Kriptolu Cep Telefonu Daha da Geliştirildi

Kriptolu Cep Telefonu Daha da Geliştirildi

Dünyada sınırlı sayıda ülke bu telefonu üretebiliyor.

TÜBİTAK, Genelkurmay'ın kullandığı kriptolu cep telefonlarının yeni modelini üretmeye hazırlanıyor.

TÜBİTAK, Genelkurmay ve üst düzey kamu görevlilerinin kendi aralarında güvenli bir şekilde konuşabilmeleri için 2008 yılında üretmeye başladığı kriptolu cep telefonunu şimdi bir ileri aşamaya taşıyor. NATO standartlarında güvenli haberleşme sağlayan MİLCEP'in yeni modeli 3G üzerinden kriptolu ses ve veri transferi sağlayabilecek.

TÜBİTAK, kendi mühendislerinin devlet kurumlarının haberleşme ve bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirdiği, donanım ve yazılımı 'milli' olan mobil kriptolu GSM cihazı MİLCEP'in bir üst modelini üretmeye hazırlanıyor. MİLCEP-K2 adı verilen cihazın seri üretimine haziran ayında başlanacak.

İşlemci Hızı 4 Kat Artırıldı

Yeni model, Genelkurmay başta olmak üzere üst düzey kamu görevlileri tarafından 2008 yılından beri kullanılmakta olan eski modele göre 4 kat daha hızlı bir işlemciye sahip. Kapasitesi ve batarya ile kullanım süresi 4 kat artırıldı. Cihazın dış görünümü de değiştirilirken, kolay kullanımlı bir arayüz eklendi. Cihaz ayrıca dahili kripto modülü içeriyor.

Tamamen TÜBİTAK mühendisleri tarafından geliştirilen cihazda üçüncü nesil (3G) GSM sistemi üzerinden kriptolu ses ve veri transferi sağlanacak. İngilizce ve Türkçe dil seçeneğiyle üretilen cihazın üzerinde kamera gibi güvenliği zayıflatabilecek özellikler bulunmuyor.

Kriptolu Chat Yapılabilecek

NATO standartlarında geliştirilen MİLCEP-K2'ye yeni eklenen özelliklerin başında kriptolu chat (sohbet) geliyor. Cihazın tuş takımıyla veya bilgisayara bağlanarak kriptolu chat yapılabiliyor.

Türkiye'yi, Amerika, Almanya, İspanya, Fransa ve Norveç ile birlikte kriptolu cep telefonu üreten 6 NATO ülkesi arasına sokan TÜBİTAK'ın yeni cihazı eskisine göre dörtte bir oranında hafifleyerek 151 grama düştü. Konuşma süresi 9.5 saat olan cihazın bataryası uyku durumunda 7 günlük kapasiteye sahip.

Kriptolu cep telefonunda görüşmenin gizliliği, ikisi de kriptolu olan telefonlarla sağlanıyor. Görüşme başlangıcında iki cihaz karşılıklı olarak birbirlerinin sertifikalarını kontrol edip tek kullanımlık kripto anahtarını oluşturuyor. Anahtar oluştuktan sonra, cihazın mikrofonundan alınan ses, matematiksel fonksiyonlardan oluşan kripto algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor. Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer cihaza aktarılıyor.

"Bilim ve Teknolojide Güzel Gelişmeler Yaşanıyor"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, son zamanlarda bilim ve teknoloji alanında çok güzel gelişmeler yaşandığını belirtti.

Ergün, "Kendi insanımıza ve kurumlarımıza fırsatlar ve imkânlar sunulursa, ortaya çok değerli çalışmalar ve ürünler çıkıyor" diyerek, Ar-Ge alanında büyük bir birikime sahip TÜBİTAK'ın kriptolu cep telefonu üretimine yönelik çalışmalarını örnek gösterdi. Ergün, bu telefonların dünyada çok sınırlı sayıda ülkeler tarafından üretilebildiğini dile getirdi.

 

Haber Türk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.