TSK'dan tarihi bir değişiklik daha

TSK'dan tarihi bir değişiklik daha

30 Ağustos Zafer Bayramı için düzenlenen törenlerde bu yıl bir ilk de yaşanacak.

30 Ağustos Zafer Bayramı tebriklerini bu yılGenelkurmayBaşkanı Orgeneral Necdet Özel değil CumhurbaşkanıAbdullah Gül'Başkomutan' sıfatıyla kabul edecek.

Önerinin Orgeneral Özel’den geldiği ve Cumhurbaşkanı Gül’e, “Başkomutan sizsiniz, böylesi daha doğru” dediği ifade edildi.

Devletin zirvesi, Zafer Bayramı kutlamalarında bu yıl Hipodrom’daki geçit töreninden önce, Genelkurmay Karargâhı’nda bir araya gelecek. Saat 09.45’teki törende bu yıl bir ilk de yaşanacak.

Vatan gazetesinden Murat Çelik’in haberine göre, Zafer Bayramı tebriklerini bugüne kadar olduğu gibi Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları değil, Cumhurbaşkanı kabul edecek. Gül, tebrikleri ya tek başına kabul edecek ya da yanında Meclis Başkanı ile Başbakan ve Genelkurmay Başkanı da olabilecek.

Radikal’in edindiği bilgiye göre öneri bizzat Orgeneral Özel’den geldi. Özel’in MGK toplantısı öncesinde Gül’e “Başkomutan sizsiniz, böylesi daha doğru” dediği ifade edildi. Cumhurbaşkanı Gül, son MGK toplantısında da üyelerin oturma düzenini değiştirmişti. Daha önce karşılıklı oturan asker ve sivil üyeler, Gül’ün talimatıyla protokole uygun olarak karışık şekilde oturmuşlardı.

Geçen yıl yapılan 30 Ağustos törenlerinin ardından ‘Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ değiştirilmişti. Değişikle tebriklerin bundan böyle TBMM Başkanı ya da Başbakan tarafından kabul edileceği ya da iki makamı temsil eden bir temsilcinin katılacağı hükme bağlanmıştı. 8 Eylül 2010’da Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik metninde “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ile Zafer Bayramı’nın başkentteki tebrikatında TBMM Başkanı veya Başbakan bulunması durumunda, TBMM Başkanı ve Başbakan tebrikatı koordinatör kurum temsilcisi ile birlikte kabul eder ve önde yer alır” denilmişti. Değişiklikte cumhurbaşkanından söz edilmemişti. Anayasa’nın 104. maddesinde cumhurbaşkanının görev ve yetkileri sayılırken, “Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başkomutanlığını temsil etme” hükmü de bulunuyor. Söz konusu talebin bu çerçevede yapıldığı ifade edildi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum