniş kapsamda destek veren teşvik paketinin yer aldığı Resmi Gazete’nin tercümesi uluslararası holdingleri yöneten CEO ve yönetim kurulu başkanlarının çalışma masalarının en görünür yerinde yer alıyor.

140 ülkeden 15 bin odanın oluşturduğu Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, yabancıların Türkiye’nin önemini bizden çok daha iyi gördüklerini belirterek “Bunu gittiğimiz seyahatlerde ve buraya gelen heyetlerden rahatlıkla görüyoruz” dedi.

Yırcalı “Yabancıların, çok dikkatli takip ettikleri hatta bizim işadamlarımızdan daha bile çok takip ettikleri iki konu daha var. Birincisi ‘teşvik’ ikincisi ise ‘mütekabiliyet’.

Yani gittiğimiz her ülkede bizim tevşik sisteminin yayımlandığı 19 Haziran tarihli Resmi Gazete’mizin tercüme edilmiş halini masalarının üzerinde görüyoruz” diye konuştu.

Telefonla Her Gün Sordular

Hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvik paketini açıkladığı basın toplantısının deşifresinin tercümesini yaptıran patronlar olduğunu söyleyen Yırcalı “Paketin yürürlüğe girmesi gecikince hem mail ile hem de telefonla ‘neden yürürlüğe girmiyor’ diye sorular yağdı” dedi.

‘Biz, siyasi çekişmeler ve terör nedeniyle Türkiye’nin kıymetini her zaman anlayamıyoruz” diyen Rona Yırcalı, WCF Başkanı olarak yurt dışına gittiğinde ya da gelen heyetlerle görüştüğünde, sürekli Türkiye’nin adının geçtiğini vurguladı.

Resmi Gazete’nin ‘Teşvik Yasa’lı sayısını ezberleyen yabancı yatırımcıların ilk somut kararları ise kimya, turizm ve enerji alanında geldi. Yırcalı, yabancıların dünyanın yüzde 1 seviyelerinde büyümeye sevinirken, geçen yıl yüzde 8.5, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 3.2 oranında büyümesinin arkasından yatan gerçeklerini çok daha iyi gördüklerini belirtti.

Bizden Sitayişle Bahsediyorlar

Yırcalı “Yabancılar Türkiye’deki siyasi istikrarı ve ekonomik gelişmeleri hele böyle bir coğrafya içinde olan bir ülkenin bu kadar gelişmesini yakından ve sitayişle (övgüyle) takip ediyorlar.

Böyle bir zamanda komşularda siyasi sıkıntı olduğu bir zamanda bunu nasıl yaptığımızı, siyasi istikrarı nasıl devam ettirebildiğimizi ve yüzde 8.5’ler seviyesinde büyümeyi nasıl devam ettirebildiğimizi dikkatle takip ediyorlar” dedi. Tevşikleri tercüme ettirip didik didik eden şirketlerinin Alman, İngiliz, ABD’li, Rus ve Körfez ülkelerinden olduğunu belirten Yırcalı “Bunların arasında somut yatırım kararı alan birçok şirket oldu.

Enerji başta olmak üzere, turizm, inşaat ve kimya alanlarında netleşen ve yakında açıklanacak yatırımlar olacak” diye konuştu. Yırcalı, beklenen yatırımların gelişinin hızlanması için de yabancıların Suriye başka olmak üzere bölgedeki siyasi ortamın düzelmesini beklediklerini vurguladı.

140 Ülkeden 250 Oda Başkanı 12 Eylül'de İstanbul'da

Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Başkanı da olan Rona Yırcalı, dünyanın en önemli organizasyonlarından sayılan WCF genel kurulunun bu yıl Türkiye’de yapılacağını belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği muadili kurumların bir araya gelerek oluşturduğu WCF’in 140 ülkede 15 bin odanın üyeliğiyle oluşturulduğunu belirten Yırcalı “Bu yıl önemli bir organizyona imza atacağız. Yabancı işadamlarının üye olduğu ticaret ve sanayi odalarının yöneticileri Türkiye’ye geliyor. 12-14 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak olan WCF genel kuruluna, tüm dünyada bulunan 15 bin odanın bağlı olduğu odalar birliği başkanları katılacak” dedi.

Four Seasons Otel’de yapılacak olan genel kurula yaklaşık 250 kişinin davetli olduğu ve bir o kadar Türkiye’den oda başkanlarının katılacağını belirten Yırcalı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve işadamı Rahmi Koç’un da birer konuşma yapacağı söyledi. Yırcalı, toplantıda, yerli yabancı tarafların karşılıklı olarak sorunları ve işbirliği fırsatlarını görüşebilecekleri bir platform oluşacağını belirtti.

% 8.5’lik Büyüme Balon Değil

Rona Yırcalı, Türkiye’de siyasi istikrarın devam etmesinin gelecek açısından önemli olduğunu belirterek, bu istikrarın yüzde 8.5’lik büyümeye ulaşmada en büyük etken olduğunu söyledi. Türkiye’nin geçen yıl yüzde 8.5 oranında büyüdüğünü, bu yılın ilk çeyreğinde de 3.2 büyüme gösterdiğini vurgulayan Yırcalı “Üstelik ABD 1.2, Avrupa Birliği 0.2 büyüdü. Hatta bizimle karşılaştırılan Brezilya bile 0.8 büyüdü. Yani böyle bakınca geçen yılki yüzde 8.5’lik büyümenin balon olmadığı ortaya çıkıyor” dedi.

Danimarkalı Nordex rüzgar türbininin elektronik beynini Türkiye’de üretecek

Rüzgar Enerji Santrali (RES) üretiminde dünyanın en büyük kuruluşlarından Danimarkalı Nordex, rüzgar türbinlerinin ‘beynini’ Türkiye’de üretmeye karar verdi. Hem teşvik yasanının getirdiği avantajlar hem de bu alanda artan siparişler nedeniyle türbinin en önemli bölümü olan elektronik beyninin üretilmesi kararı alan Nordex, yatırımla ilgili arsasını bile aldı.

Aynı zamanda rüzgar enerji santrali yatırımları olan DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, kendilerinin de bu şirketle çalıştıklarını ve Türkiye’den çok sayıda siparişin gitmesi üzerine Nordex’in bu alandaki ‘know-how’ını getirmeye karar verdiğini söyledi. Türkiye’deki rüzgar, su ve güneş gibi yenilenebilir enerji alanına yabancıların büyük ilgisi olduğunu belirten Yırcalı, bu sektöre Avrupa Birliği seviyesinde teşvik verilmesi durumunda dev bütçelerin gelmek için sıraya girdiğini vurguladı.

Yırcalı “Türkiye’de güneş enerjisinde elektriğin alım garantisi 13 cent seviyelerinde. Bu rakam AB ise neredeyse üç katı. En azından bu aşamaya getirilmesi gerekir” diye konuştu. Türkiye’ye 2007 yılında giren Nordex, aldığı siparişleri Türkiye dışından getiriyor. Yatırımın tamamlanmasının ardından artık Türkiye’de üretilmeyen ‘elektronik beyin de’ dahil olmak üzere rüzgar türbininin tüm parçaları yurt içinde üretilebilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.