TSK'da darbe temizliği

TSK'da darbe temizliği

Terfi listesine giren darbe davaları sanık ya da şüphelisi durumundaki 37 general ve amiral emekliye sevkedildi

Terfi listesine giren darbe sanığı albaylar da emekliye sevkedilirken, listede olmayan sanık paşalar kızak görevlere atandı.

YÜKSEK Askeri Şura’nın (YAŞ) Ağustos ayı olağan toplantısında, son 2 Şura’da büyütülen tutuklu general ve amiral sorunu kökten çözüldü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tavizsiz duruşuyla, terfi listesindeki darbe davaları sanığı konumundaki 37 tutuklu generalin tamamı emekliye sevkedilirken, terfi listesine girmeyen tutuklu generallerin de daha pasif görevlere atandıkları öğrenildi.

YAŞ’ta tek ‘or’ ataması yapıldı

3 gün süren YAŞ’ta alınan kararlar dün Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden kamuoyuna açıklandı. Komuta kademesinde, Harp Akademileri Komutanı Org. Aslan Güner emekliye sevkedildi. Güner’den boşalan “Or” kadrosu, terfi listesindeki tutuklu olmayan 4 korgeneral arasından Korgeneral Galip Mendi ile dolduruldu. 30 Ağustos’tan itibaren orgeneralliğe terfi eden Galip Mendi, 2. Ordu Komutanlığı’na atandı.

Suriye-PKK için ‘özel’ paşa

Suriye’ye yönelik olası harekat hazırlıkları ve PKK ile mücadele bölgesinin komutası Özel Kuvvetler kökenli Korg. Mendi’de olacak. Korgeneral Mendi, İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olur olmaz ilk icraat olarak ‘TSK adına’ Ergenekon sanıkları emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’u ziyaret etmekle görevlendirdiği isimdi. Mendi’nin ismi Kıbrıs’ta bir kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma da da geçmişti.

Orgeneral Yörük, EDOK’a gitti

Korg. Galip Mendi’nin 2. Ordu Komutanlığı’na atanmasıyla halen bu görevi yürüten Orgeneral Servet Yörük 2 yıllık kıta görevini tamamladığı için Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) olarak görevlendirildi. EDOK’un mevcut komutanı Org. Nusret Taşdeler ise daha önce Balyoz sanığı Orgeneral Bilgin Balanlı’ya uygulandığı gibi YAŞ üyeliğine atandı.

Fiili olarak 12 ‘or’ görev yapacak

İnternet Andıcı davası kapsamında hakkında yakalama kararı olan Orgeneral Taşdeler’in, YAŞ üyesi olarak atanmasının ardından TSK Komuta kademesindeki YAŞ Üyesi sayısı 2’ye yükseldi. Bir yıl daha 14 orgeneral ve oramiralle yönetilecek olan TSK’da fiili görev yapan orgeneral ve oramiral sayısı da 12’ye düşmüş oldu.

Harp Akademileri’nde tenzili rütbe

Orgeneral Aslan Güner’in emekli olmasıyla boşalan Harp Akademileri Komutanlığı’na ise yeni bir orgeneral ataması yapılmazken, rütbesinde bir yıl temdit alan Korgeneral Raif Akbaş’ın, Harp Akademileri’nin yeni komutanı olarak atandığı öğrenildi. Geçen yılki YAŞ’ta da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevi orgeneral rütbesinden korgeneral rütbesine indirilmişti.

Terfi listesinden emekli edildiler

YAŞ’ta 2 yıldır ‘temdit’le ötelenen tutuklu paşa sorunu da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın tavizsiz tutumu sonucu çözüldü. 68 tutuklu general ve amiralin 37’sinin terfi listesinde bulunduğu YAŞ’ta bu isimlerin tamamı emekli edildi. Emekli edilenler, Ergenekon, Balyoz ve 28 Şubat soruşturmalarında tutuklu bulunuyor.

Diğerleri kızağa gitti

Rütbe bekleme sürelerini doldurmadıkları ve terfi sıraları gelmediği için haklarında emeklilik işlemi yapılamayan tutuklu 28 paşanın ise, emekli edilen tutuklu paşalardan boşalan kızak kadrolara atandığı öğrenildi.

Albaylar da emekli

YAŞ’ta 1988 mezunu albaylar terfi listesine ilk kez girdi, 1981 mezunu albaylardan terfi almayanlar ise emekli edildi. YAŞ’ta 47 albay tuğgeneral ve tuğamiralliğe terfi ederken, darbe davalarından yargılanan albaylardan terfi listesine girenlerin de emekliye sevkedildiği bildirildi. Darbe davalarından tutuklu muvazzaf personelin 125’ini albaylar, bunların 87’sini de kurmay albaylar oluşturuyordu.

29 general-amiral terfi ettirildi

YAŞ’ta emekliye sevkedilen toplam general ve amiral sayısı 56 oldu. 55 paşanın kadrosuzluk nedeniyle, 1 amiralin ise YAŞ haddini doldurduğu için emekli edildiği açıklandı. 29 general ve amiral terfi ettirilirken, 33 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. 47 albay general ve amiralliğe terfi ettirildi. Böylelikle TSK’da halen 362 olan general ve amiral sayısı 9 azalarak 353’e geriledi. YAŞ’ın ayrıntılı atama kararlarının bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

KORGENERALLER: Nejat Bek (Balyoz), İ. Hakkı Pekin (Ergenekon), M. Korkut Özarslan (Balyoz), Yurdaer Olcan (Balyoz), Tevfik Özkılıç (28 Şubat), Mehmet Eröz (Ergenekon) Ziya Güler (Balyoz), Korcan Pulatsü (Balyoz)... KORAMİRALLER: Mehmet Otuzbiroğlu (Balyoz), Kadir Sağdıç (Balyoz)... TÜMGENERALLER: S. Erkal Bektaş (Balyoz), Ahmet Yavuz (Balyoz), Abdullah Dalay (Balyoz), İhsan Balabanlı (Balyoz), Berkay Turgut (28 Şubat), H. Fehmi Canan (Balyoz), Bekir Memiş (Balyoz), Beyazıt Karataş (Balyoz), N. Güngör Kurubaş (Balyoz)... TÜMAMİRALLER: H. Mücahit Şişlioğlu (Balyoz-temditli), R. Cem Gürdeniz (Balyoz), Fikret Güneş (Balyoz)... TUĞGENERALLER: Kasım Erdem (Balyoz), M. Ali Yıldırım (28 Şubat), Lokman Ekinci (28 Şubat), Gökhan Gökay (Balyoz), Mustafa İlhan (Balyoz), Ali Aydın (Balyoz), B. Ömer Mimiroğlu (Balyoz)... TUĞAMİRALLER: Ahmet Türkmen (Balyoz), N. Hakan Eraydın (Balyoz), İsmail Taylan (Balyoz), Turgay Erdağ (Balyoz), Cem Aziz Çakmak (Balyoz), S. Okan Kırçiçek (Balyoz), Levent Erkek (Balyoz) ve M. Fatih İlğar (Balyoz)

YAŞ'TA TERFİ EDEN KOMUTANLAR

YAŞ kararlarına göre, 1 korgeneral orgeneralliğe, 8 tümgeneral korgeneralliğe, 17 tuğgeneral tümgeneralliğe, 39 albay tuğgeneralliğe, 1 tümamiral koramiralliğe, 2 tuğamiral tümamiralliğe, 8 albay da tuğamiralliğe terfi etti. Şura kararlarına göre, Korgeneral Galip Mendi orgeneralliğe yükseltildi. İşte YAŞ’ta terfi edenlerin listesi:

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

Korgeneralliğe yükseltilen tümgeneraller:

Tümg. Metin İyidil
Tümg. Erdal Öztürk
Tümg. Alpaslan Erdoğan
Tümg. Ferit Güler
Tümg. Musa Avsever

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller:

Tuğg. İzzet Çetingöz
Tuğg. Hamza Koçyiğit
Tuğg. Baki Kavun
Tuğg. Ethem Büyükışık
Tuğg. Osman Erbaş
Tuğg. Sadık Piyade
Tuğg. Osman Ünlü
Tuğg. Halit Günbatar
Tuğg. Salih Sevil
Tuğg. Burhanettin Aktı
Tuğg. Taci Kurul
Tuğg. Ali Sivri

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar

Kurmay Albay Şener Topuç
Kurmay Albay Kemal Cuştan
Kurmay Albay Murat Yetgin
Kurmay Albay İrfan Özsert
Kurmay Albay Halil Tamer Gedik
Kurmay Albay Aydoğan Aydın
Kurmay Albay Yılmaz Yıldırım
Kurmay Albay Atilla Gökesaoğlu
Kurmay Albay Mustafa Yaşar
Kurmay Albay İlhan Kırtıl
Kurmay Albay Nihayet Ünlü
Kurmay Albay Mehmet Büker
Kur. Albay Yavuz Ekrem Arslan
Kur. Albay Lütfü İhsan Yanıkoğlu
Kurmay Albay Erhan Sipahioğlu
Kurmay Albay Mustafa Kurutmaz
Kurmay Albay Yüksel Durak
Kurmay Albay Mustafa Yılmaz
Kurmay Albay Vahap Özoğlu
Kurmay Albay Metin Tokel
Kur. Albay Ertuğrulgazi Özkürkçü
Albay İhsan Başbozkurt
Albay Sıtkı Varlı
Albay Erdal Torun
Albay Adnan Baksı

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

Tümamiral Atilla Kezek’in koramiralliğe yükseltildiği kuvvet komutanlığındaki diğer terfiler şunlar:

Tümamiralliğe yükseltilen tuğamiraller:

Tuğa. Adnan Özbal
Tuğa. Ercüment Tatlıoğlu

Tuğamiralliğe yükseltilen albaylar

Kurmay Albay Oğuz Karaman
Kurmay Albay Cihat Yaycı
Kurmay Albay Ercan İnceoğlu
Kurmay Albay İrfan Arabacı
Kur. Albay Nejat Atilla Demirhan
Kurmay Albay Tayyar Ertem
Kur. Albay Ömer Bayram Çetin
Kurmay Albay Hasan Kulaç

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

Tümgeneral Mehmet Şanver ile Tümgeneral Hasan Küçükakyüz’ün korgeneralliğe yükseltildiği Hava Kuv. K.lığı’nda diğer terfiler şöyle:

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller:

Tuğg. Kubilay Selçuk
Tuğg. Mehmet Özlü
Tuğg. Cevat Yazgılı

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar:

Kurmay Albay Hakan Evrim
Kur. Albay Mehmet Arif Pazarlıoğlu
Kurmay Albay Aydemir Taşcı
Kurmay Albay Emin Ayık
Kurmay Albay Hüseyin Fazla
Kurmay Albay Recep Sami Özatak
Kurmay Albay Bekir Ercan Van
Kurmay Albay Celal Başoğlu
Kurmay Albay Reha Ufuk Er

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI

Tümgeneral Mustafa Kemal Alataş’ın korgeneralliğe yükseltildiği Jandarma Genel Komutanlığı’nda, diğer terfiler şöyle:

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller:

Tuğg. İbrahim Aydın
Tuğg. Murat Kırkaya

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar

Kurmay Albay Mehmet Tural
Kurmay Albay Aytekin Şahin
Kurmay Albay Hamza Celepoğlu
Albay Halis Zafer Koç
Albay Celal Şahin

2015’in komuta kademesi şekillendi

BU yıl komuta kademesi değişmezken, YAŞ kararlarıyla, gelecek yılların komuta kademesi ise şekillenmiş oldu. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel 2015 yılına kadar görevini sürdürecek. Kara, Hava ve Deniz Komutanları ise önümüzdeki yıl emekli olacaklar. Teamüllere göre 2013 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu atanacak. Org. Kalyoncu 2 yıl bu görevi sürdürdükten sonra 2015 yılında Genelkurmay Başkanı olacak. Teamüllere göre yaş haddi nedeniyle bu görevi 2 yıl sürdürecek Org. Kalyoncu’nun 2017’de emekli olması, yerine Org. Hulusi Akar’ın atanması bekleniyor. Son iki YAŞ’ta teamül dışı birçok atamanın yapıldığı da biliniyor.

TARTIŞMALI İSİMLER BİR YIL TEMDİT ALDI

YAŞ toplantısında Dost Mayını davasında tutuklanan ve halen tutuksuz yargılanan Tuğgeneral Zeki Es temdit aldı. Tuğgeneral Es, internete düşen ve Tümgeneral Gürbüz Kaya ile yaptığı telefon görüşmesinde, askerlerin şehit olduğu mayını bizzat kendisinin döşediğini itiraf ediyordu. Es, bu iddialar nedeniyle askeri mahkemede 1 yıldan fazla tutuklu yargılandı. de Uludere’de “vur emrini veren komutan” olarak gösterilen Genelkurmay 2. Analiz Değerlendirme Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu da görev süresi bir yıl uzatılan komutanlar arasında yer aldı. JİTEM’in derin paşası olarak anılan ve Albay Kazım Çillioğlu’nun evine giren ilk kişi olan, İzmir İl Jandarma Komutanlığı’nda belge imhasını yönettiği öne sürülen Tümgeneral Mehmet Çörten ile 13 şehidin verildiği Silvan saldırısıyla ilgili olarak suçlanan ve soruşturmada tanık sıfatıyla ifade veren Tuğg. Ünal Karaosmanoğlu da görev süresi bir yıl daha uzatılan komutanlar arasında yer aldılar.
Suriye’nin düşürdüğü Türk jetinde şehit olan pilotların görev yaptığı Malatya Erhaç Üssü’nün komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı ile Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Serdar Dülger de temdit alan komutanlar arasında yerlerini aldılar. İnternette yayınlanan ses kayıtlarına konu olan, İsrail’in Hatay üzerinde uçurduğu Heronların vurulmasını “kedidir” deyip engellemekle suçlanan Korgeneral Mehmet Veysi Ağar emekli edildi. İnternhet Andıcı davasının firari sanığı Tuğgeneral Mustafa Bakıcı’nın firarında ismi geçen isimlerden Tümgeneral Orhan Turfan emekli edilirken, Tuğgeneral Muhittin Yenikeçeci temdit aldı. Aynı soruşturmada bilgisine başvurulan Tümg. Metin İyidil ise korgeneralliğe terfi etti.

BALYOZ’U TAKİP EDEN KOMUTAN TERFİ ALDI

1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Atman tarafından Balyoz davalarını takip etmek üzere görevlendirildiği öne sürülen Tümgeneral Alpaslan Erdoğan, korgeneralliğe terfi etti. Balyoz davasında emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile birlikte tanık olarak dinlenen Tuğgeneral Levent Gözkaya ise görev süresi uzatılanlar arasında yer aldı. 2013 yılında emekliye ayrılacak Orgeneral Mehmet Erten’in ardından Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılan Korgeneral Abidin Ünal, Hava Kuvvetleri’nde görev süresi uzatılan tek korgeneral oldu. Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tuğgeneral Osman Ünlü ile Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Baki Kavun da Tümgeneralliğe terfi ettirildiler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.