Trafik hem vakit hem para kaybı

Trafik hem vakit hem para kaybı

Şehirlerdeki yollarda uzun kuyruklara yol açan, büyük zaman kaybına neden olan trafik sıkışıklığı ekonomik açıdan da büyük zararlar doğruyor. Kalkınma Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da trafik sıkışıklığının yol açtığı maliyet 2010 yılınd

Vatandaşı canından bezdiren trafik sıkışıklığı, çok büyük maddi kayıplara da yol açıyor. Kalkınma Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmaya göre, 2010 yılında İstanbul'da meydana gelen trafik sıkışıklık maliyetinin 2 milyar 700 milyon dolar olduğu belirlendi.

ABD'DE HER YIL 200 MİLYAR DOLAR YOK OLUYOR

Kalkınma Bakanlığı Uzmanlarından Özhan Yılmaz'ın yaptığı araştırmaya göre, yolcu ve yük taşımacılığında artan taleple birlikte, karayollarındaki trafik sıkışıklığı da önemli bir sorun haline geldi. Araştırmasında, trafik sıkışıklığı sonucunda insanların yaşam kalitesinin düştüğünü, insanların çalışarak, dinlenerek ya da eğlenerek geçirecekleri zamanı trafikte geçirmelerinin, zamanında teslim edilmeyen yüklerin ve karbondioksit emisyonlarındaki artışın büyük bir maliyeti olduğun vurgulayan Yılmaz, şu değerlendirmeleri dile getirdi: "Bunlar, trafik sıkışıklığının olumsuz ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerine ilişkin önemli göstergelerdir. OECD bünyesinde faaliyet gösteren, Hindistan ve Rusya gibi OECD üyesi olmayan ülkelerin de katılım sağladığı Uluslararası Ulaştırma Forumu, tüm modlardaki trafik sıkışıklığının ABD ekonomisine yıllık maliyetinin 200 milyar dolar olduğu ifade etmektedir. New York şehrinde trafik sıkışıklığından kaynaklanan zaman ve akaryakıt maliyetinin yıllık yaklaşık 7 milyar dolar olduğunu gösteren çalışmada, Los Angeles şehrindeki maliyetinin ise 10 milyar dolardan fazla olduğu belirtilmektedir. AB'de yapılan bir başka çalışmada ise trafik sıkışıklığının maliyetinin AB ortalamasında yüzde 1 civarında olduğu, bu oranın Birleşik Krallık ve Fransa gibi ülkelerde ise yüzde 1,5 oranına çıktığı belirtilmektedir."

İSTANBUL 2010 YILINDA 2,7 MİLYAR DOLARI TRAFİKTE KAYBETTİ

Türkiye'deki trafik sıkışıklığının maliyetine ilişkin henüz kapsamlı bir araştırma yapılmadığı kaydedilen araştırmada, yine de kısmi bazı incelemelerin, maliyetin büyüklüğü hakkında bir fikir verdiği anlatıldı. Araştırmada, "İstanbul için yapılan araştırmada, İstanbul için trafik sıkışıklık maliyeti 2010 yılında yaklaşık 2,7 milyar dolar olarak tahmin edilmiştir" denildi.

ENERJİNİN YÜZDE 19'UNU ALIP, HAVANIN YÜZDE 23'ÜNÜ KİRLETİYOR

Araştırmada, araç sahipliğinin giderek arttığı da vurgulanarak, bin kişiye düşen araç sayısının 2010 yılı sonunda ilk kez 100'ün üzerine çıkıp, 102 araç olarak gerçekleştiği kaydedildi. Araştırmada, "Milli gelirdeki artışa bağlı olarak, önümüzdeki yıllardaki en büyük artış otomobil parkında olacaktır" ifadesine yer verildi. Trafik sıkışıklığının enerji boyutuna da yer verilen araştırmada, ulaştırma sektörünün yıllık enerji kullanımında yüzde 19'luk bir paya sahip olduğu, bu yakıtlardan ortaya çıkan karbondioksit emisyonunun ise toplam emisyonlar içindeki payının yüzde 23 civarında olduğu, bu iki oranın 2050 yılında sırasıyla yüzde 35 ve 41'e ulaşacağı vurgulandı.

FURKAN ALTINOK/AKİT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.