Türbanı engellleyene soruşturma

Türbanı engellleyene soruşturma

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, gündeme dair açıklamalarda bulundu...

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan son dönemlerde yaşanan ÖSYM skandallarıyla ilgili Cumhuriyet Gazetesine konuştu. Özcan, yaptığı açıklamada 'ÖSYM Başkanı Ali Demir'in iyi biri idareci olmadığını,kendi kurumunda böyle aksaklıklar yaşansa çoktan istifa ederdim' diye konuştu.

Utku Çakırözer'ün gündeme dair soruları yanıtlayan YÖK Başkanı Özcan, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

HATALARDAN ÖSYM VE ALİ DEMİR SORUMLU

Özcan, ÖSYM'de gelen skandallardan dolayı kurumu ve Ali Demir'i sorumlu tuttuğunu ifade etti.Sınavlarda yaşananların kurumun hatası olduğunu dile getirdi.

Özcan, Ali Demir'i kendisinin önerdiğini de dile getirdi.Demir'le yurtdışında bir gezide tanıştıklarını ve topluma karşı çok duyarlı olduğunu gözlemlediğini bunun üzerine de ÖSYM Başkan'lığı için önerdiğini söyledi.

DEMİR'E HER KONUDA KEFİL OLMAM

Demir'i önermem her konuda kefil olacağım anlamına gelmez diyen Özcan, ÖSYM özerk bir kurum, yaptıkları işler kurumu bağlar diye konuştu.Özcan, YÖK ve ÖSYM ayrı bir kurum fakat malesef beraber anılıyoruz diye konuşmasına devam etti.

İYİ BİR İDARECİ DEĞİL

Özcan, ÖSYM Başkanı Ali Demir için 'çok iyi ve çalışkan bir bilim adamı. Bence tek eksiği, iyi idareci olamaması. Cumhurbaşkanı da Başbakan da söyledi. Riski iyi yönetemedi. Kendisinden daha iyi performans beklerdik. İyi performans gösteremedi. Eğer iyi bir idareci olsaydı bunların hiçbiri yaşanmazdı. Kurumu sıfır noktasında teslim aldı. Ben kendisine de kurumda bir yeni kadroyla çalışması gerektiğini söyledim. Ancak art arda gelen sınavlarda aksama yaşanmasın diye hiç kadro değişikliği yapmadı. Yeni bir yapı kurabilirdi' dedi.

BİZ İHBARI CİDDİYE ALDIK

Ayrıca Özcan, Ali Demir'in iyi niyetli olduğunu, bundan kaynaklı da aldığı kararların bazılarının hatalı olduğunu dile getirdi.Son sınav öncesi alınan ihbarla ilgili olarak da 'biz ciddiye aldık ve İçişleri Bakanlı'ğına haber verdik Ali Bey o kadar ciddiye almamış olabilir' dedi.

SAVCILIĞA HEMEN İLETMELİYDİK -

Son sınav öncesinde gelen ihbar konusunda da aranızda görüş ayrılığı mı vardı?

Biz ihbarları çok ciddiye aldık ve İçişleri Bakanımıza haber vererek emniyeti dahil ettik. Ali Bey o kadar almamış olabilir. - Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın ismiyle Demir’e gönderilen mail konusunda bir hatanız yok mu? Orada önemli bir şey yok. Böyle mailler bize çok gelir. Ben gerçekten böyle biri var mı diye baktırırım ve yanıt bile atmam. Ali Bey bana danıştığında da aynısını söyledim. Orada tek eksiğimiz, konuyu savcılığa hemen iletmemek oldu sanırım. Yoksa bir hatamız falan yok.

TÜRBANI YASAKLAYANA SORUŞTURMA

- Türban yasağı uygulanan okullarda öğrencileri şikâyet etmeye çağırmıştınız. Kaç başvuru geldi?

Bir yılı geçti, sadece bir iki şikâyet gelmiş. Yalnız bazı yerlerde bu tür zorlamalar hâlâ yaşanmıyor değil. Ben ODTÜ’den geldim ama ODTÜ’den ve birkaç başka okuldan şikâyetler geliyor. Kızlarımızın başları okul girişinde zorla açtırılıyor, açmayanlar hakkında tutanak tutuluyormuş. Bundan sonra tutanak tutturan bu öğretim görevlileri hakkında soruşturma başlatacağım.

REKTÖR SEÇİMLERİ KALKMALI -

Yeni anayasa için sizin önerileriniz var mı?

Önerilerimiz hazır. Rektör atamaları konusunda üniversitelerdeki seçimleri kaldırmak istiyoruz. Rektörleri bir seçici kurulun belirlemesini istiyoruz. Ya üniversitelerin kendi bünyeleri içinde mütevelli heyet gibi kurulabilir ya da dışarıdan bir seçici kurul olabilir. İkinci önerimiz de vakıf üniversiteleri gibi özel üniversitelerin açılmasının önünün açılması yönünde olacak.

MEVLANA PROGRAMI BAŞLIYOR -

Görev süreniz aralık ayında dolacak. Hangi icraatlarınızdan memnunsunuz?

Kontenjanları arttırdık, katsayı sorununu, kılık kıyafet nedeniyle yaşanan sorunları çözdük. 2100 öğretim elemanımızı yurtdışına gönderdik. Üniversiteye öğretim elemanı alma sürecini değiştirdik, YÖS’ü kaldırarak yabancı öğrencilerin gelişini kolaylaştırdık. Şimdi son olarak “Mevlana” programıyla komşu ülkelerdeki öğrencilerin Türkiye’ye gelişi için değişim programını başlatıyoruz. - Eksik kalan hedefleriniz neler? Çok isteyip henüz tamamlayamadığımız en önemli konu, Türkiye Akreditasyon Kurumu’nun kurulamamasıdır. Öğretim üyelerinin Anadolu’daki üniversitelere eşit dağılımı konusunda istediğimiz noktaya tam gelemedik. Bir de öğretim üyelerinin maaşlarının düzeltilmesi girişimimizden henüz sonuç alamadık.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.