Türk askerlerin komutanı oldu

Türk askerlerin komutanı oldu

Çuvalcı General, Afganistan'da Türk askerin de yer aldığı ISAF komutanı oldu.

Irak'ta görev yaparken Türk askerinin başına çuval geçiren ABD'li General David Petreaus, Türk askerinin de içinde bulunduğu Afganistan'daki güçlerin komutanı oldu.

ABD Başkanı Barack Obama, ISAF ve Amerika'nın Afganistan'daki güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal'i basına yansıyan alaycı sözlerinin ardından görevden aldı. Dün sabah Beyaz Saray'da McChrystal ile bir görüşme gerçekleştiren Obama, dana sonra yaptığı açıklamada McChrystal'in istifasını kabul ettiğini açıkladı. McChrystal'in yorumlarının Amerikan ordusunun sivil kontrolünü zayıflattığını söyleyen Obama, generalin istifasını hayli üzüntü verici, ancak doğru bir adım olduğunu kaydetti. Kişisel hakaret gerekçesiyle McChrystal'i görevden almadığın bildiren Obama, Afganistan komutanın davranışının bir generalde bulunması gereken kriterlere uygun düşmediğini söyledi.

McChrystal'in yerine General David Petreaus'u getiren Obama, "Bu bir strateji değişikliği değil, adam değişikliğidir" dedi. McChrystal'in istifasının ulusal güvenlik için doğru bir karar oluğunu kaydeden Obama, Afganistan'ın birleşik bir gayret beklediğini, komutanlıktaki bir değişimin hayati önemde olduğunu belirtti.

Obama'nın McChrystal'in yerine atadığı General Petreaus,, Irak'ın 2003 yılı işgali sırasında 101'inci hava indirme tümeninin komutanlığını yapmıştı. 101'inci hava indirme tümeni, Kuzey Irak'ta özellikle Musul'da görev yapmıştı. Bu sırada Petraeus'a bağlı Albay Mayville komutasındaki bir grup ABD askeri, Süleymaniye'de görev yapan Türk timine baskın yapmıştı. Başlarına çuval geçirilen Türk askerleri Bağdat'a götürülüp sorgulanmıştı.

Türkiye, Afganistan'da barışı sağlamak için işgalden sonra bu ülkeye asker göndermişti. ISAF komutanlığını da üstlenen Türkiye'nin halen Afganistan'da 800 askeri bulunuyor.

CİHAN

Etiketler :