TSK itibarını artırmak istiyorsa...

TSK itibarını artırmak istiyorsa...

TSK itibarını artırmak istiyorsa, Heron skandalına imza atanları ortaya çıkarmalıdır"

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Emekli Hava Kıdemli Binbaşı Bahri Kesici, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin Heron skandalıyla sarsılan güven ve itibarını artırabilmesi için skandala imza atanları ortaya çıkararak yargıya teslim etmesi gerektiğini söyledi. Emekli Bnb. Kesici, terörist baskınları öncesinde yeterli istihbaratın yapılamamasında, Heron skandalında, karakol baskınlarına zamanında müdahale edilememesinde, mayın patlamalarında ve el bombası atılması olaylarında çok ciddi zafiyetler olduğunu kaydetti.

Hakkari'nin Çukurca ilçesi Hantepe askerî birliğine PKK'lı teröristlerce yapılan saldırının görüntülerinin Heronlar tarafından çekildiğinin ortaya çıkmasına yönelik eleştiriler sürüyor. Emekli Hava Kıdemli Binbaşı Bahri Kesici de Heron skandalının açığa kavuşturulmasını beklediğini söyledi.

Bir dönem görev yaptığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görüntü, dinleme, radar ve füze sistemlerinin bloke edilmesi, bomba monte edilerek hedefin imhası için (taktik amaçlı) kullanılan uydu ve insansız hava aracı (UAV) alanında çalışan Kesici, aklı başında hiçbir insanın olan biteni anlayışla karşılayamayacağını söyledi. Kesici, ''112 Acil Servis ambulansının indiği ama askerin zamanında gidemediği bir yurt köşesi, bir karakol hayal etmek çok güçtür. Kurum içinde bir takım yanlış kişiler, yanlış hesap yapanlar olabilir. Heronların olay yerine gelene kadarki çektiği görüntüler incelenmeli ve varsa ihmal ve kusurlar örtülmemelidir. Bu işin içinde olup gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde olanlar ve skandala imza atanlar ortaya çıkarılmalıdır. TSK, itibarını artırmak istiyorsa askeri bürokrasi bunun gereğini yapmalıdır.'' dedi.

TSK'nın uzun yıllardır yürüttüğü terörle mücadele stratejisinin sorgulanması gerektiğine vurgu yapan Emekli Bnb. Kesici, ''Sistemin kapalı bir model şeklinde gitmesinin önü açılmalıdır. Devlet ve TSK istihbarat konusunda daha bütünleşik bir sistem kurmalı, insansız hava aracı görüntüleri de dahil yapılan tüm istihbari faaliyetler tam olarak kayıt altına alınmalı ve sivil otoritenin kullanımına sunulmalıdır. Artık inisiyatif tam olarak alınmalı ve topyekun mücadele yöntemi kurulmalıdır.'' tespitinde bulundu.

"HERKES OLAĞANÜSTÜ DÖNEMLERİN KAPANDIĞINI ANLAMALI"

12 Eylül'de yapılacak anayasa değişikliği referandumuna da değinen Emekli Hava Kıdemli Binbaşı Bahri Kesici, Türkiye'de artık herkesin olağanüstü dönemlerin kapandığını anlamasının gerektiğinin altını çizdi. Anayasa değişikliğini küçük bir özgürleşme paketi olarak değerlendiren Kesici şöyle konuştu: ''Bu referandum önümüze konmuş bir fırsattır. 'Evet' demek için de çok sebep var. İptal edilen ve ilave edilen her maddesi toplum için çok olumlu ve bir balans ayarı niteliği taşıyor. Öncelikle ülkemizin başını ağrıtan kurumların normalleşmesi sağlanıyor. Türkiye, sivil ve demokrat bir ülke olduğunu göstermiş olacak. Başımız biraz daha dik olacak ve dünyada hak ettiği saygınlığı tam olarak kazanacak. Değişiklik önerilerinde toplumun tüm katmalarına ilave imkan getiren maddeler var. Askeri müdahale kalıntısı ortadan kaldırılıyor. Herkes yerini bilecek, siyasi, hukuki, bürokratik, askeri vesayetler kalkacağı gibi ihlaller de yaşanmayacak. Ben bu değişiklikleri çok olumlu görüyorum. Sivil anayasa konusundaki güven ve kanaat olumlu olmaya başlamıştır. Bu bile çok önemli bir adımdır. Bunu doğru anlamak için parti taassubundan sıyrılmak gerekir."

CİHAN

Etiketler :