Topraktan vazgeçebiliriz

Topraktan vazgeçebiliriz

Kıbrıs'ta çözüm için en uygun zamanda olduklarını belirten KKTC Cumhurbaşkanı Talat Türk tarafının toprak vermek zorunda kalabileceğini kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Ada'da çözüm için en uygun dönemde olduklarını ancak, Türk tarafının toprak vermek zorunda kalabileceğini söyledi. Türk tarafının 1974 müdahalesinden sonra yapılan müzakerelerde “yüzde 29 artı” formülünü kabul ettiğini ifade eden Talat “Bu madde yüzünden Kıbrıs'ta toprak vermek zorunda kalabiliriz' uyarısı yaptı. Kıbrıs konusunda yaşanmakta olan gelişmeler hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla köy gezileri başlatan Talat, dün Gaziveren ve Doğancı köylerini ziyaret etti. Talat'a, köy gezilerinde eşi Oya Talat da eşlik etti.

KİMSE ENDİŞE ETMESİN

Gezisi sırasında Kıbrıs sorununun çözümünün, halkın karşı karşıya kaldığı birçok sorunun çözümünü de kendiliğinden getireceğini ifade eden Talat, bu dönemin Kıbrıs sorununun çözümü için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti ve Türkiye'nin çözüm isteğine dikkati çekti. Aynı motivasyonu Kıbrıs Rum tarafında göremediğini söyleyen Talat görüşme sürecinde “toprak” konusunun en zor konu olacağını ifade ederek, “Biz, en baştan yüzde 29 artıyı kabul ettiğimiz için toprak vermek zorundayız. Görüşme sürecinde en zor konu 'toprak' olacaktır, çünkü toprak vermek zor bir konudur. Ancak halkımız hiç endişe duymasın. Yapılan hiçbir yatırım boşa gitmeyecektir” diye konuştu.


'Yüzde 29 artı'

'Yüzde 29 artı' formülü dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından imzalandı. Annan Planı çerçevesinde konuşulan formüle göre, şu an adanın yüzde 36'sına sahip olan KKTC, toprağın 'yüzde 29 artı'sına sahip olma sözü verdi

Etiketler :