Topçu "taklit edilen havayolu şirketi haline geldi."

Topçu "taklit edilen havayolu şirketi haline geldi."

Türkiye’nin uluslararası arenada markası olmayı başaran Türk Hava Yolları’nın (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu başarılarının sırrını anlattı.

THY’nın bir taraftan büyüdüğüne diğer taraftan ise hizmet kalitesinden ödün vermediğine işaret eden Topçu, filolarındaki uçak sayısını ve uçuş noktalarını da artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Topçu, "Yılbaşı itibariyle 200 olan uçak sayısını yıl sonu itibariyle 230'un üzerine çıkarıyoruz. Geçtiğimiz sene 34 yeni hat açmıştık, 2013 yılı için ise Yönetim Kurulumuz 50 yeni noktaya daha sefer başlatma kararı aldı." dedi.

Bu yıl yolcu taşıma sayılarını 46 milyona çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Topçu, "Bu rakam iddialı görünse de bunu başaracağımızı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Amerika ile Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleriyle en kolay bağlantıyı veren noktanın İstanbul olduğunu belirten Topçu, haziran ayından itibaren THY'nin Avrupa'da uçmadığı ülke kalmayacağını belirtti. THY'nin şu an Avrupa'nın 84 şehrine uçuş yaptığını hatırlatan Topçu, Litvanya, Malta, Lüksemburg gibi sefer yapmadıkları ülkeleri de artık İstanbul'a bağlayacaklarını dile getirdi. Uçmayı hedefledikleri yeni destinasyonlar için uçak sayılarının yetersiz olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, bu açıklarını kapatabilmek için 7 tane daha uçak kiraladıklarını aktardı.

2013 Latin Amerika Ülkeleri İçin Açılım Olacak

THY'nin 2013 yılı hedefleri için Mexico City, Küba, Columbia ile Venezuela'ya sefer başlatmayı amaçladığını belirten Topçu, kiraladıkları ve sipariş etikleri uçakların geliş tarihine göre de yeni uçuş noktalarına uçmaya başlayacaklarını söyledi. Topçu, ''Yeni destinasyonlar için uçak bulma sıkıntımız var. Uçak buldukça da yeni destinasyonlar için planlarımızı realize edeceğiz.'' dedi.

THY'nin dünya sivil havacılığının büyüme ortalamasından çok daha fazla büyüdüğüne işaret eden Topçu, ''2012'yi yüzde 20 büyüme ile kapattık. 2013'de bu büyüme daha da artacak. Dolayısıyla 2023 hedeflerimiz daha da geriye çekilmiş olacak. Şuandaki verilerle 2023 hedeflerimizi 2020'de çok rahat yakalayacağımızı görüyoruz.'' dedi.

157 Yeni Uçak Siparişi Verildi

Boeing ile AirBus şirketlerinden uzun mesafe uçabilen 40 adet uçağın 2018'e kadar teslim şartı ile sipariş ettiklerini belirten Topçu, 117 adet yine AirBus firmasından dar gövdeli uçak siparişlerinin olduğunu vurguladı. ''2020'e kadar uçak filo sayımızı 350'inin üzerine çıkarıp yalnızca dünyanın en fazla ülkesine uçan unvanımızı geliştirmek istiyoruz. Yıl sonu itibariyle uçtuğumuz ülke sayısının 110 olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

THY'nin son 10 yılda bilançosunu kâr ile kapattığını belirten Topçu, bugün başında olduğu kurumun devlet desteği ve garantisi olmadan istediği uçakları satın alabildiğini söyledi.

/images/stories/date/040313/headline-news/040313-topcu-artk-taklit-edilen-havayoluyuz-1.jpg

THY’nin Amerika’ya Direkt Uçuşları Artacak

''Amerika pazarı çok geniş bir pazar. Sivil havacılığın yüzde 50'sinden fazlası bu pazarda gerçekleşiyor.'' diyen Topçu, ''Rekabetin de en yüksek olduğu nokta. Tabii ki bu pazardan pay almak kolay değil.'' diye devam etti.

Houston seferlerini daha önceden hayata geçirmeyi arzu ettiklerini ancak başında olduğu kurumun büyüme trendinin çok büyük olması nedeniyle ancak şimdi gerçekleştirebildiklerini belirten Topçu şöyle konuştu: ''Amerika'da 5. nokta olarak seçtiğimiz Houston hattının gerçekten isabetli seçilen bir hat olduğunu düşünüyorum. Şuanda ileri rezervasyonlara baktığımız zaman ne denli isabetli karar verdiğimizi anlıyoruz. Şu anda ileri rezervasyonlar tamamen dolu durumda. Beklentilerimizin çok üzerinde doluluk sağladık.''

THY'nin uçtuğu noktalarda frekans derinliğini yakalamayı amaçladıklarını kaydeden Topçu, bu planlarını da şöyle özetledi; ''Bugün Londra'ya günde 8 sefer yapıyoruz. Avrupa'nın birçok ülkesine günlük 3, 4, 5 sefer yapıyoruz. New York'a günde 3 sefer Chicago'ya ise her gün uçuşumuz var. Bunların sayısını arttırmayı hedefliyoruz.''

Amerika için önce San Francisco ardından Boston, Atlanta ile Orlendo veya Miami'ye direkt uçuş başlatacaklarını belirten Topçu, şu an ABD'de 5 noktaya uçtuklarını ve kısa sürede bunu 10-12'ye çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

Biz İstanbul'un ve Türkiye'nin Potansiyelini Kullanıyoruz

Başarılarının arkasında hükümet ve istikrarın olduğuna işaret eden Topçu, ''Biz İstanbul'un ve Türkiye'nin potansiyelini kullanıyoruz. Yoksa bu başarıyı elde edemezdik.'' şeklinde konuştu.

THY'nin başarısının arkasındaki bir nedenin de kurumun Yönetim Kurulu'nun hızlı bir şekilde karar alabilmesi olduğunu söyleyen Topçu, ''2012 rakamlarını söylüyorum; Türk Hava Yolları, Yönetim Kurulu'nu 51 defa toplamış. İcra komitesini 84 defa toplamış. Hemen hemen günlük karar verme noktasına gelmiş ve fırsatları çok iyi değerlendirmiş.'' dedi.

THY'nin başarısının arkasında bir başka etkenin de İstanbul'un jeopolitik konumu olduğuna dikkat çeken Topçu, 10 saatlik uçuş ile İstanbul'dan Çin'e, Amerika'ya, Güney Afrika'ya ulaşılabildiğini vurguladı. Topçu ayrıca İstanbul'dan 3 saatlik uçuş ile 35 ülkeye ulaşılabildiğini belirterek, ''Bu nedenle biz İstanbul'un dünyanın merkezi olduğunu söylüyoruz. İstanbul bir ‘hub’ (merkez) ve biz bu hub'ın arkasındaki siyasi ve ekonomik gücü kullanarak bu noktaya geldik'.' dedi.

THY'nin hizmet kalitesinde artık başka bir firma ile yarışmadığının altını çizen Topçu, ''Bundan sonra kendimizle yarışıyoruz. Bütün gelişmeleri kendi içimizde yapacağız. AR-GE'leri kendi içimizde yapacağız. Türk Hava Yolları artık taklit eden değil taklit edilen havayolu şirketi haline geldi.'' diye konuştu.

CİHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.