Toplu halde başörtüsü taktılar

Toplu halde başörtüsü taktılar

Tesettürlü takım arkadaşlarına destek için toplu halde başörtüsü taktılar

Florida’nın Pembroke Pines şehrinde bir lise futbol takımının bayan oyuncuları, tesettürlü takım arkadaşlarına destek olmak için toplu halde başörtüsü taktı. Oyuncular, takım kaptanı İrum Khan’ın hissettiklerini daha iyi anlayabilmek için sezon finali öncesi ısınma antrenmanını toplu halde başları kapalı halde yaptı.

“Herkes bize garip garip bakıyordu” diyen West Broward lisesi öğrencilerinden Marilyn Solorzano, “Şimdi onun neler yaşadığını daha iyi anlayabiliyorum. Biz başörtüsünü sadece bir gün taktık ve aradaki farkı hissettik.” diye konuştu. “Tabii saçımızın üstünde tutmak çok zordu ve sıcak oluyordu. Gerçekten başörtüsünü hergün takan İrum’u şimdi daha çok takdir ettim.”

hijab soccer
Başörtüsünü takma fikri yaklaşık bir yıl önce soyunma odasında çıkmış. Takım kaptanı İrum Khan, sıcak Florida ikliminde başörtüsü ile nasıl futbol oynadığını soran arkadaşlarına şakayla karışık ‘deneyip görmelerini’ tavsiye edince ikinci kaptan Solorzano ‘neden olmasın?’ diye karşılık verir. Bunun üzerine Khan arkadaşlarından favori renklerini öğrenip kendisi, annesi ve iki ablasına ait gradroptan arkadaşları için tek tek başörtülerini seçer ve projenin ilk adımı atılmış olur.

Takım koçu Garris’e gore takımın menfaatleri her şeyden once geliyor. “Başörtüsü takma fikri bana açılınca, takımın bir bütün olduğunu görmek beni çok sevindirdi.”

Arkadaşlarının desteği Khan’a daha once yaşadığı tüm tatsız anıları unutturur. “Başörtüsünü ilk kez ilkokul beşinci sınıfta taktığımda tüm garip bakışlar üstümdeydi. O yaştaki cocuklar tabii fazla birsey bilmedikleri için ırkçı sözler ve isimlendirmelerin ardı arkası kesilmedi. Ben de başörtüsünü o zaman çıkarmıştım.”

Bugun durum daha farklı. Artık arkadaşları alay etmektense başörtüsünün ne manaya geldiğini öğrenmeye çabalıyor. Rakip oyuncular da kendisine karşı oldukça saygılı.

hijab soccer 2

Fakat Khan’ın ifadesine gore bu noktaya ulaşmak kolay olmamıştır. “Bir keresinde maç esnasında aldığım kasıtlı bir darbeyle neredeyse nefesim kesilmişti. Bazıları kaptan olmamı içlerine sindirememişti. Bazıları da fiziki saldırıda bulunmuştu”

Lisedeki ilk yıllarında ona terörist diyen ve küfredenler dahi varmış. Başlangıçta bu tür hakaretleri ailesinden ve okul yetkililerinden saklar. Daha sonra onları haberdar ettiğinde durumun daha kötüye gitmesinden endişe eden ailesi okul yetkilerine danışması icin tavsiyede bulunur. Okul yönetimi ve ailesi ile birlikte sıkıntılara göğüs geren Khan’ın futbol sevgisi eskiden beri varolsa da lisenin ilk yillarinda dersleri ve yarım zamanlı işinden dolayı takıma katılamaz. Daha sonra ailesini de ikna edince takimdaki yerini alır ve kaptanlığa kadar yükselir. Genç oyuncunun hedefi ileride iyi bir üniversitenin tıp fakültesine gidebilmek. “Aileme yarım zamanlı işim, okulum, spor ve dini yaşantım arasında bir denge sağlayabileceğimi göstermek istedim. Kendimi ispatlamak bir yılımı aldı. Sonunda bana müsaade ettiler ve bunun icin ailemi çok seviyorum.” Khan’ın kendi gibi sıkıntılar yaşayan tüm yaşıtlarına tavsiyesi ise sabırla çalışmaları: “Vazgeçmeyin. Tünelin ucunde her zaman ışık var.”

(ZamanAmerika)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.