Yeni hedef Büyük Türkiye Birliği mi?

Yeni hedef Büyük Türkiye Birliği mi?

Turgut Özal'ın en büyük hayali gerçek mi oluyor? Büyük Türkiye Birliği mi kurulacak? İşte cevabı...

Turgut Özal'ın en büyük hayallerinden biriydi. Bu hayalini gerçekleştirmek için yıllarca uğraştı. Ancak bu hayalini gerçekleştiremeden öldü. Ölümünün ardından suikast iddiaları ortaya atıldı. Hatta bazı çevreler, bu iddiaları bir adım ileriye taşıyarak, suikastin nedenlerinden birinin bu hayali olduğunu ileri sürdüler.

Aradan tam 18 yıl geçti ve Özal'ın bu büyük hayali şimdi Dış politikada peşpeşe büyük başarılara imza atan AK Parti Hükümeti'nin Dışişleri Bakanı Davutoğlu gündeme getirdi.

BÜYÜK TÜRKİYE BİRLİĞİ'NİN İLK SİNYALİ

Davutoğlu, 'Bağımsızlıklarının 20. Yılında Türk Cumhuriyetleri Uluslararası Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, "Biz artık dünyada belirleyici olacağız, etken olacağız, sözümüz olacak, onun için de küresel alana çıkacağız. Böylesi bir jeopolitiğe böylesi güçlü bir kültürel arka plana sahip bir devletler topluluğunun dünyada etkin olmaması mümkün değil, yeter ki bir araya gelsinler, yeter ki birlikte geleceği planlasınlar" diyerek, Türkiye'nin yeni rotasını çizdi.

"ÖNÜMÜZDEKİ BÜYÜK İMTİHAN BUDUR"

Davutoğlu'nun Türki Cumhuriyetlere yeni rotayı çizdiği bu açıklamasına Cumhurbaşkanı Gül'den de destek geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın ''altı devletli tek millet'' bilinciyle hareket etmesi ve dayanışma göstermesi gerektiğini belirterek, ''Önümüzdeki büyük imtihan da budur. Dayanışma içinde olmayanlar, tek kaldıklarında bazı büyük sıkıntılarla başa çıkamazlar. Dayanışma içinde olmak karşılıklı eşit ve saygın münasebete asla gölge düşürmez'' diyerek, Türkiye'nin yeni hedefini ortaya koydu.

RUSYA'NIN AVRASYA BİRLİĞİ'NE KARŞI TÜRK BİRLİĞİ Mİ?

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Gül'ün peşpeşe yaptığı bu açıklamalar, akıllara Rusya Başbakanı Putin'in dün yaptığı 'Avrasya Birliği' açıklamasını getirdi.

Gelecek yıl mart ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimiyle Kremlin'e geri dönmeye hazırlanan Putin, dün İzvestiya gazetesinde yayınlanan makalesinde, gelecek yıldan itibaren Avrasya Birliği'ni kurmak için çalışmalara başlayacaklarını belirtmişti. Putin, birliğin uluslarüstü bir statüde olacağını ve geniş bir alanı kapsayacağını da ifade etmişti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun bugün yaptığı açıklamanın da Putin'in açıklamasının hemen arkasından gelmesi dikkat çekerken, akıllara "Avrasya Birliği'ne karşı Türk Birliği mi kurulacak?" sorusunu getirdi.

Davutoğlu'nun açıklamasını önemli kılan bir diğer nokta da, Avrupa, ABD ve Arap coğrafyalarında peşpeşe yaşanan krizlerle aynı döneme denk gelmesi oldu.

ROTAHABER 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum