Türk ekonomisi Almanların gündeminde

Türk ekonomisi Almanların gündeminde

Alman Gazeteleri İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin ekonomik anlamdaki rahatlığını konuşuyor. İşte bir örnek...

Almanya'da yayın yapan Frankfurter Rundschau Gazetesi'nde yazan ünlü araştırmacı Gerd Höhler Türkiye'nin ekonomik olarak bölgesel gücünü ilan etmek üzere olduğunu yazdı. İşte o makale:

Türkiye Ekonomik Olarak Baskın Bölgesel Güç Olma Yolunda

Avrupa'nın en büyük çamaşır makinesi fabrikası İstanbul'a bir saat mesafedeki Tuzla ilçesi yakınlarındadır. Burada 1500 işçi günde Arçelik marka 10 bin adet çamaşır makinesi üretiyor. Koç Grubu, 90 bin çalışanı ile birlikte Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında yer alıyor.

Türkiye'nin son yıllarda "hasta adam" konumundan bölgede sadece ekonomik olarak değil, aynı zamanda siyasi alanda da bölgesel bir güç hâline geldiği ve kendinden emin tavırlar çinde olduğu görülüyor. 2010 yılı itibarıyla ülke, yüzde sekiz civarında büyürken dünyanın en büyük ekonomileri arasında 15. sırada yer aldığı görülüyor.

15 milyonluk dev bir metropol olan İstanbul'un birçok yerinde gökdelenler inşa ediliyor. İstanbul'un yanı sıra Suriye sınırı yakınlarındaki Gaziantep şehrinde son yıllardaki ekonomik atılım dikkati çekiyor. "Anadolu Kaplanları" arasında anılan şehirde, özellikle tekstil ve alıcılık sektörlerindeki gelişme gözlerden kaçmıyor. Bu şehirlerde Adalet ve Kalkınma Partisinin desteklediği orta tabakanın yükselişte olduğu görülüyor. AK Partinin sayesinde bu bölgelerde ekonomik rekabetin de arttığı biliniyor.

Sekiz yıldan beri iktidarda bulunan AK Parti döneminde ülkede siyasi istikrarın korunduğu ve kişi başına gelirin arttığı görülüyor. Ülkede nüfusun genç olması ekonominin canlanmasında etkili oluyor. Türkiye nüfusunun yüzde 50'si 28 yaşın altındadır.

Türkiye'de 2011 yılında enflasyon oranının yüzde 5'in altına düşmesi bekleniyor. Ülkede enflasyon daha 9 yıl öncesinde yüzde 100 civarlarındaydı.

BYEGM


 

Etiketler :