TSK, Afganistan'dan Çekilmeli!

TSK, Afganistan'dan Çekilmeli!

MAZLUMDER İstanbul şubesinde bir araya gelen STK'lar, Afganistan'daki TSK birliklerinin derhal geri çekilmesini istedi.

Aralarında Akabe Kültür ve Eğitim Vakfı, Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı, Araştırma Kültür Vakfı, Hikmet Vakfı, İHH, İnsan ve Medeniyet Hareketi, MAZLUMDER, Medeniyet Derneği, Özgür-Der ve Tüketici Hakları Merkezi gibi bir dizi kuruluş MAZLUMDER İstanbul Şubesi’nde bir araya gelerek NATO’nun Afganistan işgaline son vermesini ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’dan çekilmesini talep ettiler.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi’nde bir araya gelerek ortak basın açıklaması yapan sivil toplum kuruluşu yönetici ve temsilcileri, Afganistan’da son birkaç haftadır artan ABD öncülüğündeki NATO kuvvetleri tarafından sürdürülen saldırılarla ilgili kaygılarını ifade ettiler. Sivil Toplum kuruluşları, Türkiye’nin NATO içindeki konumunu yeniden değerlendirip işgal gücünden derhal çekilme çağrısında bulundular.

Grup adına konuşma yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, “Afganistan’da esirlere işkence yapılması ve sivil ölümler gibi savaş hukukunu ihlal eden önemli suçların işlendiğini” söyledi. Ünsal: “Bagram Üssü’nde yaşananlar Ebu Gureyb’de yaşananlardan farklı değildir. Tüm bunlar insanlık için utanç vericidir ve bizi, bu devletin nüfus cüzdanını taşıyan insanlar olarak en fazla üzen şey ise Türkiye’nin NATO birleşik gücü olan ISAF’ın ortak komutasının başına geçmiş olmasıdır” dedi.

Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya ise “9 yıldır devam eden işgalin faturasının ağır olduğunu, gerek dünya kamuoyunda gerekse Türkiye kamuoyunda konuya yeterli duyarlılık gösterilmediğini” söyledi. “Afganistan’da yaşananların uluslararası hukuksuzluk olduğunu” ifade eden Kaya: “Her ne kadar Türkiye Devleti Afganistan’da işgalin yanında olsa da bizler orada direnen Müslümanların yanındayız. İşgale karşı direniş meşrudur, gayrimeşru tavır ve davranış içerisinde olanlar işgalcilerdir ” dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ise Afganistan hapishanelerinde yaşanan işkence olgusuna dikkat çekerek: “Dünyada çocuklara işkence yapılan en yoğun bölge Afganistan’dır ve akıbetleri de belli değildir. Türkiye Afganistan’dan derhal çekilmelidir çünkü şuanda katillerin yanında yer almaktadır” dedi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Ahmet Faruk Ünsal, “Afganistan’daki işgali ve katliamları Türkiye gündeminde tutup geniş bir kamuoyu oluşturmaya çalışacaklarını, TSK’nın Afganistan’dan çekilmesi için hükümet üzerinde baskı oluşturacak eylemler düzenleyeceklerini” söyledi.

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Av. Cihat Gökdemir ise “Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, T.C. resmi makamlarının ve Türkiye kamuoyunun Gazze saldırıları esnasında göstermiş oldukları haklı tepkinin Afganistan için de ortaya konması gerektiğini” söyledi. Toplantı, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin behemehâl bu görevi bırakmasını aksi takdirde işlenmiş olan bu suçlara ortak olacağımızı” ifade eden Gökdemir’in ortak hazırlanan basın metnini okuması ile son buldu.

Etiketler :