TİMAV: Sorun Bitmedi

TİMAV: Sorun Bitmedi

TİMAV: Katsayı düzenlemesi meslek liselilerin sorununu tam olarak çözmüyor

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz, YÖK'ün mesleki eğitimin önünün açılması için yaptığı son düzenlemenin iyi niyetli olduğunu, ancak sorunu tam anlamıyla çözmediğini söyledi.

 

Danıştay'ın meslek liselerinin önündeki katsayı engelini kaldıran düzenlemeyi iptal etmesinin ardından YÖK'ün yaptığı yeni düzenlemeyi değerlendiren TİMAV Genel Başkanı Öksüz, yapılanın iyi niyetli olduğunu, ancak tatmin olmadıklarını kaydetti. Öksüz, "Ancak, bu iyi niyetli bu yaklaşım İmam Hatip Liselerinin ve Meslek Liselerinin yükseköğretime geçişi ile ilgili problemi tamamen çözmüştür denilemez. Dolayısıyla bu kararla katsayı engeli kaldırılmamış, etkileri hafifletilmiştir. Alınan kararlar ve kamuoyunda konuyla ilgili sürekli devam eden yorum ve haberler, sınava hazırlanan meslek lisesi öğrencilerini ve imam hatip lisesi öğrencilerini sosyal ve psikolojik açıdan rahatsız etmektedir. Sınavlarda yaşadıkları farklı engellemeler sürerken sosyal açıdan da bu aidiyetlerinin sorgulanır olmasından ciddi oranda olumsuz etkilenmekte, özellikle öğrenciler sınavlara hazırlanırken demoralize olmuş bir psikoloji ile baş başa kalmaktadırlar." açıklamasında bulundu.

Genel Başkan Öksüz, imam hatip liselerinin 'din öğretimi yoğunlaştırılmış' genel liseler kategorisinde değerlendirilmesini istedi. Bu okulların kamuoyunda konuşulduğu kadar, eğitim-öğretim imkanları, müfredatı ve okuyan öğrencilerin sosyo-kültürel değerleri bağlamında iyi seviyede tanınmadığına dikkat Çeken TİMAV Başkanı, bilimsel bir araştırma yapılarak bu okullarda okuyan ve mezun olanlarla ilgili değerlendirmenin çıkan sonuca göre yapılmasını önerdi. Öksüz şöyle konuştu: "Bu okullardan mezun olanların ya da hala öğrenim görenlerin vatan algısı, millet bilinci, devlet sevgisi ve algısı bilimsel bir araştırma sonrası ortaya çıkarılsın. Öğrencilerin, sosyal ve kültürel hayata katkıları, suça karışma oranları, uyuşturucu kullanımı, genel ahlaki değerler gibi toplumun huzuru ve kalkınmasına direkt etkisi olan alanlarda hangi durumda oldukları görülebilir."

EĞİTİM HUKUKÇULARIN DEĞİL, EĞİTİMCİLERİN İŞİDİR

Öksüz, konunun yeniden yargıya götürüleceğini gündeme getirenleri de akla, mantığa ve ideolojik saplantılar yerine evrensel hukuk değerleri ve evrensel etik değerleri dikkate alarak hareket etmeye çağırdı: "Eğitim, hukukçuların değil eğitimcilerin alanıdır. Eğitimin yöntem, usul ve kaidelerini eğitimciler belirler. Hangi dinde, hangi dünya görüşünde, hangi ekonomik veya sosyal sınıfta olursa olsun, hangi etnik kimliğe bağlı olursa olsun farklılıklar ülkemizin zenginlikleridir."

 

Etiketler :