Gazetecilerden havada Davutoğlu'na sürpriz

Gazetecilerden havada Davutoğlu'na sürpriz

Tunus dönüşü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na diplomasi muhabirleri tarafından sürpriz yapıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni yaşına uçakta girdi. "Suriye'nin Dostluk Grubu Toplantısı" için gittiği Tunus'tan dönen Ahmet Davutoğlu'nun doğum gününü diplomasi muhabirleri kutlarken, Türk Hava Yolları kabing örevlileri bir tatlı tepsisi ile sürpriz yaptı. Bakan Davutoğlu'nun daveti üzerine uçakta bulunan Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuokija Stubb da Davutoğlu'nu tebrik etti. Davutoğlu için gazeteciler tarafından düzenlenen yaş günü kutlaması keyifli bir yolculuğa vesile oldu.
 
Davutoğlu, Tunus dönüşü uçakta konuştu:
 
-"Suriye, mübalağasız, Ortadoğu barışı açısından jeopolitik bağlamda en önemli ülke"
 
-"Suriye'nin bölgesel barış için bir an önce halkın talepleri doğrultusunda yeni bir yapıya kavuşması lazım"
 
-"Tunus'taki toplantının en önemli unsurlarından birisi Suriye Ulusal Konseyi'nin meşru bir temsilci olarak kabul edilmesidir"
 
-"Artık küresel ölçekte olsun bölgesel ölçekte olsun her oluşan masada biz varız"
 
-Davutoğlu için uçakta sürpriz doğum günü kutlaması yapıldı
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,Suriye'nin Ortadoğu barışı açısından jeopolitik bağlamda en önemli ülke olduğunu belirterek, "Suriye'nin bölgesel barış için bir an önce halkın talepleri doğrultusunda yeni bir yapıya kavuşması lazım" dedi.
 
Davutoğlu, Suriye'nin Dostları Grubu toplantısı sonrası Tunus'tan İstanbul'a dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalar yaptı.
 
Dünyada yeni bir küresel düzen arayışı olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin bu düzenin oluştuğu masanın merkezinde yer alması gerektiğini söyledi.
 
Davutoğlu, Meksika'da G20, Londra'da Somali, Tunus'ta Suriye'nin Dostları Grubu konferanslarına katıldığını, şimdi de Arabuluculuk Konferansını düzenleyeceklerini belirterek, dünyadaki bütün sorunlara müdahil olmaya çalıştıklarını dile getirdi.
 
Londra'daki Somali konferansı öncesi İngiltere'de yaşayan Somalilerin İngiltere Dışişleri yetkilileri ile yaptıkları toplantıda, "Birçok ülke toplantı yapıyor, yıllardır biz toplantı yapıyoruz ama Türk Başbakanı'nın Somali'ye inmesi kadar Somali alanında değişiklik yapan bir olay olmadı ve Türkler verdikleri her sözü yerine getirdiler" dediklerinin kendisine iletildiğini belirten Davutoğlu, Somali'de büyükelçilik açma, havaalanı rehabilitesi, yollar, hastaneler gibi sözleri yerine getirdiklerini kaydederek, 6 Mart'ta da düzenli uçak seferlerinin başlayacağını anlattı.
 
Somali'den 800 öğrencinin Türkiye'ye getirildiğini ve bu sayının 2 bine çıkarılacağını kaydeden Davutoğlu, "Bir müddet sonra Türkiye'de yetişen bir yeni nesil olacak Somali'de" dedi.
 
Davutoğlu, Somali'de Türk büyükelçilik yetkililerinin ve sivil toplum kuruluşları çalışanlarının güvenlik ortamı nedeniyle büyük risk altında çalıştıklarını da vurguladı.
 
-Suriye-
 
Davutoğlu, Suriye'nin Dostları Grubu konferansının organizasyon ve toplanmasına ilişkin her detayda Türkiye'nin aktif rol aldığını ifade ederek, grubun dışında Rusya ve Çin'le de bu işin çözümü için konuştuklarını dile getirdi.
 
Bu ülkelerle görüşmeye devam edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Ama birileri bir şeye göz yumuyor diye bizim de göz yummamız beklenmesin" dedi.
 
Suriye'de iki tarafa bölünmüş bir iç savaş görüntüsü olmasını istemediklerini ifade eden Davutoğlu, herhangi bir parçalanma, bölünme ve savaş hali yaşanmadan bu sorunun çözülmesini dilediklerini kaydetti.
 
Suriye'nin, İsrail'e, Irak'a, Lübnan'a komşu olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Suriye, mübalağasız, Ortadoğu barışı açısından jeopolitik bağlamda en önemli ülke. Suriye'nin bölgesel barış için bir an önce halkın talepleri doğrultusunda yeni bir yapıya kavuşması lazım" dedi.
 
"Tunus'taki toplantının en önemli unsurlarından birisi Suriye Ulusal Konseyi'nin meşru bir temsilci olarak kabul edilmesidir" diye konuşan Davutoğlu, bu kadar geniş kapsamlı bir toplantıdan çıkan mesajların gözönüne alınacağını umduğunu kaydetti.
 
Davutoğlu, gazetecilerin Suriye'de barışçıl çözümün zor gözüktüğünü belirtmeleri üzerine, "Umudunuzu kaybettiğinizde hareket kabiliyetinizi de kaybedersiniz. Yolun bittiği yerde yeni bir yol açacağız" dedi.
 
Suriye'de Esad'ın ayrı bir Nusayri devleti kurması ihtimali iddialarının sorulması üzerine de "Eğer bir bölünme planı varsa biz bunun olmaması için çalışıyoruz. Birilerinin zihninde böyle bir şey varsa bütün gayretimiz bunun olmaması yönündedir" diye konuştu.
 
Suriye'den Büyükelçinin çekilip çekilmeyeceğinin sorulması üzerine de Davutoğlu, bunu değerlendireceklerini belirterek, "Biz prensip olarak Libya'da da Irak'ta da temsilciliklerimizi açık tutarak halkla temasımızın sürmesini istiyoruz. Ama eğer böyle bir karar almak gerekirse onu da alırız" dedi.
 
-İstanbul'da Suriye ve Arap Baharı toplantıları-
 
Suriye Ulusal Konseyi ile Tunus toplantısının ardından tekrar görüşeceklerini anlatan Davutoğlu, İstanbul'da düzenlenecek Suriye'nin Dostları Grubu toplantısı öncesinde özel gündemli iki toplantı daha yapacaklarını belirtti.
 
Bunlardan birinin Ortadoğu'daki bölgesel değişimde Hristiyanlar ve dini topluluklar arasındaki ilişkiler konusunda olacağını belirten Davutoğlu, Hristiyan toplulukların temsilcileri ile Türkiye'de Mart ayı içinde toplantı yapılacağını anlattı.
 
Ortadoğu'da bütün dinlerin ve mezheplerin bir arada yaşamasını istediklerini dile getiren Davutoğlu, bu toplantıya Suriye'deki Hristiyan azınlık liderlerinin de davet edileceğini belirterek, "Suriye'de ulusal uzlaşı ile ilgili bir toplantı, Ortadoğu'da dini barış, azınlıklar, Hristiyanlarla ilgili bir toplantı ve Suriye Dostları Grubu toplantılarının üçü de Mart ayı içinde İstanbul'da olacak" dedi.
 
"Artık küresel ölçekte olsun bölgesel ölçekte olsun her oluşan masada biz varız" diyen Davutoğlu, Katar'da düzenlenecek Kudüs toplantısına Türkiye'nin davet edildiğini ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın bu toplantıya katılacağını dile getirdi.
 
-Fransa'daki Ermeni tasarısı-
 
Davutoğlu, Fransa'daki Ermeni tasarısına ilişkin Anayasa Konseyi kararının ne zaman alınacağının ve olumsuz bir karar çıkması halinde Paris'te düzenlenecek Suriye'nin Dostları Grubu toplantısına gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine de kararın yakın bir zamanda çıkmasını beklediklerini söyledi.
 
Davutoğlu, Suriye'nin Dostları toplantısından önce de bu sorunun çözülmesini umduğunu dile getirdi.
 
-Uçakta doğum günü sürprizi-
 
Uçakta 26 Şubat doğumlu olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na doğum günü sürprizi de yapıldı. Davutoğlu gazetecilere açıklama yaparken kabin görevlileri ve Dışişleri Bakanlığı personeli, hazırlanan pastayla Davutoğlu'nun doğum gününü kutladılar.
 
Getirilen pastadan yiyen Davutoğlu, gazetecilere de pasta ikram etti.
 
Uçakta bulunan Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioj da Davutoğlu'nun doğum gününü kutladı.
 
AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.