Türk Doktorlar'dan Şizofren'e Çare!

Türk Doktorlar'dan Şizofren'e Çare!

ABD, şizofreninin şifresini çözen GATA'dan Albay Prof. Tayfun Uzbay ve ekibiyle anlaşma imzaladı.

Şizofreni çalışmalarıyla dünyada yankı uyandıran Türk doktorlara ABD’den ilaca yönelik çalışmalar için işbirliği çağrısı yapıldı. ‘Agmatin’ adlı kimyasalın şizofreniye neden olabileceği buluşunun sahibi Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden (GATA) Albay Prof. Dr. Tayfun Uzbay ve ekibiyle anlaşma imzalandı.
Beş yıllık araştırmalarının sonucu şizofreni nedeninin beyindeki ‘agmatin’ isimli nörokimyasalın olabileceğini saptayan GATA Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Albay Tayfun Uzbay ve ekibinin çalışması, dünyada 60 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 700 bin şizofreni hastası için umut olmuştu. Buluşun dünyada da duyurulmasıyla, sinirbilimi alanında dünyadaki en önemli üç üniversiteden biri kabul edilen Kaliforniya Üniversitesi, TÜBİTAK’a ve GATA’ya konuyla ilgili daha kapsamlı araştırma yapmak için işbirliği teklifinde bulundu. ABD’de büyük firmalara ilaç geliştirilmesi için aracılık yapan Biotech Pharma Device Consulting LLC isimli şirket de Albay Prof. Dr. Tayfun Uzbay ve ekibiyle anlaşma imzaladı.
Buluşun, uluslararası saygın tıp dergileri ile uluslararası basında da yer almasından sonra, 3 Nisan 2009’da halen Nobel ödüllü dokuz bilim insanının görev yaptığı Kaliforniya Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldığını anlatan Uzbay, ABD’li bilim insanlarının kendileriyle işbirliği yapmak istediklerini söyledi:
“Prof. Dr. Athina Markou, tezimizin madde bağımlılığı ve şizofreni alanında önemli ve yeni kanıtlar sunduğunu, bu alanda yeni bir kapı açabileceğini, önceki bazı verilerle uyumlu olduğunu belirtti ve üniversitesi adına TÜBİTAK’a yazı yazarak beraber çalışılması için işbirliği teklifinde bulundu. Ekipten Dr. Hakan Kayır da California Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’ne kabul edildi. Şu anda TÜBİTAK’ın da desteği ile Prof. Athina Markou’nun laboratuvarında çalışıyor.”
Uzbay, ayrıca agmatinle bağlantılı şizofreni ilacı geliştirilebilmesi için ilaç firmalarıyla bağlantı kuran Amerikan firması Biotech Pharma’nın da kendileriyle temasa geçtiğini anlattı: “ABD’de bu alanda ilaç geliştirilmesi için bizimle anlaşma imzaladı. Şimdi kendisine yetki verildi. Şirket, ABD’de ilaç geliştirilmesi ve faz çalışmalarının yapılabilmesi için ilaç firmalarıyla temasa geçiyor.”

Etiketler :