TÜBİTAK'ın şoke eden raporu

TÜBİTAK'ın şoke eden raporu

Danıştay'ın güvenlik kamerası kayıtlarının silindiği TÜBİTAK raporuyla belgelenmişti. Cinayet günü, cinayet arifesi ve cinayetten sonraki 4 günün kayıtlarının silindiğinin belirtildiği rapora HaBertaraf.com ulaştı.

Tüm kayıtların birbir incelendiği, önemli bölümünün ise silindiğinin belirtildiği rapor, "TÜBİTAK'ın incelediği hard diskin, saldırı öncesi ve sonrasına ait olmadığını" ileri süren NTV'yi de yalanlıyor. İşte o rapor...

OYAK Güvenlik firması, saldırının gerçekleştiği 17 Mayıs 2006'dan bir gün önce saat 16.00'da Danıştay'daki kameraları "arızalı" diye sökmüştü.

TÜBİTAK'ın "Hard disklerde bozukluk yok, kayıtlar silindi" raporu verdiği kameralar için OYAK Güvenlik, "Hard diskler arızalı. Görüntüler kurtarılamadı" raporu verdi.

Kanlı baskının gerçekleştiği gün Danıştay Genel Sekreterliği'nden güvenlik kamerası kayıtlarını isteyen Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne 5 gün boyunca cevap bile verilmediği ortaya çıkmıştı.

HaBertaraf.com'un ele geçirdiği TÜBİTAK raporlarına göre, Alparslan Arslan'ın keşif yaptığı gün olan 16 Mayıs 2006'ya ait kayıtların bulunduğu hard disklere format atıldı.

Saldırının gerçekleştiği 17 Mayıs günü ise tetiğin çekildiği sabah 09.45'ten sadece beş saat sonra 14.45'te hard diskler yerine monte edilerek kameralar çalışır hale getirildi. 20 dakika süren montaj işleminin tamamlanmasının ardından da OYAK görevlileri Danıştay'dan ayrıldı. Sertan Ayyıldız, Metin Almalı, Murat Kaplan imzalı servis raporundaki, "Arıza nedeniyle geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır. Cihaz, hard diskler ve yazılım formatlanmıştır." ifadeleri dikkat çekti.

Sertan Ayyıldız, Metin Almalı, Murat Kaplan imzalı servis raporunda, "16.5.2006 tarihinde saat 16.00'da alınan kayıt cihazının teknik kontrolleri sırasında hard diskinin arızalı olduğu tespit edilmiştir. Geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır. Cihaz hard diskler ve yazılım formatlanarak arızalı hard diskler yenileriyle değiştirilmiştir. Yazılım yeniden yüklenmiştir. Cihazın hard diskleri yenileriyle değiştirilmiş ve serviste teste tabi tutulmaktadır." denildi.

HANGİ DOSYALAR SİLİNDİ?

OYAK'ın "arızalı" dediği, kameraların kayıtlarının tutulduğu harddiskte herhangi bir arıza bulgusuna rastlanılmadığının belirtildiği TÜBİTAK raporunda silinmiş dosyalar olduğunun tespit edildiği ifade ediliyor. Söz konusu dosyaların önemli bir kısmının geri döndürülemeyecek şekilde silindiğinin ancak isimlere ulaşıldığının vurgulandığı TÜBİTAK raporunda "Silinmiş dosyaların çok büyük bölümünün 16.05.2006 (cinayetten bir gün önce) tarihinde saat 19.47-19.50 tarihleri arasında silindiği ve bu silinmenin geri döndürülemez biçimde yapıldığı tespit edilmiştir." denildi.

"Bazı dosyaların firma tarafından verilen DVD'de yer almadığını" da belirleyen TÜBİTAK, DVD'nin oluşturulduğu tarih olan 06.06.2006 tarihinin yanında 07.06.2006 tarihinde de harddiskin bir bilgisayara takılarak kamera sisteminin görüntü almadan çalıştırılmış olabileceğini düşünüyor.

OYAK Güvenlik'in TÜBİTAK'ı yanılttığı bir konuda dosyada kamera kaydının tutulduğu tarihle TÜBİTAK tarafından belirlenen tarihlerin farklı olması. TÜBİTAK raporunda konu ile ilgili şu ibare dikkat çekiyor: "Dosya isminden söz konusu kamera kaydının 06.07.2005 tarihinde saat 20:54:21'den itibaren tutulmaya başladığını göstermektedir. Ama görüntüler incelendiğinde kaydın 02.05.2006 tarihinde saat 07:53'te tutulduğu gözlenmektedir. Bu gözleme dayanarak dosyaların isimlerinin değiştirilmiş olduğu değerlendirilmektedir."

ÖNCE ADI DEĞEŞTİRİLDİ, SONRA SİLİNDİ!


TÜBİTAK'ın raporu göre silme işlemi birkaç safhada gerçekleştiriliyor. Dosyalarla eşleniği olan fakat harddiskte silinmemiş olarak bulunan dosyaları tespit eden ve eşleştirmede "aynı içeriğe ait başka dosya yok" ifadeleri ile karşılaşan TÜBİTAK, dosyaların çoğunda eşlenik bulunmasını, harddiskte bulunan bazı dosyaların önce kopyalarının alındığını, ardından isimlerinin değiştirildiğini ve sonra da bu dosyaların silindiğini gördü.

OYAK'IN HARDDİSKLE OYNADIĞININ KANITI

Firma tarafından iletilen DVD'deki dosyalar 06.06.2006 tarihinde oluşturulmuş ya da kopyalanmış olmasına rağmen aynı tarihli kamera kayıtlarının bulunması, OYAK Güvenlik tarafından harddisle bir işlem yapıldığını gösteriyor.

HANGİ KAMERALARDAN HANGİ GÜNLERİN KAYITLARI SİLİNDİ?


TÜBİTAK raporunda bir başka dikkat çeken nokta ise kimi kameralardan 15.05.2006 (cinayetten iki gün önce), kimi kameralardan ise 16.05.2006 (cinayetten bir gün önce) tarihli kayıtların silinmesi.

Cinayetten iki gün önce (15.05.2006) silinen kameralardan 1(1) nolu kamera "giriş ve araç parkını", 2(2) nolu kamera "yukarı katlardaki bir ara bölmeyi", 3(3) nolu kamera "bina arkasını ve arayolunu", 4(4) nolu kamera "servis araçlarının bulunduğu yeri", 5(5) nolu kamera "insanların gelip geçtiği, araçların park ettiği yeri", 7(7) nolu kamera ise "nizamiye kapısını, insanların hareketlerini ve parketmiş araçları (giriş kapısını görmüyor)" görüyor.

Cinayetten bir gün önce (16.05.2006) silinen kameralardan 1(1) nolu kamera "giriş ve araç parkını", 4(4) nolu kamera "servis araçlarının bulunduğu yeri", 5(5) nolu kamera "insanların gelip geçtiği, araçların park ettiği yeri", 8(8) nolu kamera "bina girişini, x-ray geçişini, girişteki polisi, müraacatı, bina içerisine girilen alanı" görüyor.

Cinayetten bir gün önceki kameralardan 2(2), 3(3), 6(6) ve 7(7) nolu kamera kayıtları ise harddiskten geri getirilemeyecek şekilde silinmiş.

 

Etiketler :