The Financial Times'tan şok iddia

The Financial Times'tan şok iddia

Barack Obama, Erdoğan'ı silahlar konusunda uyarmış.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, İsrail ve İran politikaları nedeniyle Ankara'nın istediği silahları ABD'den alamayabileceği konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı uyardığı öne sürüldü.

İngiliz The Financial Times gazetesinin 'Amerika Birleşik Devletleri, silah anlaşması konusunda Türkiye'ye ültimatom veriyor' başlığıyla manşetten verdiği habere göre, Barack Obama, Haziran ayında Kanada'daki G20 Zirvesi sırasında görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, Türkiye'nin İsrail ve İran'a karşı farklı tavrından dolayı uyardı. ABD hükümetinden üst düzey bir yetkiliye dayandırılan habere göre Obama, İran ve İsrail politikasını değiştirmediği sürece Türkiye'nin Amerikan silahlarını satın almada şansının az olacağını ifade etti. İddiaya göre, Ankara'nın bazı eylemlerinin Amerikan Kongresi'nde 'Türkiye'ye bir müttefik olarak güvenebilir miyiz?' sorularını ortaya çıkardığını söyleyen Obama, "Bu da Türkiye'nin PKK ile mücadele için bizden istediği bazı silahların teslimatını Kongre onayından geçirmememizi zorlaştıracağı anlamına geliyor." dedi.

Barack Obama'nın ayrıca, Türkiye'ninBirleşmiş MilletlerGüvenlik Konseyi'nde İran'a uygulanan yaptırımların genişletilmesine 'hayır' oyu vermesini 'bir müttefik gibi davranamadınız' şeklinde eleştirdiği iddia edildi. ABD Başkanı, Mavi Marmara baskınından sonra Türkiye'nin İsrail'e yönelik sert söylemlerini de yumuşatmasını istedi.

Gazeteye konuşan Amerikalı yetkili, Obama ile Erdoğan Irak'ta bir koalisyon hükümeti kurulması için işbirliği yaparken de ABD'nin uyarılarının hâlâ geçerli olduğunu söyledi. Söz konusu yetkili, Türkiye için, "Amerika'nın ulusal güvenlik çıkarlarını ciddiye aldıklarını göstermeleri gerekiyor." dedi ve Ankara'nın silah talebini değerlendirmeden önce 'yeterli çaba gösterip göstermediğine bakacakları' dile getirdi.

Gazeteye göre Türkiye ABD'den PKK ile mücadele için, füze taşıyabilen Reaper'ların da aralarında olduğu insansız uçaklar satın almak istiyor. ABD yönetimi, Türkiye gibi NATO üyelerine silah satışından 15 gün önce Kongre'yi bilgilendiriyor. Kongre bu süre içerisinde satışı durdurabiliyor.

Etiketler :