Dünya Arakan’a Kör

Dünya Arakan’a Kör

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Hakları İzleme Komisyonu üyesi Nevzat Pakdil, dünyanın Myanmar’daki kıyıma seyirci kalmasına tepki gösterdi.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Hakları İzleme Komisyonu üyesi Nevzat Pakdil, dünyanın Myanmar’daki kıyıma seyirci kaldığına dikkat çekti. Pakdil, 21. Yüzyıl’da insan hakları ihlalleri ve kıyımların kabul edilemez olduğunu söyledi.  Dünyada nesli tükenen hayvanlar ve bitkiler için harekete geçen sivil toplum örgütleri ve devletlerin, Myanmar’daki vahşete ve kıyıma neredeyse ses çıkarmadığını ifade eden Pakdil, “Arakan bölgesinde Budistlerin yaptığı insanlık dışı vahşet devam ediyor. Uluslararası kamuoyu olayları görmek istemiyor ve sesini yükseltmiyor” dedi.

MÜSLÜMANLARIN SAYISI 4 MİLYONDAN 800 BİNE DÜŞTÜ

Myanmar’ın Bangladeş sınırındaki Rakhine eyaletinde (Arakan) yaşayan 800 bin Rohingyalı Müslümanın her gün ölüm, zulüm ve tecavüzlerle karşı karşıya kaldıklarını belirten Pakdil, “Bir toplum vatanlarından sökülüyor, evlerinden barklarından oluyorlar, dahası diri diri yakılıyor. BM’ye göre 90 bine yakın kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Arakan’da 4 milyona yakın Müslüman nüfustan bahsediliyordu, şimdi bu rakam 800 binlere düştü. Yarım yüzyıldır zulüm gören Arakan Müslümanları 11 Temmuz olaylarından bu yana daha büyük bir vahşetle karşı karşıya bulunuyorlar. Her gün onlarcası katlediliyor, kadınlar tecavüze uğruyor, camiler yakılıyor. Bu duruma dünyanın sessiz kalması ise çok düşündürücü bir durumdur. Oysa burada bir soykırım uygulanmaktadır” diye konuştu.

KOMŞU ÜLKELER KABUL ETMİYOR

Yaşanan vahşeti ülkelerin görmezden gelmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığının altını çizen Pakdil, “BM, sivil toplum örgütleri, devletler eğer bir hayvan türünün, bir bitki türünün soyunun yok olmaması için harekete geçiyorsa, bu insanlar için de harekete geçmek zorundadır. Şu unutulmamalıdır ki, vahşet kıvılcımı bir yangına sebep oluyorsa, bu yangında herkes yanar. Myanmar’da Arakan Müslümanları her gün katlediliyor. Bu katliamlardan kaçanlar ise komşu ülkelere sığınmak zorunda kalıyorlar. O kadar çaresizler ki, vahşetten kaçarken komşu ülkeler bile onları kabul etmiyor ve ölümlerine sebep oluyorlar” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre; geçtiğimiz günlerde Tayland donanması tarafından, Myanmar’dan kaçan Rohingyalı (Arakan) Müslümanların botlarına ateş açılması sonucu en az 2 kişinin öldüğünü aktaran Pakdil, sığınmacı teknesindeki kişilerin akıbetinin ise bilinmediğini ifade etti.

ZULÜM YARIM ASIRDIR SÜRÜYOR

Pakdil, “Nerdeyse yarım yüzyıldır dünyanın en şiddetli ayrımcılık ve mağduriyetlerine maruz kalan Müslüman Rohingyalılar, gerçek Myanmar vatandaşı olarak görülmüyor ve ‘kaçak Bangladeşliler’ olarak nitelendiriliyor. Myanmar, ‘Siz Bangladeşlisiniz ülkenize gidin’ derken, Bangladeş ise ‘Siz Burmalısınız oraya gidin’ diyor” dedi.

KAMPLARDA ELEKTRİK, SU YOK

On yıllardır arada kalmış haldeki Müslümanların durumlarının her geçen gün daha da kötüleştiğini belirten Pakdil, “Bangladeş sınırındaki gayri resmi mülteci kamplarında yaklaşık 300 bin Rohingyalı yaşıyor. Kamplarda elektrik yok ve içme suyu altyapısı bulunmadığı gibi, ayaklarına giyecek bir ayakkabı, üstlerine giyecek bir elbiseleri bile bulunmuyor. Uluslararası kamuoyu hemen harekete geçmek zorundadır” diye konuştu.
 

YENİAKİT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.