Kaposvár'da Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Yapıldı

Kaposvár'da Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Yapıldı

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD)'ın katkılaryla Macaristan Kaposvár Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Kaposvár Üniversitesi merkez kampüsünde ortaklaşa uluslararası sosyal bilimler kongresi düzenlendi.

 
Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD)'ın katkılaryla Macaristan Kaposvár Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Kaposvár Üniversitesi merkez kampüsünde ortaklaşa düzenlemiş olduğu kongreye Türkiye’den başta Sakarya, İstanbul, Marmara, Gazi, Hacettepe, Kültür, Nişantaşı, Yalova, Süleyman Demirel, Mehmet Akif Ersoy, Celal Bayar, Gaziantep, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Abant İzzet Baysal, Artvin Çoruh, Aydın, Giresun, Pamukkale, Bülent Ecevit, Hitit, Aksaray, Bilecik Şeyh Edebali, Kırklareli, Adıyaman, Yeni Yüzyıl, Medeniyet, Ordu, İnönü, Çanakkale 18 Mart, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi, Makedonya Uluslararası Vizyon, Kazakistan Yesevi Üniversiteleri olmak üzere  40'dan fazla farklı üniversiteden 150’den fazla profesör ve Macaristan'dan 33 bilim adamının katılımıyla gerçekleşen „Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi” Kaposvár şehir protokolü ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosunun katılımı ile tarihi şehirde coşkulu heyecan oluşturdu.
 
Kongrenin açılış konuşmasını Rektör Prof.Dr.Szávai Ferenc adına Doç.Dr. József Varga  yaptı. Konuşmasında, ''Yaşadığımız çağda çok sivilli dünya siyasetinde her geçen gün birbirimizi tanımak, birbirimizi anlamak ve değerli bilgi ve uygulalarımızı paylaşmak giderek daha çok önem arzeder hale gelmiştir. Medeniyetlerin buluşması karşılıklı etkileşimleri aynı zamanda dini ve kültürel yakınlaşmalarıda beraberinde getirmektedir. Böyle bir durumda rolümüzün  birbirimizi anlama ve uyuşmazlıklarımızı giderme  anlayışını ortaya koymamızı zorunlu kılmaktadır. Bugünkü kongrenin gerçekleşmesinde büyük emekleri olan üniversitemizde Doçent Doktor olup ve Macaristan'ın Fahri Konsolosu değerli dostum Osman Şahbaz'a ve Prof.Dr. Recai Coşkun'a içtenlikle teşekkür ederim''. dedi.
İkinci konuşmayı Kaposvár Belediye Başkan Vekili Dér Tamás yaptı. Konuşmasında,'' 2013 Yılında İstanbul Üsküdar kenti ile başlayan kardeşlik ilişkimiz neticesinde bugün Türkiye'den 150'den fazla bilim adamını şehrimizin devlet üniversitesinde misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. 18 Eylül 2015 tarihinde Üsküdar'da Katibim Şenliklerinin yapıldığı meydanda kardeş şehir protokolümüzü imza altına alarak hukuksal süreci de başlatmış olacağız. Kardeş şehir işbirliğimizin oluşmasını, fedakarca büyük katkıda bulunan Konsolosumuz Osman Şahbaz'a borçluyuz. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum'' dedi.
 
Problemlerin çözümünde münevver, özgür düşünebilen, merhametli, adil bilim insanlarımızın katkısı hayati önem taşımaktadır
 
Konsolos Osman Şahbaz ise konuşmasında, '' Kongremize teşriflerinizden dolayı teşekkür ederim, hepiniz Macaristan'a hoş geldiniz! Macaristan ve Türkiye ilişkileri son yıllarda mutluluk arz eden sevyede ve artarak da sürmektedir. İlişkilerimiz; siyasi, ekonomik, kültürel, eğitimspor ve sanat alanında son derece olumlu bir seyir izlemektedir.  İki ülke arasında sürekli gelişen ekonomik ve siyasal ilişkilerimizin yanında kültürel organizasyonlar da, Macaristan’la ilişkilerimizin önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. 
Ülkeler arasındaki ilişkilerin her açıdan gelişmesinde akademisyenlerimizin çalışmaları hiç şüphesiz çok mühimdir. Günümüzde insanoğlu; yaşanılan ileri modern teknolojik çağda, çözüm bekleyen sayısız ciddi problemler ile karşı karşıyadır. Bu problemlerin çözümüne; ''insan merkezli'' bakılarak, imar, ihsan ve hikmet gibi temel değerlerimizi ön plana alan,  çözüm noktalarıyla neticeye varacağız.
Bu problemlerin çözümünde münevver, özgür düşünebilen, merhametli, adil bilim insanlarımızın katkısı hayati önem taşımaktadır. Kongremizin iki ülke ve bölge milletleri için çok faydalı olacağına inancım tamdır. Ocak ayından bu yana kongremizin gerçekleşmesinde emeği geçen Kaposvar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Szávai Ferenc'e, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas'a, Prof. Dr. Recai Coşkun'a ve bugüne gelmesinde katkı veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum'' dedi.
 
Teşekkür Beratı ve Plaket Tekdimi
 
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas adına Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Halil Kalabalık'a, Kaposvár Belediye Başkan Vekili Dér Tamás'a, SAÜ. İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Vecdi Can'a, İstanbul Üniveristesi Ekonomimetri Bölüm hocası Doç.Dr. Kutluk Kağan Sümer'e, Prof. Dr. Balázs Judit'e, Prof.Dr. Recai Coşkun'a, Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Abdülmecit Nureddin'e, Doç.Dr.  Simonné Pallós Piroska'ya kongreye katkılarından dolayı Konsolos Dr. Osman Şahbaz ve Doç.Dr. József Varga plaket ve teşekkür beratı takdim etti.
Kongre sonrasında Türkiye'den gelen bilim insanları Budapeşte üzerinden uçak ile İstanbul'a döndü.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum