TOKİ, İspanya ve İran'a da model oluyor

TOKİ, İspanya ve İran'a da model oluyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) Türkiye genelinde yaptığı çalışmalar yabancı ülkelerin dikkatini çekmeye devam ediyor

TOKİ sistemi hakkında bilgi almak ve konutları gezmek için İspanya'dan bir heyet Ankara'ya geldi. Ayrıca İran da konut üretimi için İdare ile işbirliğine gidecek.

Toplu konut alanında model çalışmalar yürüten TOKİ, yabancı kurum ve kuruluşların dikkatini çekmeye devem ediyor. Türkiye'nin toplu konut alanında geldiği noktayı yerinde incelemek üzere Ankara'ya gelen İspanya İskan Bakanı Beatriz Corredor Sierra beraberindeki heyet, TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş'ı ziyaret ederek 'TOKİ Sistemi' hakkında bilgi aldı. Türkiye ile İspanya arasındaki işbirliği alanlarını çeşitlendirmek istediklerini dile getiren konuk bakan Sierra, Esenboğa Havaalanı üzerinde sürdürülen Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi'ni de yerinde inceledi.

Öte yandan İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Uluslararası Toplu Konut Konferansı'nda ise dünya üzerindeki konut sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Konferansa; Türkiye, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere bölge ülkeleri katıldı. Toplantıya Türkiye adına katılan TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, 'TOKİ'nin 6 yıl içerisinde Türk halkı için 430 bin konut birimini inşa edebilmesini sağlayan yönetim yaklaşımı ve iş modeli' konulu bir sunum yaptı.

Dünyanın pek çok firması ile birlikte Türk şirketlerinin de katıldığı ve 150 bin kişi tarafından ziyaret edilen Tahran Confair 2010 İnşaat Fuarı kapsamında düzenlenen konferansın sonunda, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel ile İran Emlak Geliştirme Birliği Başkanı Iraj Rahbar arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.

İmzalanan mutabakat kapsamında; iki ülke arasında konut alanında bilgi paylaşımına gidilecek. Mutabakat çerçevesinde TOKİ, Türkiye'de yatırım yapan İranlı şirketlere kapılarını açarken, IPDA da İran'da faaliyet yürüten Türk şirketlerine kolaylık gösterecek. Her iki kurum da karşılıklı olarak birbirlerinin toplu konut alanındaki birikim ve deneyimlerinden yararlanacak ve teknoloji paylaşımı yapılacak.

TOKİ ile IPDA arasında imzalanan mutabakat zaptını değerlendiren TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, Türkiye'nin toplu konut alanında geldiği noktanın komşu ülkeler tarafından ilgiyle izlenmesinden duydukları memnuniyeti deli getirdi. Karabel, mutabakat çerçevesinde önümüzdeki günlerde bir araya gelecek olan, TOKİ ve IPDA uzman heyetlerinin ortak neler yapılabileceğini değerlendireceklerini söyledi.

Etiketler :