Balistika ile tekeli kırmayı amaçlıyoruz

Balistika ile tekeli kırmayı amaçlıyoruz

Faili meçhul cinayetlerin daha kolay aydınlatılabilmesi için TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen üç boyutlu veri sağlayan Balistika sistemine yurt dışından ilk talep geldi. Dünyaya balistik sistem satacağız!

 

Faili meçhul cinayetlerin daha kolay aydınlatılabilmesi için TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen üç boyutlu veri sağlayan Balistika sistemine yurt dışından ilk talep, Suudi Arabistan'dan geldi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın geliştirdiği ve balistik iz inceleme alanında dünyadaki en iyi sistemlerden biri olan Balistika'nın Suudi Arabistan'da kullanılmasına ilişkin anlaşmanın hafta başında imzalandığını söyledi.
Ergün, silahların kovan ve mermi çekirdekleri üzerinde bıraktıkları izleri 3 boyutlu inceleme imkanı sunan Balistika'nın yeniden projelendirilerek Suudi Arabistan'a ihraç edileceğini belirtirken, tamamen yerli kaynaklar kullanılarak geliştirilen sistemin, birçok ülke tarafından da kullanılmasını beklediklerini vurguladı.

"TEKELİ KIRACAĞIZ"
Dünyadaki sayılı sistemlerden biri olan Balistika'nın, Türkiye'nin kazandığı teknolojik yeteneklerin dünyaya açılması ve teknolojik gücünün ortaya konması açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydeden Ergün, şöyle konuştu:
"Kriminal olaylar için kullanılan balistik iz inceleme sistemleri konusunda uluslararası alanda bir tekel var ve biz Balistika ile tekeli kırmayı amaçlıyoruz. Proje bu açıdan çok önemli. Balistika'yı ülkemiz emniyet güçleri için geliştirirken yurt dışından da talep olacağını biliyorduk ve bu konuda ilk anlaşma Suudi Arabistan ile yapıldı. Arabistan için eldeki yetenek ve tecrübelerimiz ile ilgili ülkenin istekleri doğrultusunda yeni bir sistem geliştireceğiz. İstekler doğrultusunda VERİSİS A.Ş. tarafından geliştirilmiş Kriminal Laboratuvar Yönetim Yazılımı (CLIMS) da BALİSTİKA sistemine entegre edilmiş olacak."

ARAPÇA EKLENDİ
Daha önce Türkçe, İngilizce dil kapasitesine sahip olan sisteme Arapça dil desteği de eklenecek. Sistem, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalar sonucunda uluslararası yetkin ve tanınmış rakipleri arasından seçildi. Suudi Arabistan'da kurulacak sistem bir merkez ve 6 şubede faaliyet gösterecek.

DAHA AZ HATA, DAHA FAZLA AYRINTI
Balistika Sistemi ile silahlardan alınan kovan ve çekirdekler, arşivde bulunan ve silahı tespit edilemeyen olaylardan toplanmış bilgiler ile karşılaştırılabilecek. Sistemin en önemli özelliklerinden biri de daha fazla ayrıntı ve daha az hata veren üç boyutlu veri alma ve gösterme yeteneğine sahip olması. Karşılaştırma verileri ve eşlik eden bilgiler, sistem sayesinde bir arada saklanarak sorgulanabiliyor. Kovanlar ve çekirdekler birbirleri ile karşılaştırılarak, kardeş çekirdekleri ve kardeş kovanları bulmak amacıyla benzerlik sırasına diziliyor.
Hukuki bir sorumluluk içeren karar alma ise yine konunun uzmanları tarafından yapılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.